Один з головних зовнішньополітичних пріоритетів нашої держави — інтегрування до загальносвітової та європейської спільноти. Важливим кроком на цьому шляху є вступ України до Світової організації торгівлі, що ставить перед представниками вітчизняного бізнесу нові виклики стосовно якоеті та конкурентоспроможності продукції, можливості збуту її на власному ринку та ринках сусідніх держав. У тому числі харчових продуктів — з огляду на те, що ринок даних продуктів в Україні став більш відкритим. На ньому в широкому асортименті з'явилися нові види продукції, а це в свою чергу призвело до зростання конкуренції, і відповідно—до підвищення вимог до якості готової продукції.
Відтак, враховуючи, що харчова галузь є зараз однією з основних в економіці Херсонщини, закономірно виникає запитання: а що повинні робити наші товаровиробники, щоб не тільки не втратити своїх позицій на внутрішньому ринку області, але й розширити свою присутність на ринках інших регіонів, а також за кордоном? Навіть не роблячи глибокого аналізу, можна стверджувати: для успішної роботи на ринку харчових продуктів будь-якому підприємству необхідно постійно вдосконалювати якість продукції, покращувати її споживчі властивості, знижувати собівартість продукції за рахунок впровадження новітніх технологій, а не за рахунок зниження якості продукції.
Необхідним процесом у цій роботі, який забезпечує стабільну якість та безпечність харчових продуктів, є систематичний моніторинг продукції, що виробляють підприємства харчової промисловості. Національні виробники, котрі вийшли з власною продукцією на міжнародні ринки, пересвідчилися, що без впровадження системи управління якістю там неможливо знайти торгового партнера, а тим більше — завоювати міжнародні ринки збуту та бути на них конкурентоспроможними.
Одним з важливих засобів підвищення якості і безпечності харчових продуктів є відстеження харчового ланцюга «від поля до столу» шляхом впровадження на підприємствах систем управління безпечністю продуктів харчування Hazard Analysis and Critical Control Points (ХАССП, в перекладі з англійської — аналіз небезпечних чинників і критичних точок контролю). Система ХАССП забезпечує контроль на всіх етапах харчового ланцюга у будь-якій точці процесу виробництва, зберігання і реалізації продукції, де можуть виникнути небезпечні фактори. Одним з основних принципів системи ХАССП є виявлення будь-яких небезпечних факторів (біологічних, хімічних, фізичних), що впливають на безпечність продукту, з наступним визначенням конкретних шляхів усунення цих небезпечних факторів, їх попередження або мінімізації. Усі методи і механізми, закладені в систему ХАССП, істотно знижують ризики виникнення небезпеки для життя і здоров'я споживача.
Керівники підприємств харчової галузі Херсонщини прекрасно усвідомлюють, наскільки важливим є безперебійне виробництво безпечних харчових продуктів. Адже, наприклад, лише одна банка чи один пакунок недоброякісно консервованої або копченої риби може призвести не тільки до харчового отруєння окремо взятого споживача, але й, цілком можливо, до зриву важпит вих експортних контрактів та поставить під сумнів репутацію виробнику, що формується роками.
Впровадження системи ХАССП не тільки забезпечує безпечність харчової «продукції українських товаровиробників, але й значно підвищує їхню кон- курентоздатність, оскільки є однією з умов доступу вітчизняного товару на світовий ринок (зокрема ця вимога диктується Директивою Ради ЄС 93/43/ ЕЕС від 14.07.1993 р. «Про гігієну харчових продуктів»). Тому підприємства, що прагнуть розширити ринки збуту своєї продукції як в Україні, так і за її межами, не очікуючи вказівок, за власною ініціативою впроваджують системи управління безпечністю харчової продукції.
Одними з перших підприємств в Херсонській області, які впровадили та сертифікували систему управління безпечністю харчових продуктів на відповідність вимогам ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги», стали добре відомий в області та Україні ВАТ «Чап- линський маслосирзавод», ТОВ «Данон Дніпро», яке є структурним підрозділом всесвітньо відомої французької компанії «Данон», ПП Урсуленко О. А. Систему управління безпечністю харчових продуктів згідно з вимогами міжнародного стандарту ДСТУ ISO 22000:2007 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга» впровадило та сертифікувало фермерське господарство «Інтегровані агросистеми».
І ця робота продовжується сьогодні на тих підприємствах Херсонщини, де усвідомлюють всю її важливість та необхідність. Адже там розуміють, що за нинішніх умов без впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів у наших товаровиробників немає майбутнього. Бо зволікання у цій роботі не тільки негативно позначається на економічних показниках, але й ставить під загрозу конкурентоспроможність підприємств, а відтак—і саме їх існування. Що ж до державного підприємства «Херсонстандартметрологія», то ми підтримували і завжди готові підтримати наших товаровиробників, які потребують кваліфікованої допомоги у роботі з впровадження і сертифікації зазначених систем.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.007Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |