ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Торгівля
На «7 километре» ознакомились с новациями в применении РРО
11:52 / 01.03.2021
Торговля

ОДЕССА, 01 МАРТА 2021 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Предприниматели Промтоварного рынка «7 километр» при посредничестве налоговиков ознакомились с новациями в применении РРО.

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Промтоварного рынка «7 километр».

В сообщении предприятия сказано:

Головне управління ДПС в Одеській області продовжує роботу в напрямі роз’яснення платникам податків новацій застосування реєстраторів розрахункових операцій та переваг впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Так, податківці Головного управління ДПС в Одеській області провели семінар для фізичних осіб – підприємців, у тому числі які здійснюють діяльність на ринку «7 кілометр».

Про нюанси використання РРО та новації, які введені з 01 січня 2021 року проінформувала фахівець відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області Ірина Васильченко.

За її словами, платники єдиного податку ІІ-ІV груп (фізичні особи-підприємці) можуть не використовувати РРО до 01 січня 2022 року, крім тих, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення такими суб’єктами господарювання у календарному році обсягу доходу у 220 розмірів мінімальних заробітних плат (1 320 000 гривень), застосування РРО стає для них обов’язковим.

В той же час було наголошено, що РРО не потрібно використовувати спрощенцям І групи (річний дохід яких до 167 мінімальних заробітних плат), а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

Детальніше з роз’ясненнями щодо застосування РРО та програмних РРО можна ознайомитися в банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Про зміни у законодавстві в частині ведення фізичними особами – підприємцями (платниками єдиного податку першої – третьої груп) доходів та витрат з 01.01.2021 проінформувала заступник начальника Причорноморського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Лариса Сиромят.

Як зазначила податківець, Законом України від 14.07.2020 року №786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон №786-IX) внесені змін до пункту 296.1 статті 296 Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Так, з 01 січня 2021 року фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат. Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді.

Наказом Міністерства фінансів України від 26 листопада 2020 року № 728 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 579» з 01 січня 2021 року втрачають чинність форми Книги обліку доходів, Книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579 та скасовано реєстрацію книг у податкових органах.

Водночас, Лариса Сиромят підкреслила, що зміни запроваджені Законом №786-IX щодо форми обліку доходів і витрат не скасовують обов’язку дотримуватися платниками єдиного податку першої – третьої груп вимог щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів та їх належне зберігання у відповідності до статті 44 ПКУ.

Також, учасники отримали відповіді на питання стосовно декларування громадянами своїх доходів, отриманих протягом 2020 року.

На питання відповіла фахівець Одеського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Ганна Сурова.

З інформаційними матеріалами щодо деклараційної кампанії та зразками заповнення декларації про майновий стан і доходи платники податків можуть ознайомитися в банері «Деклараційна кампанія 2021» за посиланням https://od.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/

СПРАВКА: ООО «Промтоварный рынок» расположен по адресу: Одесская область, Овидиопольский район, пгт Авангард, ул. Базовая, 20. График работы: с понедельника по четверг — с 6:00 до 15:00, суббота и воскресенье — с 6:00 до 16:00. Пятница — выходной день.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012
Перейти на повну версію сайту