ІА «Контекст Причорномор'я»
Херсон  >  Моніторинги
Завдання землеробської осені
28.09.2010 / Газета: Каховська зоря / № 77-78 / Тираж: 8000

У Каховському державному агротех­нічному коледжі відбулася обласна на­рада з питань виконання обсягів посіву озимих сільськогосподарських культур під врожай 2011 року і забезпеченості насінням, мінеральними добривами та матеріально-технічними ресурсами для осінньої сівби. В зібранні взяли участь заступники голів райдержадміністрацій, начальники управлінь агропромислового розвитку РДА, керівники обласних служб агропромислового комплексу та вчені- аграрії.

Із вступним словом до присутніх звернувся заступник голови облдерж­адміністрації Олександр Гонтар. Він,, за­значив, що з початку року Херсонщина у порівнянні з відповідним періодом 2009- го на 9% збільшила обсяг валового ви­робництва, в чому провідна заслуга тру­дівників сільського господарства. Досить сказати, що в поточному році область вже реалізувала додатково до завдання по­над 1 мільйон тонн баштанних та овочів. Перед херсонськими аграріями постав­лено стратегічне завдання: у найближчі роки довести річне виробництво зерна до 2,5 — 3 мільйонів тонн. А для цього тре­ба значно збільшити посіви озимих зер­нових культур, зокрема озимої пшениці. Як один із шляхів реалізації накреслено­го — вдумливе скорочення площ під со­няшником, ріпаком та іншими технічними культурами. Херсонщина була і завжди повинна бути хлібним краєм, підкреслив Олександр Гонтар, надійною основою продовольчої безпеки України.

Перспективам зерновиробництва в Херсонській області присвятив свій ви­ступ на нараді заступник начальника Го­ловного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Віктор Нікішенко. Особливу увагу він звернув на суворе дотримання Закону про сівозмі­ни з боку сільгоспвиробників. Будь-який землекористувач, який обробляє біль­ше 100 гектарів ріллі, зобов'язаний мати науково обгрунтовану карту сівозмін, вдумливу структуру посівів агрокультур та їх ефективне чергування. Обов'язкове дотримання сівозмін з врахуванням клі­матичних та земельних особливостей таврійських степів природним шляхом сприятиме збільшенню посівів озимих зернових культур на богарних площах. Херсонщина повинна мати задля ефек­тивного економічного розвитку не 530 ти­сяч гектарів озимих зернових, як зараз, а щонайменше 620-640 тисяч га. Про осо­бливості технологій вирощування озимого ячменю та озимої пшениці під врожай 2011 року присутнім розповів завідувач лабораторії зернових та зернобобових культур інституту землеробства Півден­ного регіону кандидат сільськогосподар­ських наук Сергій Заєць, який особливо наголосив, що збільшення виробництва озимої пшениці і взагалі озимих культур — то справа державної безпеки України.

З неприхованим інтересом учасни­ки наради вислухали розповідь гене­рального директора СТОВ «Таврійська перспектива» Володимира Єрмоленка (Каховський район) про багаторічний до­свід вирощування в цьому господарстві озимих зернових культур. В «Таврійській перспективі» дотримуються такого пра­вила: економіка кожної сільгоспкупьтури повинна «працювати» як на себе, так і на економіку господарства в цілому, тобто на його кінцевий прибуток. А досягти цьо­го неможливо без науково обгрунтованих сівозмін, без впровадження прогресив­них агротехнологій, без якісної насін­нєвої бази та вдумливого використання мінеральних добрив, без ефективного застосування великого зрошення і без продуманої системи матеріального сти­мулювання праці землеробів. Ось і отри­мало в поточному році СТОВ озимої пше­ниці на богарі більш як по 40 центнерів з гектара, а на зрошенні — по 62 центнери з га. А коли врахувати, що «Таврійська перспектива» кожного року засіває ози­мими зерновими не менше 4 тисяч га, то неважко підрахувати, який вагомий при­буток дають господарству ужинки пше­ниці та ячменю, хоча тут не менш успішно вирощують і сою, і кукурудзу, і соняшник.

Критично проаналізував нинішній стан справ на зерновому лані Херсонщи­ни новопризначений начальник Головно­го управління агропромислового розви­тку облдержадміністрації Анатолій Носик. Він зауважив, що за останні п'ять років в 2010-ому зібрано найменший врожай збіжжя — трохи більше 1,3 мільйона тонн, недоотримано до завдання 16 відсотків продовольчого зерна. Чому так сталося? Маємо в області розбалансовану струк­туру посівних площ, в деяких районах лани під соняшником сягають 50 % всієї ріллі, бо сільгоспвиробники лишилися практично сам на сам, без належної уваги до їх справ відповідних структур виконав­ської влади. Треба обов'язково дійти до кожного землекориотувача, якщо ми хо­чемо дійсно значно збільшити посіви і ви­робництво озимих зернових культур. На важливих питаннях піднесення ефективності всього зерновиробничого комплек­су Херсонщини загострили увагу у своїх виступах головний науковий співробіт­ник інституту землеробства Південного регіону Олександр Шелудько, начальник державної насіннєвої інспекції області Олександр Гончаренко, начальник облас­ного виробничого управління меліорації та водного господарства Єгор Коваленко та менеджер Херсонської філії ТОВ «АГ- РОН» Олег Фесенко.

Підсумовуючи все сказане на об­ласній нараді, заступник голови обл­держадміністрації Олександр Гонтар за­кликав присутніх докласти максимальних зусиль, аби вже на нинішній сівбі озимих культур розпочати енергійно реалізову­вати курс на суттєве збільшення вироб­ництва продовольчого зерна. Облдер­жадміністрація ставить перед урядом питання, зазначив він, про підтримку херсонських зерновиробників за раху­нок державних коштів. Очевидно, до­цільно мати в кожній сільський раді, крім землевпорядника, ще й агронома, щоб дійсно дійти до кожного сільгоспвироб­ника і визначити його конкретне місце та роль у здійсненні стратегічного аграрно­го завдання області. Одночасно є сенс створити обласний центр логістики для оперативної та вдгідної реалізації сіль­госппродукції, в тому числі, зрозуміло, й збіжжя. Енергійний розвиток зернови­робництва мусить відчутно підштовхну­ти відродження в області потужної тва­ринницької галузі, а з ним й масштабне розв'язання соціальних проблем хер­сонського села. В цьому плані особливо цінним є досвід тих господарів, де на бо­гарних парових землях отримують зна­чно вагоміші врожаї озимої пшениці, ніж на зрошенні. Вкрай актуально звучить за­вдання про необхідність суттєво збільши­ти обсяги виробництва в області продо­вольчого зерна саме зараз, коли далеко не завжди економічно вмотивовано під­стрибнули ціни на продукти харчування, в тому числі на хлібобулочні вироби, крупи та борошно. В тих районах Херсонщини, зокрема в Каховському районі, де є ряд солідних зернових господарств і де є відповідні переробні потужності, прове­дення щосуботніх або щонедільних сіль­ськогосподарських ярмарків дозволило нівелювати нездоровий купівельний за­пал населення.

Учасники обласної наради побували на осінніх ланах провідних сільгосппід­приємств Каховщини.

Автор: Валерій РУДЄНКО


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту