ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Наука і техніка
На карантине с пользой: изучаем историю Одессы и Одесчины
10:24 / 07.04.2020
Наука и техника

ОДЕССА, 07 АПРЕЛЯ 2020 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — В сеть выложили карту XVII века, которая ломает ряд сложившихся стереотипов об истории региона и южной части Украины вцелом.

Как передает корреспондент ИА «Контекст-Причерноморье», об этом говорится на Фейсбук-странице Южного межрегионального отделения Украинского Института национальной памяти.

В сообщении УИНП : Юг сказано:

Коли вам говоритимуть, що Україну вигадав дєдушка Лєнін, або нашу країну винайшли в тайних кабінетах Австро-Угорського генштабу — покажіть їм цю мапу.

Це взята з болгарських джерел мапа Едісану. Якщо придивитися уважно, то майбутня Томбасанська (Дубосарська) казата (райя) — названа Ханською Україною.

Це територія півночі сучасної Одещини і Миколаївщини, з містами Томбасар, Балта і Голта (частина нинішнього Первомайська). Пізніше на цій території повстануть сучасні Подільськ, Ананьїв, Врадіївка, Криве Озеро, Любашівка...

Тут само, на мапі, датованій 17 століттям — той самий Гаджибей (що згідно з російською версією, був у занепаді, а на справді — розвивався і торгував), що згодом був перейменований в Одесу.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013
Перейти на повну версію сайту