Переглядаючи новинні сюжети про європейське виробництво, захоплюємося: «Як у них все доладно й зручно облаштовано! У таких умовах працювати — суцільне задоволення!». Та не всі жителі району знають, що в одному із наших господарств давно працюють по-європейськи.
НЕ КОНТОРА, А ОФІС
У товариство з обмеженою відповідальністю «Світанок» часто приїздять гості з усієї країни і навіть з-за кордону. Напередодні Нового року в господарство завітала й «Трудова слава». Щоправда, погода була зовсім не передново- річна, весну нагадувала — сонячна і не по-грудневому тепла. Проте, у «Світанку» вже повним ходом готувалися до свята: в усіх виробничих підрозділах стояли прикрашені ялинки, а біля головного офісу товариства бригада чоловіків за допомогою машини з підйомником розвішувала електричні гірлянди на високих «блакитних» ялинках, яких там — ціла алея.
Кілька років тому споруда, котру раніше називали колгоспною конторою, перетворилася на гарний офіс. Звісно, не «за щучим велінням» — завдяки старанням керівника і вмілим рукам будівельників. Тепер на неї любо-дорого подивитися: світла, сучасна, з тонованими євровікнами, затишним ґанком, на якому фірмовий логотип «Світанок». Всередині тепло і вражаюче чисто як для сирої погоди. Це тому, що прибирають в офісі не раз на день, а кілька. Прибиральниця ненав'язливо «проходиться» по кабінетах і коридору з вологою ганчіркою, тож слідів від брудного взуття аніде.
Пастельні тони стін, кахельної підлоги гармонують зі зручними новими офісними меблями. У всіх робочих кабінетах — комп'ютери, багато квітів, а головне — привітні, усміхнені, зі смаком одягнені співробітниці (в офісі працюють переважно жінки). Тому тут не соромно зустрічати гостей будь-якого рівня.
Голова товариства Сергій Максименко називає працівників офісу «операційним центром», який втілює в життя його ідеї, прив'язуючи до фінансових можливостей та чинного законодавства. Або не втілює, коли доводить, що нова ідея невдала і прибутків чи іншого зиску господарству не принесе. Сергій Іванович звик довіряти своїм спеціалістам, адже вони першокласні фахівці, котрі мають вагомий досвід роботи (плин кадрів у «Світанку» мінімальний).
Перш ніж розпочати будь-яку справу (а започатковано їх за останні роки у «Світанку» чимало), ретельно прораховуються витрати й прибутки. І, головне, усе розпочате доводиться до логічного завершення.
Одного разу зрозумівши, що скільки не вчись — бути «асом» у всіх сферах виробництва просто неможливо, господарство вступило до молочної асоціації «АВМ», де наразі «Світанок» — один із засновників. З будь-яких питань, для вирішення нагальних проблем, що іноді заводять у глухий кут, він може викликати столичного спеціаліста (юриста, фінансиста, агронома, фахівця з тваринництва тощо), котрий приїде у господарство і працюватиме з повною віддачею, вчитиме місцевих спеціалістів новим технологіям, роз'яснюватиме нове в законодавстві. Так, каже керівник, вдалося уникнути багатьох помилок.
«Я КУПУЮ ВАШУ ПРАЦЮ»
Час проб і пошуків у «Світанку»давно минув. Це на початку головування, пригадує Сергій Іванович, були метання й безсонні ночі: у яке русло скерувати господарство? Найперше, він визначив пріоритети, яким слідує і досі: підвищення заробітної плати трудівникам і покращання умов їх праці. Тож усі нововведення підпорядковані саме цим цілям. Про умови праці читайте трохи нижче, а щодо зарплати, то середня по господарству становить 1485 грн. Тваринникам, механізаторам, зрошенцям (у сезон) платять по 4-6 тис. грн. на місяць. Деякі фахівці господарства отримують по 50 тис. грн. заробітної плати у рік! На цьогорічне святкування Дня працівників сільського господарства преміювальний фонд склав 207 тисяч гривень. ,
Колись керівник просто пояснив людям, що купує їх працю. Оплата — згідно з навантаженням і віддачею: викладається людина на роботі сповна — отримує пристойну зарплатню. Втім, з'ясувалося, не всі звикли добросовісно працювати. Так «відсіялися» ліниві, безвідповідальні, нечисті на руку, охочі до спиртного. Наразі у «Світанку» працюють 420 трудівників, серед них чимало амбітної молоді, котра зрозуміла, що добре заробляти і безбідно жити можна й у рідному селищі. Та ще й навчає своїх спеціалістів Сергій Максименко за кордоном: у Росії, Німеччині, Данії. Тож працювати у «Світанку» — реальна можливість світу побачити!
За оренду паю, згідно з чинним законодавством, господарство сплачує 3% від його нормативної грошової оцінки. У грошовому еквіваленті це 2069 грн. Орендну плату товариство сплачує «живими» грошима, а орендодавець вже сам вирішує, як ними розпорядитися: виписати зерна, м'яса, борошна, купити вугілля на зиму чи відремонтувати будинок. Цього року фонд орендної плати загалом «затягнув» на 2,5 млн. грн.
Визначився С. І. Максименко і з напрямками діяльності «Світанку»: це вирощування зернових (пшениця, ячмінь, соняшник, кукурудза, соя) і м'ясо-молочна галузь. Наразі, каже, прогнози на врожай непогані. Густим смарагдовим килимом зеленіють озимі, радують душу. Щоправда, останніми роками довелося внести корективи у їх сівбу.
Якщо раніше озимі починали сіяти у вересні, то тепер оптимальні строки заробляння їх у ґрунт — перша декада жовтня. Тоді не така страшна тепла зима (як цьогорічна), посіви не переростають допустимих меж.
Молочне стадо господарства налічує 760 корів. Світанківському ідолоку за параметрами присвоєно категорію екстра-класу: воно містить 4,3% жиру та 3,5% білка. У середньому по господарству надої на корову складають 5,5 тисяч літрів (цю цифру прагнуть збільшити до 6 тисяч) А на новій, рік тому введеній в експлуатацію фермі №1, — 7200 тисяч літрів!
Тривалий час високоякісне молоко товариство постачало на відому фірму готової молокопродукції «Славія» Баштанського сирзаводу (Миколаївська область). Та ось уже кілька місяців співпрацює з Новотроїцьким маслосирза водом. Коли керівники двох товариств порозумілися й зійшлися в ціні, Сергій Іванович, не вагаючись, поміняв партнера, бо вважає, що таки треба підтримати місцевого виробника. Тепер щодня 13,5 тонни молока екстра-класу надходить на наше молокопереробне підприємство. І, не в останню чергу завдяки сиваському молоку, якість продукції ТОВ «Новотроїцький МСЗ» значно покращилася.
НА ФЕРМІ ДВІ ДОЯРКИ
Екскурсію по новій фермі очільник «Світанку» для співробітників «Трудової слави» провів особисто. Розповідь його була цікавою, повчальною, а як на мене — людину, котра вперше на такій фермі — просто дивовижною!
Здалеку споруда молочнотоварної ферми нагадує велетенський супер-маркет мегаполісу. На порозі нас зустрічає завфермою — Людмила Донець. Вона та ще кілька будівельників, котрі закінчують облашто- вувати територію — оце і всі працівники на фермі у передобідню пору. Ранкове доїння завершено, до вечірнього ще далеко. Проте і в час пік тут не багатолюдно. На фермі, де утримують 280 корів, — усього дві доярки!.. Звісно, у них є підміна. Штат ферми (разом зі сторожами) налічує 33 людини. Кожен чітко і вчасно виконує свою роботу: доглядає, годує тварин, прибирає територію...
Заходимо у приміщення. Таке враження, що йдемо по коридору готелю: світлий кахель на підлозі, «офісні» квіти у горщиках, ряд сучасних добротних дверей. Відчинивши одні з них, потрапляємо в доїльний зал. Він дуже великий, просторий і стерильно чистий. Доїння повністю автоматизоване. Його головна особливість: молоко на жодному з етапів не стикається з повітрям. Із вимені корови воно потрапляє прямісінько в десятикубовий резервуар, де охолоджується й зберігається до реалізації.
Із корівника тварини спершу потрапляють у великий накопичувач, звідки до відчинених дверей у доїльний зал їх м'яко підганя: ють автоматичні погоничі — своєрідні турнікети, що плавно рухаються.
У залі корівки вишиковуються за принципом «ялинки», аби не заважати одна одній. Доярки окремими для кожної корови стерильними фланелевими серветками, котрі після доїння перуть із антибактеріальним засобом, протирають вим'я. А якщо, скажімо, помітили шерстинку на дійках — промивають їх із «пістолетів» теплою водою. Потім підключають доїльні апарати і натискають кнопки «пуск». На цьому їхня безпосередня участь в доїнні вичерпується. Коли апарат висотав молоко із корови, він сам відключається і «від'їжджає» на висхідну позицію.
А МУЗИКА ЗВУЧИТЬ...
Доки корова під'єднана до доїльного апарату, зі спеціального ошийника на комп'ютер зчитується інформація про її стан. Доярки уважно слідкують за параметрами здоров'я підопічних, і якщо вони не в нормі — відправляють до ветеринара.
Апарати ж після доїння у режимі автомийки проходять вісім циклів промивання теплою та холодною водою з лугами й кислотами.
Одночасно у доїльному залі віддають молоко 24 корівки, процес доїння триває 6-8 хвилин — і вже напоготові друга зміна, потім — наступна... Загалом кожне доїння продовжується близько двох годин... під повільну мелодійну музику. Сергій Іванович каже, що на рівень надоїв такі «концерти» не впливають, але тварин заспокоюють. Вони стають урівноваженішими, слухнянішими.
На фермі все компактно, розумно і функціонально. Наприклад, енергія, що вивільняється при охолодженні молока, нагріває два резервуари води для промивання апаратів та інших потреб. Таких прикладів розумної економії можна навести чимало.
Показали нам і лабораторію: невеличке зручне приміщення з компактним апаратом, котрий за ЗО секунд визначає якість молока за шістьма параметрами. Для аналізу потрібна крихітна мензурка продукту. На другому поверсі — інформаційний центр — звичайний офіс- ний кабінет із сучасним комп'ютером, на який стіка- ється уся інформація: про надої, стан корів, їх раціон, якість молока, його продаж... Словом, ведуться детальні контроль та облік.
А корівкам на фермі справжнє привілля! Вони на безприв'язному утриманні, їдять досхочу — свіжоприготовану суміш із силосу, сінажу, соломи, сіна та концкормів, де всі необхідні для їх гарного самопочуття та високої молоковіддачі компоненти. ?Наївшись, спочивають у спеціально відведених місцях, статечно підставляють боки під підвішені щітки-чесалки...
Півсотні корів голштинської (або чорно-рябої) породи у «Світанок» завезли із Німеччини; понад три десятка купили в Кременчузі, інші — свої, первістки червоної південної породи, їх вже схрещують із голштинами, аби покращити породу. Доки сформувалося це стадо, довелося вибракувати 300 голів корів, нарікає голова товариства: шкода їх було неймовірно, проте на терези ставилася якість молока — і переважила. У перспективі стадо на цій фермі планують збільшити до 550 голів.
Окрім ферми на території багато підсобних приміщень, телятник, силосні ями, техніка. Усього (без вартості поголів'я) на будівництво й облаштування цієї ферми витрачено 13 мільйонів гривень!
А будівництво у господарстві продовжується: зводять нове «пологове» приміщення для корів і телят. На черзі реконструкція свинокомплексу, пекарні...
МАЙЖЕ НА КУРОРТІ
Машдвір розташований поруч із сосновим парком. «Ми тут як на курорті, — знайомлячись, жартує його начальник Олександр Миколайович Козачко, — і працюємо, й корисним хвойним повітрям дихаємо».
Велика територія машдвору заасфальтована, упорядкована, на клумбах, уточнює Олександр Миколайович, висаджено 18 сортів троянд. Екскурсію для «трудославців» люб'язно провели разом з начальником головний інженер господарства Олексій Ломако, бригадири двох бригад Володимир Роль, Олександр Шрамко, агроном по захисту рослин Олег Михальчук та інші. Чоловіки відкривають ангари, де тимчасова «спочиває» техніка, і з гордістю показують велетенські агрегати, серед яких — п'ять комбайнів (три «Джон Діри», два «Дніпра»), трактори різних марок, сівалки та інші сільгоспмашини.
Усього на машинному дворі 48 одиниць техніки (з них — 22 трактори) та 6 легкових автомобілів: чотири «Пікапи» й дві «Ниви». Якраз у день нашого приїзду тут придбали п'ять тракторів МТЗ, сівалку, телескопічний навантажувач... На оновлення й поповнення автотранспортного парку голова правління ТОВ «Світанок» грошей не шкодує, адже господарство розбудовується, потужно розвивається, що без техніки неможливо. Та й територія його велика, а спеціалістам треба бути скрізь і одночасно.
У великій майстерні, що на території маш двору, виконують токарні, зварювальні, ковальські роботи, ремонтують і замїнюють двигуни, вулканізують шини. У майстерні працюють сім фахівців, кожен з яких у своїй справі — ас!
Є на території й офісна споруда, де приміщення такі ж світлі, зі смаком і сучасно облаштовані, як і в головному офісі. У ній — кабінети керівників інженерно-технічної служби, банкомат, диспетчерська, аптека, перукарня, добре оснащений медпункт, де господарює Тетяна Царик. Вона у цій частині селища за лікаря — допомагає усім, хто звертається, і вдень, і вночі.
Тут же розташована їдальня для механізаторів — комфортна, з велетенським телевізором. А меню таке, що й не в кожному кафе запропонують: упродовж тижня жодна страва не повторюється. Чотири кухарочки — завідувачка Людмила Мірошник, Ольга Ломако, Тамара Савёчко і Наталя Дем'яник готують смачні борщі, різноманітні м'ясні страви (рулети, буженину тощо), вітамінні овочеві салати, печуть пиріжки, булочки, печиво... Все — із власної продукції «Світанку», тож у тому, що продукти екологічно чисті, ніхто не сумнівається.
У гарячі періоди польових робіт обіди доставляють механізаторам у поле. В інший час вони снідають і обідають в їдальні. Тут харчуються також приїжджі будівельники, котрі зводять нові господарські споруди, церкву.
На території селища зводиться Свято- Вознесенський храм. На його будівництво господарство уже виділило мільйон гривень благодійної допомоги.
За проектом це буде дуже гарний храм, якраз на перехресті доріг, у центрі «світанківської» частини Сиваського.
СМАЧНА ВІЗИТІВКА
Буханці хліба, які випікають на пекарні ТОВ «Світанок»-, — високі, пухкі, білі, запашні та надзвичайно смачні! Секрет смакоти, зізнається Сергій Максимен- ко, у відсутності будь-яких штучних чи хімічних компонентів та в старому рецепті, за котрим хліб випікають вже не одне десятиліття.
«Ми не переймаємося, який гостинець дати родичам, що приїздять до нас із міста, — говорить головний економіст товариства Світлана Фесенко, — вони завжди із вдячністю везуть додому наш хліб. Кажуть, що він у нас смачний, як паска! Та й не тільки городянам він до вподоби, родичі й знайомі з інших населених пунктів району також ніколи не відмовляються його скуштувати».
Світанківським хлібом смакують смакують усі бажаючі сивасьці, бо його не лише за талонами на пекарні можна взяти, а й купити у магазинах селища, у сусідній Одрадівці. Упродовж доби випікають 1800 кілограмів хліба і зайвих чи нереалізованих буханців не залишається ніколи.
Коли редакційна машина під'їхала до пекарні, тут саме готували до випікання -Чергову партію хліба: у формах росло й піднімалося, мов живе, тісто. Поруч на великих тацях підсушувалася свіжа макаронна продукція: вермішель, ракушки... У пекарні — цех з виготовлення макаронних виробів, яких тут виготовляють 7 видів і використовують для внутрішніх потреб господарства — харчування працівників.
По трикілограмовій хлібині гостинні господарі вручили й нам, трудославцям. Ми вдихали неперевершений аромат свіжого хліба, що нагадував дитинство, не втримавшись, таки з'їли по шматочку хрусткої скоринки. Бо раптом зрозуміли, що зголодніли, що за цікавою екскурсією, приємними знайомствами та спілкуваннями зовсім непомітно промайнуло півдня...
Післямова. Отже, зустріли нас у ТОВ «Світанок» тепло й привітно, проводжали з хлібом. Подумалося, на пекарні можна взяти, а й купити у магазинах селища, у сусідній Одрадівці. Упродовж доби випікають 1800 кілограмів хліба і зайвих чи нереалізованих буханців не що це — гарна прикмета, що «Трудова слава» ще обов'язково повернеться сюди, адже сьогоднішня розповідь висвітлює лише частину того, чим славне господарство. Іще у «Світанку» закладають нові й доглядають вже насаджені парки, лісосмуги; мають свій асфальтовий завод — власними силами постійно ремонтують дороги; займаються свинарством; вирощують нові сорти пшениці; культура землеробства тут одна з кращих не тільки в районі — на Україні!..
У переддень Новоріччя хочеться побажати усім світанківцям здоров'я і родинного затишку, достатку, оптимізму, святкових та щоденних радощів! А ще щиро сказати: Новотроїцькому району є чим і ким гордитися, адже «Світанок» — це його коштовна перлина!
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.006Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |