Напевне, усі знають, що вже кілька років, як колишній молочний завод «Родич», що на Бериславському шосе в обласному центрі, змінив свою назву на «Данон Дніпро». Одне з провідних переробних підприємств області придбала французька компанія. Але мало кому відомо, що до виробництва херсонських молочних продуктів безпосереднє відношення має Даніель Карассо, Саме іменем цього іспанця названо всесвітньовідому компанію. На жаль, торік Даніель Карассо помер на 104 році життя. Трохи більше, ніж за місяць до цього він брав активну участь у заходах з нагоди святкування 90-річчя з дня заснування компанії «Данон». Стати довгожителем та зберегти до останнього дня активний спосіб життя Даніелю Карассо, на його переконання, допомогли... йогурти.
Сьогодні часто можна почути: «Треба зміцнювати імунітет», «Організм повинен сам побороти хворобу», «Все залежить від захисних сил організму». І ми розуміємо, що починаємо хворіти тоді, коли наш організм десь ослаб, дав збій у роботі. Саме це наприкінці XIX століття — тоді, коли про таке поняття, як імунітет, ще ніхто й не чув, — збагнув лікар Ілля Мечников. Він сформулював загальну теорію запалення як захисної реакції організму в боротьбі з інфекцією та заклав основи імунобіологм.
1903 року вчений опублікував книгу, присвячену «вмінню жити правильно». У цій праці він доводив, що на тривалість життя величезним є вплив харчування. Ілля Мечников був переконаний, що для довголіття треба вживати велику кількість кисломолочних продуктів, особливо кефіру та йогурту. А кислому молоку вчений присвятив не одну наукову працю.
За дослідження й вивчення імунної системи організму Мечников 1908 року був удостоєний найвищої в світі нагороди — Нобелівської премії.
Основним засобом у боротьбі зі старінням Ілля Мечников вважав болгарську молочнокислу паличку. Запитаєте, чому болгарську? Тому, що першим, хто зацікавився кислим молоком, був болгарин Стамен Григоров. Ще студентом, навчаючись в Женеві, він звернув увагу на велике число довгожителів у тій частині Болгарії, де кисле молоко та яурт (йогурт) складали основну їжу.
Мечникбв, котрий на той час очолював Інститут Пастера в Парижі, запросив молодого болгарина виступити зі своїми спостереженнями перед світилами мікробіології того часу.
Дослідженнями Мечникова зацікавився Ісаак Карассо, фармацевт, котрий і поклав початок компанії «Данон». Перші йогурти він виготовляв і продавав за приписом лікаря в аптеках в спеціальних глиняних горнятках. Назву цілющому напою Карассо дав на честь свого сина Даніеля (зменшувальне Данон). Після кількарічних спостережень над результатами споживання продукту було налагоджено його промислове виробництво. Нині компанія — один з найбільших виробників молочної продукції у світі. Херсонський завод є єдиним підприємством в Україні, два заводи працюють в Росії.
Незаперечною перевагою є те, що в Херсоні виробляються тільки «живі» йогурти. Широкий асортимент продукції: «Актімель, «Активія», «Рас-тішка», «Живинка», «Веселий пастушок» — давно припали до душі і дорослим, і дітям.
Особливої уваги серед цих продуктів заслуговує «Актімель». Молочнокислий продукт містить спеціальні корисні бактерії, що забезпечують імунітет організму, підвищують його природні захисні властивості. «Актімель» пройшов низку випробувань і довів величезну корисність для здоров'я.
До речі, під час цьогорічної зими, коли зросло число простудних захворювань, компанія «Данон» безкоштовно передавала для споживання «Актімель» лікарям «швидкої допомоги» та їх родинам, оскільки саме ці люди опинилися в особливій зоні ризику для здоров'я.
Отож, коли перебуваєте у молочному відділі магазину, маєте нагоду продовжити собі роки здорового життя з допомогою кисломолочної продукції від місцевого виробника. Споживайте сміливо — випробуване часом!
Від автора. Чим харчуються українці? У яких умовах виробляється найбільш споживана продукція ? Який санітарний стан мають харчові підприємства? — цими та іншими питаннями вирішили поцікавитися журналісти, аби довести до споживача правдиву інформацію. Ініціатором таких пізнавальних відвідин на провідні вітчизняні підприємства кілька років тому виступив відомий журналіст Максим Рильський (онук того самого Рильського), котрий очолює Асоціацію журналістських прес-клубів «Україна — форум». Днями представники засобів масової інформації з різних українських видань побувають у Херсоні, на заводі «Данон Дніпро». Обіцяємо: напишемо й сфотографуємо усе, як є.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.007Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |