У Каховському державному агротехнічному коледжі відбулася обласна нарада з питань виконання обсягів посіву озимих сільськогосподарських культур під врожай 2011 року і забезпеченості насінням, мінеральними добривами та матеріально-технічними ресурсами для осінньої сівби. В зібранні взяли участь заступники голів райдержадміністрацій, начальники управлінь агропромислового розвитку РДА, керівники обласних служб агропромислового комплексу та вчені- аграрії.
Із вступним словом до присутніх звернувся заступник голови облдержадміністрації Олександр Гонтар. Він,, зазначив, що з початку року Херсонщина у порівнянні з відповідним періодом 2009- го на 9% збільшила обсяг валового виробництва, в чому провідна заслуга трудівників сільського господарства. Досить сказати, що в поточному році область вже реалізувала додатково до завдання понад 1 мільйон тонн баштанних та овочів. Перед херсонськими аграріями поставлено стратегічне завдання: у найближчі роки довести річне виробництво зерна до 2,5 — 3 мільйонів тонн. А для цього треба значно збільшити посіви озимих зернових культур, зокрема озимої пшениці. Як один із шляхів реалізації накресленого — вдумливе скорочення площ під соняшником, ріпаком та іншими технічними культурами. Херсонщина була і завжди повинна бути хлібним краєм, підкреслив Олександр Гонтар, надійною основою продовольчої безпеки України.
Перспективам зерновиробництва в Херсонській області присвятив свій виступ на нараді заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Віктор Нікішенко. Особливу увагу він звернув на суворе дотримання Закону про сівозміни з боку сільгоспвиробників. Будь-який землекористувач, який обробляє більше 100 гектарів ріллі, зобов'язаний мати науково обгрунтовану карту сівозмін, вдумливу структуру посівів агрокультур та їх ефективне чергування. Обов'язкове дотримання сівозмін з врахуванням кліматичних та земельних особливостей таврійських степів природним шляхом сприятиме збільшенню посівів озимих зернових культур на богарних площах. Херсонщина повинна мати задля ефективного економічного розвитку не 530 тисяч гектарів озимих зернових, як зараз, а щонайменше 620-640 тисяч га. Про особливості технологій вирощування озимого ячменю та озимої пшениці під врожай 2011 року присутнім розповів завідувач лабораторії зернових та зернобобових культур інституту землеробства Південного регіону кандидат сільськогосподарських наук Сергій Заєць, який особливо наголосив, що збільшення виробництва озимої пшениці і взагалі озимих культур — то справа державної безпеки України.
З неприхованим інтересом учасники наради вислухали розповідь генерального директора СТОВ «Таврійська перспектива» Володимира Єрмоленка (Каховський район) про багаторічний досвід вирощування в цьому господарстві озимих зернових культур. В «Таврійській перспективі» дотримуються такого правила: економіка кожної сільгоспкупьтури повинна «працювати» як на себе, так і на економіку господарства в цілому, тобто на його кінцевий прибуток. А досягти цього неможливо без науково обгрунтованих сівозмін, без впровадження прогресивних агротехнологій, без якісної насіннєвої бази та вдумливого використання мінеральних добрив, без ефективного застосування великого зрошення і без продуманої системи матеріального стимулювання праці землеробів. Ось і отримало в поточному році СТОВ озимої пшениці на богарі більш як по 40 центнерів з гектара, а на зрошенні — по 62 центнери з га. А коли врахувати, що «Таврійська перспектива» кожного року засіває озимими зерновими не менше 4 тисяч га, то неважко підрахувати, який вагомий прибуток дають господарству ужинки пшениці та ячменю, хоча тут не менш успішно вирощують і сою, і кукурудзу, і соняшник.
Критично проаналізував нинішній стан справ на зерновому лані Херсонщини новопризначений начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Носик. Він зауважив, що за останні п'ять років в 2010-ому зібрано найменший врожай збіжжя — трохи більше 1,3 мільйона тонн, недоотримано до завдання 16 відсотків продовольчого зерна. Чому так сталося? Маємо в області розбалансовану структуру посівних площ, в деяких районах лани під соняшником сягають 50 % всієї ріллі, бо сільгоспвиробники лишилися практично сам на сам, без належної уваги до їх справ відповідних структур виконавської влади. Треба обов'язково дійти до кожного землекориотувача, якщо ми хочемо дійсно значно збільшити посіви і виробництво озимих зернових культур. На важливих питаннях піднесення ефективності всього зерновиробничого комплексу Херсонщини загострили увагу у своїх виступах головний науковий співробітник інституту землеробства Південного регіону Олександр Шелудько, начальник державної насіннєвої інспекції області Олександр Гончаренко, начальник обласного виробничого управління меліорації та водного господарства Єгор Коваленко та менеджер Херсонської філії ТОВ «АГ- РОН» Олег Фесенко.
Підсумовуючи все сказане на обласній нараді, заступник голови облдержадміністрації Олександр Гонтар закликав присутніх докласти максимальних зусиль, аби вже на нинішній сівбі озимих культур розпочати енергійно реалізовувати курс на суттєве збільшення виробництва продовольчого зерна. Облдержадміністрація ставить перед урядом питання, зазначив він, про підтримку херсонських зерновиробників за рахунок державних коштів. Очевидно, доцільно мати в кожній сільський раді, крім землевпорядника, ще й агронома, щоб дійсно дійти до кожного сільгоспвиробника і визначити його конкретне місце та роль у здійсненні стратегічного аграрного завдання області. Одночасно є сенс створити обласний центр логістики для оперативної та вдгідної реалізації сільгосппродукції, в тому числі, зрозуміло, й збіжжя. Енергійний розвиток зерновиробництва мусить відчутно підштовхнути відродження в області потужної тваринницької галузі, а з ним й масштабне розв'язання соціальних проблем херсонського села. В цьому плані особливо цінним є досвід тих господарів, де на богарних парових землях отримують значно вагоміші врожаї озимої пшениці, ніж на зрошенні. Вкрай актуально звучить завдання про необхідність суттєво збільшити обсяги виробництва в області продовольчого зерна саме зараз, коли далеко не завжди економічно вмотивовано підстрибнули ціни на продукти харчування, в тому числі на хлібобулочні вироби, крупи та борошно. В тих районах Херсонщини, зокрема в Каховському районі, де є ряд солідних зернових господарств і де є відповідні переробні потужності, проведення щосуботніх або щонедільних сільськогосподарських ярмарків дозволило нівелювати нездоровий купівельний запал населення.
Учасники обласної наради побували на осінніх ланах провідних сільгосппідприємств Каховщини.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.005Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |