Лише часті хвороби примушують людину замислитися, чому організм дає збій і не чинить їм опору. Насправді ж послаблення імунітету, на яке зазвичай списують негаразди зі здоров'ям, саме собою не виникає. Воно пов'язане передусім з величезною кількістю негативних факторів — соціальних, екологічних, медичних — зі стресами та інфекційними хворобами, частим вживанням антибіотиків і ендокринними порушеннями тощо.
Як людина може впливати на зміцнення імунної системи, цими днями обговорювали науковці та практики під час семінару «Секрети імунітету: відкриймо разом!», що відбувся в Одесі.
Директор Українського НДІ харчування, головний дієтолог Міністерства охорони здоров'я Олег Швець переконаний, що населення даремно не приділяє достатньої уваги якості харчування, часто добираючи в раціон дешеві, швидкого приготування продукти, з високим вмістом штучних жирів та канцерогенів, сліпо довіряючи звабливій рекламі. Натомість натуральна рослинна та молочна їжа, морська риба дедалі більше невиправдано витісняються, порушуючи природну збалансованість харчування. Незворотні наслідки вражають: 30% населення потерпає від дефіциту кальцію, що впливає на зниження фізичних можливостей та появу надмірної ваги. Зрештою, неможливо жирними продуктами, борошняними виробами та солодощами задовольнити потребу організму в корисних речовинах. Через це імунітет поступово втрачає властивість протидіяти негативному впливу ззовні.
Одним з найважливіших чинників його збереження вчені називають підтримання фізіологічної мікрофлори кишечника — найбільш уразливої ділянки організму. Тож не слід забувати, що сприяють зміцненню імунітету чимало пробіотичних продуктів, які містять бактерії, стійкі до впливу шлункового соку, жовчі і доходять до кишечника в «робочому» стані. На жаль, не всі молочнокислі продукти промислового виробництва здатні забезпечити організм такими бактеріями. Вивчаючи продукцію, яка потрапляє на стіл споживача, науковці відзначають позитивний вплив, приміром, імуномоделюючих йогуртів «АсйтеІ» (активне молоко). Мініатюрна пляшечка — цілком достатня доза пробіотичного продукту на день для дорослого чи дитини. Компанія-виробник має величезну кількість НДІ в багатьох країнах світу, які вивчають його вплив і контролюють процес виробництва. Загалом корисні властивості йогурту, зокрема болгарської палички, що міститься в ньому, підтвердили унікальні дослідження видатного вченого Іллі Мечникова. Видатний імунолог, який за визначні праці в галузі вивчення природи людини отримав Нобелівську премію, переконав увесь світ, що молочнокисла культура бактерій захищає організм, зміцнює сили і суттєво продовжує життя. Він стояв біля витоків геронтології і на практиці довів, що старіння розпочинається через поступове отруєння організму токсичними продуктами мікрофлори кишечника. Саме його дослідження у 1919 році зацікавили іспанського фармацевта Ісаака Карассо, котрий виписав з Паризького інституту Луї Пастера, де 28 років пропрацював Мечников, штами молочнокислих йо-гуртових культур і першим розпочав виробництво йогуртів по 400 горщиків на день. Продукцію фармацевт назвав «Danone» — пестливим ім'ям свого сина Даніеля і передав заснований бізнес йому в спадок. Карассо-молодший прожив 103 роки, тривалістю власного життя продемонструвавши необмежені можливості людського організму та його захисних сил. Нині компанія з виробництва йогуртів — найпотужніша в світі, вона представлена в 120 країнах, в Україні — херсонським заводом «Данон-Дніпро». За даними чисельних клінічних досліджень, ці йогурти є живими і виготовлені з якісного молока, зібраного за спеціальними технічними умовами, переробленого на стерильних лініях, керованих комп'ютером. Після ферментації вони не піддаються впливу високих температур, тому можуть зберігатися до місяця.
Завідувач лабораторії імунології та алергології Інституту експериментальної патології, онкології та радіології HAH України Нінель Бережна звертає увагу, що імунна система закладається з народження (вроджений імунітет) і може формуватися після вакцинації (набутий). Вона є доволі розгалуженою і присутня практично в усіх органах — від мозку до шкіри, втім, не всі хвороби є імунологічними. Скажімо, рак до таких не належить. Однак професор переконана, що найбільшу увагу людина має приділяти-стану кишечника, який разом з печінкою приймає на себе чи не найбільший удар від того, що споживає людина, тож при порушенні його мікрофлори там оселяються патогенні бактерії, які стрімко розвиваються і отруюють організм. Втім, обираючи продукти, аби профілактично допомогти імунітету зміцнитися, спеціалісти радять найменше звертати увагу на позначки на упаковках «з імуномоделюючим ефектом» або «імуностимулятор». Довіряти подібному рекламному трюку не варто, адже такі написи останнім часом з'являються навіть на мінералці. Здорова їжа — це, однозначно, натуральна і свіжа або виготовлена на сучасному високотехнологічному обладнанні, що гарантує якість і вміст передбачених технологією інгредієнтів. А ще вчені одностайні в тому, що людський імунітет таки є доволі міцним, адже організм від природи наділений величезними можливостями. Тож від належного догляду за тим, що вживаємо, якому впливу піддаємося і наскільки дбаємо про можливість відпочити, справді залежать здоров'я та довголіття.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.007Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |