ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Влада
Глава Одесской ОГА: вопрос Хаджибейской дамбы будет рассмотрен на внеочередном заседании Комиссии по ТЭБ и ЧС
09:56 / 03.03.2021
Чрезвычайные ситуации

ОДЕССА, 03 МАРТА 2021 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Председатель Одесской областной государственной администрации Сергей Гриневецкий держит на контроле безопасность стратегических объектов инфраструктуры региона.

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Одесской ОГА.

В сообщении облгосадминистрации сказано:

Сергій Гриневецький провів робочу зустріч на дамбі Хаджибейського лиману

Голова Одеської ОДА провів робочу виїзну зустріч з питань технічного стану та перспектив експлуатації дамби, що розташована у південній частині Хаджибейського лиману.

Дамба виконує вкрай важливу стратегічну функцію захисту промислової й селітебної зон району Пересип від затоплення. Об’єкт зведено у 1932 р., під час його експлуатації декілька разів проводилися роботи з реконструкції, включаючи нарощування захисних несучих конструкцій, а також зведення у 1969 р. насосної станції КНС-25 та напірного колектору Д-1400 мм для викачування з лиману надмірних об’ємів води (вже не експлуатуються). Також дамбою проходить об’їзна дорога загальнодержавного значення, що з’єднує автошляхи у напрямках до м. Київ, м. Рені, м. Миколаїв.

На даний час усі частини об’єкту знаходяться в аварійному стані, що може спричинити, у разі різкого підвищення рівня Хаджибейського лиману, критичну та загрозливу ситуацію – прорив дамби зі скидом більше 600 млн. куб. м, у наслідку чого буде затоплено понад 23,0 кв. км території міста; раптове зупинення майже 50-ти крупних підприємств (зокрема, вантажного терміналу Одеського морського порту та нафтопереробного терміналу); руйнування житлової забудови, порушення енергозабезпечення, водопостачання та водовідведення Суворовського району й центральної частини м. Одеси. Крім того, це призведе до значних негативних наслідків екологічного характеру.

Сергій Гриневецький визначив основні взаємопов’язані напрямки вирішення нагальних питань щодо ситуації, яка склалася, зазначивши, що ці аспекти будуть розглянуті цього тижня на позачерговому засіданні Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської ОДА, зокрема:

– термінова підготовка відповідної документації щодо оцінки технічного стану будівельних конструкцій дамби;

– термінова розробка проєктно-кошторисної документації з проведення першочергових протиаварійних заходів на 3-х ділянках (включаючи насосні станції №4, №5);

– розробка структури фінансування терміново необхідних заходів з винесенням цього питання на розгляд Уряду.

Також голова ОДА зауважив, що вирішення проблемних питань по об’єкту має розглядатися комплексно, разом з такими напрямками:

– завершення будівельних робіт та здача в експлуатацію КНС «Північна» (з глибоководним випуском);

– будівництво системи водопостачання води з Хаджибейського лиману до Куяльницького, екологічна ситуація у якому є незадовільною внаслідок не тільки кліматичних, а й антропогенних факторів;

– будівництво в районі дамби нової 4-смугової автомобільної дороги з транспортними розв’язками.

У робочій зустрічі взяли участь Одеський міський голова Геннадій Труханов, голова Одеської райдержадміністрації Юрій Крук, заступники голів ОДА та ОМР, керівники профільних структурних підрозділів області та м. Одеси.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011
Перейти на повну версію сайту