ІА «Контекст Причорномор'я»
Херсон  >  Моніторинги
Харчовий бізнес: хто зволікає—той програє
21.10.2010 / Газета: Новий день / № 43 / Тираж: 36600

Один з головних зовнішньополітич­них пріоритетів нашої держави — інте­грування до загальносвітової та євро­пейської спільноти. Важливим кроком на цьому шляху є вступ України до Світової організації торгівлі, що ставить перед представниками вітчизняного бізнесу нові виклики стосовно якоеті та конку­рентоспроможності продукції, можли­вості збуту її на власному ринку та рин­ках сусідніх держав. У тому числі харчо­вих продуктів — з огляду на те, що ринок даних продуктів в Україні став більш відкритим. На ньому в широкому асор­тименті з'явилися нові види продукції, а це в свою чергу призвело до зростання конкуренції, і відповідно—до підвищен­ня вимог до якості готової продукції.

Відтак, враховуючи, що харчова га­лузь є зараз однією з основних в еко­номіці Херсонщини, закономірно вини­кає запитання: а що повинні робити наші товаровиробники, щоб не тільки не втра­тити своїх позицій на внутрішньому рин­ку області, але й розширити свою при­сутність на ринках інших регіонів, а та­кож за кордоном? Навіть не роблячи гли­бокого аналізу, можна стверджувати: для успішної роботи на ринку харчових продуктів будь-якому підприємству не­обхідно постійно вдосконалювати якість продукції, покращувати її споживчі вла­стивості, знижувати собівартість про­дукції за рахунок впровадження новітніх технологій, а не за рахунок зниження якості продукції.

Необхідним процесом у цій роботі, який забезпечує стабільну якість та без­печність харчових продуктів, є система­тичний моніторинг продукції, що вироб­ляють підприємства харчової промисло­вості. Національні виробники, котрі ви­йшли з власною продукцією на міжна­родні ринки, пересвідчилися, що без впровадження системи управління які­стю там неможливо знайти торгового партнера, а тим більше — завоювати міжнародні ринки збуту та бути на них конкурентоспроможними.

Одним з важливих засобів підвищен­ня якості і безпечності харчових про­дуктів є відстеження харчового ланцюга «від поля до столу» шляхом впроваджен­ня на підприємствах систем управління безпечністю продуктів харчування Hazard Analysis and Critical Control Points (ХАССП, в перекладі з англійської — аналіз небезпечних чинників і критичних точок контролю). Система ХАССП забез­печує контроль на всіх етапах харчового ланцюга у будь-якій точці процесу ви­робництва, зберігання і реалізації про­дукції, де можуть виникнути небезпечні фактори. Одним з основних принципів системи ХАССП є виявлення будь-яких небезпечних факторів (біологічних, хімічних, фізичних), що впливають на безпечність продукту, з наступним ви­значенням конкретних шляхів усунення цих небезпечних факторів, їх поперед­ження або мінімізації. Усі методи і меха­нізми, закладені в систему ХАССП, істот­но знижують ризики виникнення небез­пеки для життя і здоров'я споживача.

Керівники підприємств харчової га­лузі Херсонщини прекрасно усвідомлю­ють, наскільки важливим є безперебій­не виробництво безпечних харчових продуктів. Адже, наприклад, лише одна банка чи один пакунок недоброякісно консервованої або копченої риби може призвести не тільки до харчового отруєння окремо взятого споживача, але й, цілком можливо, до зриву важпит вих експортних контрактів та поставить під сумнів репутацію виробнику, що формується роками.

Впровадження системи ХАССП не тільки забезпечує безпечність харчової «продукції українських товаровироб­ників, але й значно підвищує їхню кон- курентоздатність, оскільки є однією з умов доступу вітчизняного товару на світовий ринок (зокрема ця вимога дик­тується Директивою Ради ЄС 93/43/ ЕЕС від 14.07.1993 р. «Про гігієну хар­чових продуктів»). Тому підприємства, що прагнуть розширити ринки збуту своєї продукції як в Україні, так і за її межами, не очікуючи вказівок, за влас­ною ініціативою впроваджують системи управління безпечністю харчової продукції.

Одними з перших підприємств в Херсонській області, які впровадили та сертифікували систему управління безпечністю харчових продуктів на відповідність вимогам ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю хар­чових продуктів. Вимоги», стали добре відомий в області та Україні ВАТ «Чап- линський маслосирзавод», ТОВ «Данон Дніпро», яке є структурним підрозділом всесвітньо відомої французької компанії «Данон», ПП Урсуленко О. А. Систему управління безпечністю харчових продуктів згідно з вимогами міжнародного стандарту ДСТУ ISO 22000:2007 «Систе­ми управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких органі­зацій харчового ланцюга» впровадило та сертифікувало фермерське господар­ство «Інтегровані агросистеми».

І ця робота продовжується сьогодні на тих підприємствах Херсонщини, де усвідомлюють всю її важливість та не­обхідність. Адже там розуміють, що за нинішніх умов без впровадження систем управління безпечністю харчових про­дуктів у наших товаровиробників немає майбутнього. Бо зволікання у цій роботі не тільки негативно позначається на еко­номічних показниках, але й ставить під загрозу конкурентоспроможність підприємств, а відтак—і саме їх існуван­ня. Що ж до державного підприємства «Херсонстандартметрологія», то ми підтримували і завжди готові підтрима­ти наших товаровиробників, які потре­бують кваліфікованої допомоги у роботі з впровадження і сертифікації зазначе­них систем.

Автор: Ірина ШУДРІК, директор ДП «Херсонстандартметрологія»


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.007
Перейти на повну версію сайту