ІА «Контекст Причорномор'я»
Херсон  >  Моніторинги
Що криється за дешевим харчуванням?
21.10.2010 / Газета: Новий день / № 43 / Тираж: 36600

Ще на серпневій обласній нараді освітян було проана­лізовано вартість харчування у шкільних їдальнях. Тоді се­ред районів, де ціни буцімто не з дешевих, було названо і Каланчацький. Вирушивши у відрядження до райцентру, ми вирішили з'ясувати, чим і як годують наших дітей.

І пощастило нам завітати до Каланчацької ЗОШ № 2 саме під час обіду. Шкільну їдальню віднайти було неважко. Треба було просто йти на аромат. З кожним кроком апетит зрос­тає. За обідніми столами учні за обидві щоки уплітали пшо­няну кашу у томатній підливі та з великим шматком куря­тини. Кожному — ще по поло­винці великого помідора. У склянках стигне запашне ка­као-молоко.

— Діти молодшого шкіль­ного віку та пільговики харчу­ються у нас на 6 гривень на день, але саме харчування для них безкоштовне. Для решти учнів — 5 гривень на день, —' розповідає директор Калан­чацької загальноосвітньої школи № 2 Сергій Драненко. — Ми ставимо за мету не про­сто нагодувати дітей, а дати їм якісні продукти, а з ними — сили для навчання. У нас дуже хороше меню: окрім перших та других страв, де завжди є шматок м'яса чи котлета, діти обов'язково їдять овочі, сир, яблука. Даємо молоко, кефір, соки.

До розмови долучається шеф-кухар їдальні Світлана Коваленко:

— Можна зробити і дешев­ше харчування, але що ж тоді буде їсти дитина? Адже, на­приклад, каші на порцію мож­на дати 100 грамів, а можна і 150—200. М'яса — 25 грамів, а ми даємо по 50. Є різниця? Вважаю, що дитина добре на­їдається. Це видно по швидко спорожнілих тарілках. А зараз набрали 1 -й клас, так дітки вза­галі виїдають усе.

Співвідношення ціни і якості харчування у школі контролює і батьківський комітет. Батьки залишилися задоволені. У той час, коли продукти дорожча­ють ледь не щодня, 5—6 гривень — це вже не гроші. Вдо­ма, наприклад, за цю суму школяру не приготуєш ані сніданок, ані обід. А діти з де­яких сімей, можливо, й взагалі нечасто їдять такі страви і про­дукти, які на них чекають у школі. Тож, на думку дирекції навчального закладу зокрема і районного відділу в цілому, треба добре зважувати, що є головним в організації шкільного харчування: деше­визна чи здоров'я?

Автор: Тетяна ПІДГОРОДЕЦЬКА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.007
Перейти на повну версію сайту