ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Спорт
Спортсмени Одещини завоювали 2 «золота» Олімпіади-2024
16:46 / 13.08.2024

ОДЕСА, 13 СЕРПНЯ 2024 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я — Спортсмени Одеської області завоювали дві золоті медалі за підсумками Олімпійських ігор 2024 року, які проходили в Парижі.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі відділення НОК України в Одеській області.

В повідомленні відділення сказано:

Спортсмени Одеської області завоювали дві золоті медалі за підсумками Олімпійських ігор, які проходили в Парижі з 27 липня по 11 серпня. До вашої уваги історична статистика за підсумками Парижа-2024

ПІДСУМКИ

Золоті медалі принесли Одеській області шаблістки Олена КРАВАЦЬКА (тренери – Олександр ВАСЮТІН, Віталій ВАСЮТІН) і Аліна КОМАЩУК (тренери – Олександр ВАСЮТІН, Артем Скороход), які завоювали цю нагороду в командному турнірі, разом з Ольгою Харлан і Юлією Бакастовою.

В Олімпійських іграх-2024, як і на попередніх трьох Олімпіадах, взяли участь 7 спортсменів Одеської області, крім шаблісток це: майстриня стендової стрільби Ірина МАЛОВІЧКО (тренер – Микола МІЛЬЧЕВ), тенісистка Даяна ЯСТРЕМСЬКА (тренери — Доріан ДЕСКЛУА, Людмила БЕСЧАРОВА, Олександр ЯСТРЕМСЬКИЙ), футболісти Володимир САЛЮК і Максим БРАГАРУ, а також борець вільного стилю Василь МИХАЙЛОВ (тренери – Магамед МАГДІЄВ, Нарек БУДАГЯН)

Вдруге за пострадянський період спортсмени Одеської області завоювали дві найвищі нагороди: в 2008-му році – олімпійськими чемпіонами стали боксер Василь ЛОМАЧЕНКО і фехтувальниця Олена ХОМРОВА (зараз – ГЛАДИР). Тоді ще бронзу завоював каноїст Юрій ЧЕБАН, і тому саме Пекіні-2008 став найкращим для спортсменів Одещини. А Париж-2024, таким чином, на почесному другому місці.

Тепер в активі спортсменів Одеської області 47 медалей, з яких 25 золотих, 10 срібних і 12 бронзових. Зокрема на Літніх олімпійських іграх – 42 (23-10-9), на Зимових – 5 (2-0-3).

Головний спонсор олімпійських новин із Парижа – компанія «Таніт Груп»

ІСТОРИЧНІ ФАКТИ

Вперше з 1968 року, і лише вдруге в історії, спортсмени Одеської області завоювали дві вищих нагороди на Олімпійських іграх в одному виді програми. Одеські шаблістки, завоювавши два золота в одному виді програми, повторили досягнення волейболістів Віктора МИХАЛЬЧУКА і Євгена ЛАПІНСЬКОГО, які стали олімпійськими чемпіонами з волейболу у складі збірної СРСР. Тоді, до речі, у складі збірної виступали ще два вихованця одеського волейболу – Георгій МОНДЗОЛЕВСЬКИЙ і Едуард СИБИРЯКОВ, але представляли вони тоді московський ЦСКА.

ОЛІМПІЙСЬКИЙ РЕЙТИНГ СПОРТСМЕНІВ

Олена КРАВАЦЬКА, завоювавши золоту медаль, перемістилася з 20-го місця, яке вона поділяла з ще 8-ма спортсменами, відразу на 5-е місце, яке займає одноосібно – 2 медалі (1-1-0), а Аліна КОМАЩУК – відразу опинилася на 10-му місці, де ще 11 спортсменів. Тепер в Одеській області – 35 олімпійських медалістів, серед яких 21 олімпійський чемпіон. Список, як ви розумієте, поповнила Аліна КОМАЩУК, у якої, як і у Олени КРАВАЦЬКОЇ, це друга олімпійська медаль – першу (срібну) вона також завоювала в Ріо-2016, в командному турнірі, але представляла Хмельницьку область.

Олена КРАВАЦЬКА — олімпійська чемпіонка 2024 року, срібна призерка Олімпіади-2016

Аліна КОМАЩУК — олімпійська чемпіонка 2024 року, срібна призерка Олімпіади-2016

Олена КРАВАЦЬКА стала 9-м спортсменом Одеської області, який завоював принаймні дві медалі на Олімпійських іграх. Більше двох завоювали лише два спортсмени: гімнастка Тетяна ГУЦУ – 4 (2-1-1) і веслувальник Юрій ЧЕБАН – 3 (2-0-1).

Олімпійський рейтинг спортсменів (таблиця)

ОЛІМПІЙСЬКИЙ РЕЙТИНГ ВИДІВ СПОРТУ

Завдяки золотим медалям Олени КРАВАЦЬКОЇ і Аліни КОМАЩУК фехтування як вид спорту піднялося з 6-го місця на 4-е в рейтингу олімпійських нагород Одеської області, обігнавши фігурне катання і легку атлетику. Тепер у фехтувальниць 4 медалі, з яких 3 золоті, що дозволило їм здійснити стрибок у цьому рейтингу. Медалі фехтуванню принесли Олена КРАВАЦЬКА – 2 (1-1-0), Олена ХОМРОВА і Аліна КОМАЩУК – по 1 (1-0-0).

Всього медалі Одеській області приносили 16 видів спорту, а лідер серед них є веслування – 6 медалей, 5 з яких золоті.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.003
Перейти на повну версію сайту