ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Суспільство
Міськрада: поради одеситам щодо дій у разі радіаційної небезпеки
13:08 / 01.08.2023

ОДЕСА, 01 СЕРПНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Одеська міська рада поширила рекомендації щодо того, як діяти у разі виникнення радіаційної небезпеки.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в департаменті інформації Одеської міськради (телеграм-канал).

В повідомленні міськради сказано:

Шановні громадяни! У разі загрози виникнення на території міста Одеси радіоактивного зараження просимо виконувати такі рекомендації щодо забезпечення захисту:

1. Не виходьте з приміщення без потреби, використовуйте при цьому плівкові (полімерні) накидки, куртки або плащі.

2. На відкритому просторі не роздягайтеся, не сідайте на землю, не куріть, виключте купання у відкритих водоймах та перебування на пляжах.

3. Під час роботи поза приміщеннями бути у верхньому одязі і головному уборі, при сильному пилоутворюючому вітрі використовувати ватно-марлеву пов’язку.

4. Небажано знаходитись під дощем і снігом без парасольки, ховатись від дощу під деревом, лежати на траві.

5. Колодязі слід обладнати навісами і відмосткою, щільно закривати кришками, щоб до них не потрапляв пил. Не слід збирати ягоди, гриби, квіти тощо.

6. При вході в приміщення необхідно ретельно витирати взуття об зволожений килимок. Верхній одяг ретельно вичищати за допомогою пилососу. Взуття і верхній одяг краще залишати у передпокої. Домашнє взуття не носити на вулиці.

7. В усіх житлових і службових приміщеннях обов’язкове щоденне вологе прибирання з використанням мийних засобів. М’які доріжки і килими краще за все згорнути, м’які меблі покрити чохлами, частіше чистити пилососом. Пилосос після роботи треба протерти вогкою ганчіркою, пилозбірник очистити шляхом змочування у відрі з водою, а забруднену воду зливати в каналізацію або інше визначене місце.

8. Провітрювання приміщень краще здійснювати перед сном, у безвітряну погоду, після дощу або з наступним вологим прибиранням приміщення.

9. Перед вживанням їжі і води необхідно добре прополоскати рот водою (0.5 відсотків соди), ретельно вимити руки.

10. Харчування повинно бути повноцінним і вміщувати необхідну кількість поживних речовин.

11. Приготування їжі: вимочити м’ясо (у дрібних шматочках) 1-2,5 години, потім кип’ятити у воді без солі до напівготовності, воду злити і далі доводити до готовності. Салат, щавель і шпинат із меню бажано виключити. Овочі і фрукти треба ретельно промити проточною водою. Все продовольство необхідно купувати там, де ведеться дозиметрична перевірка.

12. Виводити на прогулянки домашніх тварин (собак, кішок) тільки на повідках, а після повернення з прогулянок ретельно обтирати їх вологою тканиною, обмивати лапи.

Окремі рекомендації для дітей:

1. Ходити лише по асфальту, не ходити по землі, траві, калюжах, не збирати листя, каштани, горіхи, ягоди, гриби.

2. Намагатися обходити пильні ділянки вулиць, знаходитись подалі від пилу, що піднімають машини, вітер; уникати пильних ігор.

3. Купання у відкритих водоймищах, перебування на пляжах на деякий час виключити.

4. Прогулянки — сумарні, не більше ніж 2,5 год. на день, бажано одноразово, весь час протягом прогулянки знаходитись у верхньому одязі з головним убором; при сильному пилоутворенні використовувати ватно-марлеву пов’язку, після прогулянки вмитися, обмити відкриті частини тіла, ввечері обов’язково прийняти душ.

5. Бажано мати 1-2 постійних набори одягу і взуття для прогулянок; підошви взуття щодня мити спеціальною щіткою, для одягу в будинку виділити окреме місце.

6. Їжу в школу носити у поліетиленових пакетах, перед обідом мити руки, приймати відвар шипшини.

7. Не вживати в їжу: молоко, картоплю в мундирі, печену картоплю, печінку, шлунки, вим’я та інші внутрішні органи тварин в будь-якому вигляді, обмежити яловичину і телятину, відварним продуктам надавати перевагу перед смаженими, із овочів – магазинним продуктам, ретельно мити їх і наскільки можливо знімати шкірку і вирізати серцевину у фруктів, кавуни їсти можна.

8. Перед вживанням їжі і води добре прополоскати рот водою, декілька разів відсякатися.

9. Різко обмежити морозиво.

10. Через 5 місяців приймати полівітаміни по 1 г 3 рази на день протягом пів року.

Попередьте сусідів про отриману інформацію. Допоможіть у цьому хворим і людям похилого віку. Слідкуйте за сигналами оповіщення та дійте відповідно до вказівок Департаменту муніципальної безпеки Одеської міської ради.

Дозування одноразового прийому препарату йоду дорослим і дітям для захисту щитоподібної залози від накопичення радіоактивного йоду

Група населення (вік) Дозування в міліграмах

Немовлята (від народження до 1 місяця) ̴.16

Діти від 1 місяця до 3 років ̴ 16

Діти 3-12 років 62,5

Діти старше 12 років та дорослі до 40 років 125

Вагітні 125


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту