Те, що тверді сири виробляють наші сусіди, зокрема у Чап- линці та в Каланчаку, давно відомо. Для Цюрупинського ж маслозаводу, який зараз реорганізовується, про що ми розповімо окремо, до останнього часу характерні були лише кисломолочні сири, масло вершкове та спреди.
Покинувши службовий кабінет голови правління Сергія Шовенка, йдемо дивитися нову продукцію — кілька «штабелів» акуратно складених головок твердого сиру «дозрівають» у спеціальній камері, куди нас допустили лише в білих халатах. Негатив проте, що маслозавод начебто і продукції своєї не має, вивітрився з перших кроків по виробництву. Випущена поки що пробна партія делікатесної продукції. Через деякий час сир «дозріє», і його пустять у вільний продаж. Пройдуть якісь чотири місяці чи може й півроку, в залежності від сорту, і «вирощении» за оригінальною технологією сир (про що цюрупинські сировари не забудуть повідомити покупця в обов'язковому сертифікаті якості) піде в магазини Півдня України — Херсонської, Запорізької, Миколаївської областей таАР Крим. Він складе достойну конкуренцію іншим виробникам, переконані цюрупинські сировари.
Сир поки що двох сортів — «російський» і «розсольний». Хоча різницю між ними і в процесі виготовлення, і в смаку може визначити лише спеціаліст...
Крім усіляких надписів, які вимагають держстан- дарти, на готові бруски сиру парафіном «шльопнуть» не тільки спеціальні цифри «72», «74», а й ім'я заводу — Цюрупинський.
«Донедавна у вас все було так «засекречено», наче ви не сири виготовляли, а міни», — пожартували ми. На що директор заводу Сергій Михайлович Шовенко лише усміхнувся і відповів, що підприємство стало публічним і ніяких «секретів» більше нема.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |