ІА «Контекст Причорномор'я»
Херсон  >  Моніторинги
Особливості сівби озимих культур
06.09.2010 / Газета: Каховська зоря / № 71-72 / Тираж: 8000

Для хліборобів Каховщини осінній період завжди відповідальний, бо в цей час закладаються основи майбутнього врожаю озимих культур.

В умовах 2010 року після тривалого дощового періоду під час збирання ранніх зернових культур в метровому шарі грунту було накопичено значний 'запас продуктивної вологи, проте, починаючи з середини липня і по теперішній час, температура повітря сягала 40 С, а на поверхні грунту 45 С. Суха і спекотна друга половина літа призвела до істотного висушування грунту. Тому дуже важливе значення має обробіток грунту в період між збиранням попередників і сівбою озимих культур, який повинен бути спрямований на накопичення та збереження вологи як у верхньому посівному, так і глибоких шарах грунту. В наших умовах це досягається завдяки поверхневому обробітку грунту вслід за збиранням попередників. В посушливих умовах нашої зони єдиними надійними попередниками, які стабільно забезпечують накопичення достатньої кількості продуктивної вологи в грунті, є чорний та зайнятий пари, горох, багаторічні трави (вони акумулюють азот і вологу). Якщо протягом серпня і на початку вересня стоятиме спекотна без опадів погода, то буде важко зберегти вологу і отримати сходи озимих після непарових попередників.

Перед землекористувачами району стоїть завдання: збільшити виробництво сільськогосподарської продукції і, в першу чергу, зерна. Вирішальною умовою росту врожайності культур є виконання всіх вимог науковообгрунтованої системи землеробства, обов'язкове впровадження і суворе дотримання в кожному господарстві сівозміни, використання сучасних технологій вирощування культур, внесення мінеральних добрив та засобів захисту рослин, сівби високоякісним насінням кращих сортів та старанний догляд за посівами.

Основною зерновою культурою в нашій зоні є озима пшениця. Дані науки і практики свідчать про те, ща в господарствах слід висівати 3-4 районованих і перспективних сорти пшениці озимої, які різняться за біологічними й господарськими ознаками, доповнюють одне одного і забезпечують максимальну віддачу. При сівбі пшениці необхідно враховувати сортові особливості. Посіви розміщують по кращих попередниках: на чорних та зайнятих, парах, зернобобових і на зрошуваних землях — сорти інтенсивного типу, такі, як «Ніконія», «Куяльник», «Херсонська остиста», «Пошана», «Землячка», «Овідій» (вони можуть максимально реалізувати свій урожайний потенціал), а по інших попередниках — сорти, які добре зарекомендували себе в наших умовах.

Розпочинати сівбу слід більш пластичними сортами «Одеська-267», «Херсонська остиста». У середині оптимальних строків необхідно сіяти «Ніконію», «Красуню одеську», «Дріаду* 1», «Херсонську безосту», «Селянку», «Знахідку одеську». В допустимі та пізні строки краще сіяти скоростиглі сорти з коротким періодом яровизації: «Знахідка одеська», «Херсонська-99», «Обрій», «Юна».

Для одержання високого врожаю необхідно вносити достатню кількість добрив. Дозу слід визначити з урахуванням запасів поживних речовин у грунті. При вирощуванні пшениці озимої після непарових попередників слід вносити N 60-80, Р 40-60, по чорному пару N 30-45, Р 40, в умовах зрошення N 90-120, Р 60-90. Причому бажано 60% всіх добрив вносити перед посівом. Калію у більшості грунтів міститься у достатній кількості, тому необхідності у внесенні калійних добрив нема, лише легкі грунти його потребують у дозі 30-40 кг/га діючої речовини. При посіві бажано в рядки внести 40-50 кг/ га суперфосфату або 20-30 кг/га амофосу.

Для одержання високого врожаю велике значення мають строки сівби. Після непарових попередників пшеницю краще сіяти 15-20 вересня. По чорних і зайнятих парах, а також на зрошенні сіяти краще 25 вересня — 5 жовтня, щоб уникнути переростання рослин восени. За наявності вологи в грунті у першу чергу слід засіяти всі площі по непарових попередниках, потім засіяти зайняті пари, а за ними — чорні пари. У разі, якщо посівний шар грунту буде сухий, сівбу необхідно відкласти до 25 — 28 вересня, а потім сіяти пшеницю навіть у сухий грунт у надії на опади, які зазвичай випадають у середині жовтня. При цьому не слід чекати дощу, бо інакше потім втрачається 5-7 днів на культивацію і сівбу, що затримує сходи і погіршує розвиток рослин восени.

Оптимальна норма висіву озимої пшениці по чорному пару становить 4 — 4,5 млн., по непарових попередниках і на зрошенні -5 млн. схожих насінин на гектар. При сівбі у пізні строки, а також у сухий грунт рослини не кущаться, тому норму висіву слід збільшувати на 15 — 20 %.

Сіяти пшеницю краще звичайним рядовим способом з шириною міжрядь 15 см, сівалками СЗ-3,6, СЗ-5,4, СЗ-10,8 та іншими. В останні роки при сівбі пшениці почали використовуватись високоефективні сівалки прямого посіву за технологією No-Till. Для цього використовуються спеціальні сівалки-культиватори, які за один прохід виконують передпосівний обробіток, сівбу, внесення добрив і прикочування. Ця технологія дає можливість провести сівбу на великій площі в оптимальні строки, потребує значно менше паливно-мастильних матеріалів, коштів, збільшує продуктивність праці та рентабельність виробництва.

При розміщенні озимої пшениці на зрошенні проводять вологозарядковий або передпосівний поливи нормою 400 — 500 мЗ/ га.

Важливе місце в структурі зернових займає озимий ячмінь. При сприятливих умовах перезимівлі він за врожайністю мало поступається пшениці озимій, а у порівнянні з ячменем ярим забезпечує більший урожай. Найбільш поширеними районованими сортами ячменю є сорти-дворучки «Достойний», «Абориген», «Россава», «Основа», а також типово озимі «Трудівник», «Метелиця», «Восход» та інші. Сорти «Достойний» і «Трудівник» дозрівають на 5 — 7 днів раніше за інші сорти. Для кращої перезимівлі на початку оптимального строку сівби слід висівати сорти озимого типу, а закінчувати -дворучками.

Оптимальний строк сівби ячменю з 25 вересня по 5 жовтня. Сівба ячменю 10 жовтня є допустимою, а 15 жовтня пізнім строком. При пізніх строках сівби він не кущиться, входить у зиму у фазі 2-3 листочків і має низьку зимостійкість. Лише через несвоєчасну сівбу можна втратити від 8 до 25% врожаю зерна. Добрими попередниками під ячмінь озимий є зернобобові культури, однорічні трави на зелений корм, баштанні, а також озима пшениця по чорному пару. Оптимальна норма висіву на початку оптимального строку сівби 4,0 млн. га у кінці 5,0 млн. схожих насінин на 1 га. Глибина заробки насіння 5-6 см. Протруювання насіння є одним з важливих і обов'язкових заходів у технології вирощування як пшениці, так і ячменю озимого, що дає можливість захистити від насіннєвої і ґрунтової інфекції, а в подальшому і сажкових хвороб.

Після сівби озимих культур необхідно слідом провести прикочування ґрунту. Озимий ячмінь позитивно реагує на мінеральні добрива. Так в середньому внесення 1 центнера ЫРК дає прибавку врожаю до 1 тонни з гектара.

Великі площі посіву в районі займає ріпак озимий. Для нього кращими попередниками є чорний пар, парова озимина, зернобобові та однорічні культури. Не допускається посів після капустяних культур, соняшнику, проса. При вирощуванні ріпаку у сівозміні потрібно дотримуватися часового інтервалу між наступним поверненням на попереднє місце через 5-6 років. Ріпак позитивно реагує на мінеральні добрива. Фосфорні добрива вносять під основний обробіток, а під передпосівну культивацію доцільно внести азотні добрива дозою N 60 та N 60-90 у підживлення рано навесні.

Після всіх попередників відразу після їх збирання під посів ріпаку виконують лущення на глибину 8-10 см. Через 10 — 14 днів, коли з'являться сходи бур'янів, поле обробляють культиваторами в агрегаті з боронами. Передпосівний обробіток грунту включає в себе культивацію на глибину 4 -5 см та прикочування грунту. Оптимальний строк сівби ріпаку озимого з 25 серпня по 15 вересня. Норма висіву 1,0 -1,2 млн'. схожих насінин на 1 га, або 6-7 кг/га. Сіють ріпак рядовим способом з глибиною заробки насіння 2,5 — 3 см. При недостатній вологості проводять як допосівне, так і післяпосівне коткування грунту. Запізнення з посівом на 5-10 днів призводить до загибелі ЗО — 50 % рослин, надранні строки спричиняють зниження зимостійкості, ураження їх шкідниками та хворобами.

'При розміщенні ріпаку на зрошенні проводять вологозарядковий та 1 — 2 вегетаційних поливи нормою 350 — 400 мЗ/га.

Кращими вітчизняними сортами ріпаку є «Атлант», «Дембо», «Галицький». Перед сівбою насіння обов'язково обробляють протруйниками з додаванням інсектицидного протруювача насіння проти блішки.

Після посіву поле обов'язково коткують кільчасто-шпоровими котками.

Щоб посіяти заплановані площі озимих культур, слід виконати весь комплекс агротехнічних заходів, який передбачає своєчасну та якісну підготовку грунту, добір найкращих попередників, внесення необхідної кількості добрив, комплексу захисту рослин, своєчасну сівбу протруєним та якісним насінням районованих сортів.

В районі налічується шість насіннєвих господарств, які займаються вирощуванням та реалізацією насіння високих репродукцій. Це ДПДГ «Асканійське», ДСДС «Ас-канійська», ДПДГ «Каховське», TOB «Семена плюс», TOB «Агробізнес», СТОВ «Таврійська перспектива». На сьогодні в ДПДГ «Асканійське» доведено до посівних кондицій та підготовлено для реалізації насіння озимої пшениці еліти — 1200 тонн, 1 репродукції -1000 тонн, озимого ячменю еліти — 400 тонн; в ДПДГ «Каховське»: озимої пшениці еліти -395 тонн, 1 репродукції — 430 тонн, озимого ячменю еліти — 170 тонн, 1 репродукції — 76 тонн, озимого жита 1 репродукції — 25 тонн; в TOB «Семена плюс»: озимої пшениці 1 репродукції — 100 тонн, озимого ячменю 1 репродукції -100 тонн; TOB «Агробізнес»: озимої пшениці 1 репродукції -173 тонни.

Автор: Володимир ПІУН, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації; Раїса ВЛАСЕНКО, начальник відділу рослинництва, головний агроном управління АПР райдержадміністрації


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011
Перейти на повну версію сайту