ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Морегосподарський комплекс
УДП може залучити австрійську допомогу для модернізації
15:41 / 19.04.2023

ОДЕСА, 19 КВІТНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я — Австрія готова допомоги Україні з модернізацією флоту Українського Дунайського пароплавства.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Українського Дунайського пароплавства.

У повідомленні підприємства сказано:

На запрошення європейських колег делегація УДП відвідала відому австрійську судноверф Österreichische Schiffswerften AG (ÖSWAG).

Компанії майже 200 років. У другій половині минулого сторіччя австрійці дуже багато будували для СРСР та інших країн соціалістичного табору. Це були дуже надійні, на совість створені судна.

Заплановані для повної модернізації перші чотири несамохідних судна УДП також побудовані на «ОСВАГ».

Тому саме з цією компанією делегації УДП було особливо цікаво провести консультації щодо можливої співпраці. До речі, УДП не перше, що звертається до австрійців за допомогою. Аналогічний проєкт модернізації був успішно реалізований для Болгарії та деяких інших країн.

«Специфіка Дунайського пароплавства у тому, що за останні 40-50 років модернізація взагалі не проводилась, — розповідає генеральний директор УДП Дмитро Москаленко. — Для наших східноєвропейських колег австрійська верф проводила лише заміну двигунів та деякого іншого обладнання — у випадку суден УДП потрібно зачищати все наповнення, залишивши лише корпус.

На «ОСВАГ» з цим повністю погоджуються. Єдиний розумний шлях — на базі старих корпусів (які чудово збереглися) створити сучасні судна з новими двигунами, автоматизованою системою управління, новими каютами для екіпажу тощо.

Цікаво, що «ОСВАГ» зберіг проєкти будівництва суден УДП та готовий створити для нас деталізований перелік робіт, матеріалів, обладнання для виконання проєкту модернізації.

Це дозволить зрозуміти, який обсяг робіт можна виконати в Україні (скоріш за все, це всі роботи з корпусом), та сформувати орієнтовний бюджет.

Під час зустрічі також розглянули питання про найбільш оптимальний варіант нових двигунів з точки зору екологічних вимог, економічності, надійності, ресурсу і термінів поставки. Почули рекомендації колег. Погоджуємося з тим, що якість та надійність мають бути у пріоритеті.

Що непокоїть європейців. Безумовно війна. Але є і побоювання стосовно інвестиційного клімату. Європейський бізнес досить добре обізнаний, які ризики супроводжують інвестиційні проєкти у нашій країні. Маски-шоу, тиск силових структур. Ніхто не зацікавлений у репутаційних ризиках. Прикро про це казати, але для європейців важливо почути, що і сам проєкт, і його учасники будуть захищені від свавілля правоохоронних структур.

Представники верфі провели екскурсію по підприємству. Рівень роботизації, технології, обладнання просто вражають. Ми звикли, що завод — це робочі з інструментами, сваркою. А тут зовсім інше сторіччя – фахівці на моніторах лише відслідковують правильність виконання програми. Деталі та елементи суден створюються роботами нібито на 3D-принтерах. Якість філігранна.

«ОСВАГ» дійсно має унікальну експертизу, надсучасне виробництво, потужне конструкторське бюро. А головне — бажання нам допомогти. Але ми обов’язково проведемо перемовини також з іншими суднобудівниками. Щоб почути всі пропозиції і обрати найкраще».


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту