ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Суспільство
Міськрада: одеситам запропонують нові назви для 14 вулиць та провулків
14:16 / 05.11.2023

ОДЕСА, 05 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Відбулось засідання Історико-топонімічної комісії при Виконавчому комітеті Одеської міської ради.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в департаменті інформації Одеської міськради (телеграм-канал).

В повідомленні міськради сказано:

На засіданні, серед іншого, було розглянуто низку технічних питань, правил та принципів, покликаних регламентувати розгляд та прийняття рішень щодо вшанування пам’яті загиблих військовослужбовців.

Першим на засіданні було розглянуто звернення про перейменування вулиць міста Одеси на честь загиблих захисників України. Комісією було прийняте важливе рішення: до закінчення війни перейменовувати вулиці, провулки та інші топонімічні об’єкти міста Одеси тільки на честь загиблих воїнів, які отримали за період з лютого 2014 року звання «Герой України» або повних кавалерів орденів «Богдана Хмельницького», «За мужність» та ордену «Княгині Ольги» для жінок.

Рішення про перейменування вулиць міста Одеси на честь загиблих військових, які не мають зазначених нагород, а також на честь місцевих військових підрозділів будуть прийматися після Перемоги.

Це питання відпрацьовано разом з представниками територіального відділу Міністерства у справах ветеранів, військовим керівництвом та ветеранськими організаціями міста. Такий підхід надасть можливість приймати максимально виважені рішення.

Крім того, перед усім будуть розглядатися питання перейменування місцевих топонімів на честь героїв, чиї біографії пов’язані з Одесою (народився, навчався або працював/жив у місті не менш ніж 5 років). Таким чином, пріоритетними при визначенні вулиць/провулків для перейменування будуть вважатися ті, що були тим або іншим чином пов’язані із загиблими героями.

Історико-топонімічна коміся буде підтримувати постійний робочий контакт з відповідними органами або керівниками військових формувань, які можуть надавати всі необхідні біографічні дані про загиблих воїнів.

Під час розгляду звернень громадян щодо перейменування вулиць міста перевага буде надаватися колективним зверненням, підписаним багатьма особами з детальним обґрунтуванням, чому саме зазначений топонімічний об’єкт пропонується до перейменування.

Однією з особливостей топоніміки Одеси є те, що назви на честь визначних осіб української історії і культури (наприклад, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського тощо) раніше надавалися переважно вулицям, розташованим далеко від центру міста.

У зв’язку з цим члени Комісії приділили увагу обговоренню питання можливості перенесення деяких таких назв з вулиць, віддалених від центру, на вулиці центральної частини Одеси.

Водночас присвоєння центральній частині міста Одеси статусу культурної спадщини ЮНЕСКО передбачає повернення вулицям центру їх перших історичних назв або збереження вже існуючих.

Враховуючи ці аспекти, Комісія не визначила у цьому питанні загального алгоритму дій і погодилася вважати доцільним підходити індивідуально до кожного конкретного переносу назви.

Окремий блок питань був присвячений обговоренню пропозицій щодо нових назв для вулиць, які потребують перейменування. Ці пропозиції незабаром будуть винесені на громадське обговорення, детальна інформація про що з’явиться на інформаційних ресурсах Одеської міської ради.

ПЕРЕЛІК ВУЛИЦЬ, які Комісія пропонує для перейменування:

з/п

Найменування топонімічного об’єкта

Рекомендована назва

Район міста

1.

Восьмого Березня 3-я Лінія вулиця

Гобеленова вулиця

Пересипський район

2.

Восьмого Березня 5-й провулок

Кодимський провулок

Пересипський район

3.

Восьмого Березня 7-й провулок

Бейтельсбахерівський провулок

Пересипський район

4.

Восьмого Березня 9-й провулок

Фредеріка Волтона провулок

Пересипський район

5.

Молодогвардійська вулиця

Чайківська вулиця

Пересипський район

6.

Нікітіна вулиця

Шполянська вулиця

Пересипський район

7.

Салтикова-Щедріна вулиця

Пилипа Орлика вулиця

Пересипський район

8.

Москвіна провулок

Литаврівський провулок

Хаджибейський район

9.

Спартаківська вулиця

Баронівська вулиця

Хаджибейський район

10.

Спартаківський провулок

Пігрова провулок

Хаджибейський район

11.

Желябова вулиця

Владислава Домбровського вулиця

Хаджибейський район

12.

Сурикова 1-й провулок

Лірний провулок

Хаджибейський район

13.

Сурикова 2-й провулок

Бандурний провулок

Хакджибейський район

14.

Ціолковського вулиця

Йоганна Ансельма вулиця

Хаджибейський район


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту