Південь міг би стати одним із найбільших у Європі виробників цінної крупи
На гречані «пасовища» херсонські бджоли ось уже кілька років поспіль мігрують у сусідній Крим або ж Миколаївську область. Вдома цим традиційно українським медоносом вже скоро й пахнути перестане. Про гречку давно не говорять не тільки у коридорах облсільгосппроду, а й, тим паче, у фермерських господарствах. Відсутня «гречана» графа і у зведеннях облстату.
Була гречка, та й загула!
Ні, на ринках і в продмагах гречана крупа є. Але не від виробника і далеко не тієї якості, про яку.прислів'я складено: гречана каша сама себе хвалить.
Ледве відбилися від чужоземного, часто вельми сумнівної якості, рису, як нове «нашестя» — гречка з... Китаю!
Гречка то китайська, а ціни ж — наші, звісно, спекулятивні. І це при тому, що південна область, виявляється, сама може задовольнити свій попит на цінну круп'яну культуру. У цьому впевнений і мій авторитетний співрозмовник, знаний у Європі херсонський учений-аграрій Михайло Черниш.
— Питання вирощування гречки на Херсонщині порушувалося давно і не один раз, — говорить Михайло Олександрович. — Та вся біда у тому, що дуже важко переламати насамперед психологію товаровиробника. А переламається вона тоді, коли з'явиться давно як не державна, то вже хоча б регіональна програма освоєння післяжнивних посівів в умовах півдня України.
А ця справа перспективна?
Навіть дуже!
Учений знає, про що говорить. І говорить не один рік, і не два. Саме на злободенну нині тему у Михайла Черниша і кандидатська дисертація захищена: «Вирощування гречки та проса в післяжнивних посівах у зрошуваних умовах Півдня України».
Михайле Олександровичу, про які ж реальні обсяги йдеться?
-Реально вирощувати гречку можна на площі не менше п'яти тисяч гектарів. Навіть якщо не займатися агротехнікою цієї культури, з кожного гектара можна в середньому брати по 10 центнерів зерна. А п'ять тисяч тонн гречки — це на виході 3600 тонн крупи. Та й це не межа...
А що ж, питається, ще потрібно для того, аби розкрутити гречаний конвеєр? Втручання держави. Держава має регулювати закупівельні ціни (хай і адміністративними методами), а також відновити закупівлі у свої засіки стратегічного для здоров'я своїх громадян продукту.
Саме на ці державні кроки і сподіваються не тільки Михайло Черниш, а й самі товаровиробники. А досвід... Досвід, виявляється, є!
У Голопристанському районі колишні колгоспи імені Леніна і «Росія»
саме вирощуванням гречки заималися дуже серйозно, — пригадує співрозмовник. — Культивували її Новотроїцький та Каховський райони. Бо вигідно. Досить два-три поливи — і за два місяці збирай урожай. Принагідно скажу і кілька слів про просо. Це дуже цікава культура. Просо має високі поживні властивості. Агротехніку її вирощування ми глибоко вивчали у Херсонському аграрному університеті у 1987-1989 і 1992-1994 роках. У наших умовах можна одержувати з меліорованого гектара до 40 центнерів післяжнивного проса. Агротехніка і тут дуже проста, може, навіть примітивна: одне дискуван- ня, культивація, прикочування і є результат.
Просо, нагадує науковець, стратегічна культура. Армія на пшоні сиділа. Воно дуже корисне й калорійне.
Відродивши вирощування гречки і проса, аграрії Півдня не одного-двох зайців убивають... Серед важливих складових землеробства — продовження строків використання ріллі.
При цьому Михайло Черниш зауважує: «Якщо посіяти гречку трохи пізніше (не в липні, а в серпні), то вона працюватиме ще й як прекрасний медонос!».
Про мед теж варто подумати. Не довелося б і його (разом з гречкою) завозити все з того ж Китаю!
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.006Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |