Нечуваний галас, здійнятий навколо ГМО і ризиків споживання таких продуктів, викликає не лише суспільне занепокоєння, а й інтерес, адже практично щодня, хочемо ~ого чи ні, ми споживаємо хлібобулочні, конторські, м'ясні та молочні вироби, крупи, овочі та фрукти, які містять ГМО, навіть якщо на зеленому маркуванні вказано протилежне. Херсонщина як зона ризикованого землеробства однією з перших у державі почала вирощувати ГМ-рослини і, за оцінками експертів, залишається одним із лідерів у їх виробництві.
Починаючи з 1993 року, коли продукти з ГМ-компонентами вперше з'явилися в продажу, реакція громадян на їх споживання різни. 75% американців сприймають застосування біотехнологій як великий прогрес, 44% європейців — як серйозний ризик, 62% американців і 22% європейців свідомо налаштовані купувати ГМ-продукти, які називають «їжею Франкенштейна».
ГМ-рослини і продукти з них завдяки застосованим змінам характеризуються поліпшеною якістю та поживною цінністю. Скажімо, трансгенна картопля і кукурудза містять більше крохмалю і менше води, ніж звичайні. Модифікований рис, який є основним продуктом у багатьох країнах, містить більше бета-каротину і заліза, що запобігає важким захворюванням серед населення. Генетики передбачають, що, споживаючи ГМ-продукти, легше дотримуватися здорової дієти, бо вони містять більше вітамінів, мінречовин, незамінних ненасичених жирних кислот. Експерти підрахували, що в Україні трансгенним насінням засівається майже мільйон гектарів щорічно: 75% від усієї сої, 15-20% кукурудзи, до 20% картоплі. Виробники у програші не залишаються. Завдяки посиленню властивостей деяких культур (стійкість до шкідників, посухи, більша врожайність, економія на протруювачах і добривах) значно знижуються витрати на їх вирощування. Відповідно нижча ціна і вища конкурентоспроможність.
Нещодавно, перебуваючи з колегами- журналістами в гостях у чеському колгоспі, що у передмісті Праги, були вражені, наскільки буденно спокійно ставляться до використання продукції генної інженерії місцеві аграрії. Більшість.посівних площ тут не перший рік зайнята саме ГМ-рослинами. Втім, здебільшого вони використовуються на годівлю худоби, рідше — подаються до столу. Худобі ВЬкукурудза не просто до смаку, адже у вигляді силосу чи зерна вона не уражена шкідниками, краще зберігається і має унікальні поживні властивості, тож і здоров'ям місцеві дорідні корівки так і пашать. До того ж, виробництво таких кормів не обтяжує гаманець колгоспників. Вони суттєво економлять на засобах захисту, протруювачах, добривах та зрошенні і мають набагато більшу врожайність.
Колгосп «Моржина», де ми побували, — найкрупніший у Чехії, що вирощує ГМ- кукурудзу. Місцеві жителі повернулися до колективного господарювання на своїх уже приватних землях після руйнування соціалістичного ладу в країні. Втім, ефективність колгоспної системи, на відміну від України, де вона повністю збанкрутувала, доведена часом — у них немає жодного неприбуткового господарства. Селяни гуртом наймають на роботу ефективних менеджерів і отримують зиск від плодів спільної праці. Більше того, колгоспи дедалі укрупнюються. «Моржина» господарює на 7 тисячах гектарів, майже півтисячі з яких засіяні трансгенною кукурудзою. Згідно з по-європейському суворим чеським законодавством, господарству дозволено вирощувати до 80% біо- технологічних культур, решту площ потрібно засівати традиційними. Головний агроном Стефан Чижек аргументує переваги генно- інженерних рослин тим, що звичайні сорти потерпають від шкідника-метелика, який знищує врожай, заражає зерно. Протруювачі, якими обробляють посіви, накопичуються в землі і є шкідливими для людини та тварин, які споживають корм. ЕИ-кукурудза, яку вони вирощують, зареєстрована в Євросоюзі, є більш стійкою і врожайною. Тож немає потреби V «роздувати» площі, адже виробі щених кормів цілком вистачає на утримання 2,5 тисячі голів ВРХ. До того ж, від споживання якісних кормів рідше хворіє худоба, даючи якісну м'ясо-молочну продукцію. На питання чи схвалюють у цілому в країні вирощування продукції з ГМО, селяни відповіли, що вони довіряють урядові, який веде таку аграрну політику, і бачать у цьому більше вигоди, аніж надуманих ризиків. Вчені ж не просто продукують такий насіннєвий матеріал, а ретельно вивчають його властивості. Вони переконані, що в основі страхів лежить незнання та упередженість. Держава повинна надавати громадянам правдиву та науково обґрунтовану картину того, що потрапляє до споживчого кошика. Проблема застосування ГМО насправді неактуальна для чехів, адже в них маркують, на відміну від українських виробників, тільки ті товари, що «містять ГМО», а не навпаки. І проблем з реалізацією таких продуктів, як запевняють місцеві жителі, жодних.
Ферми, де утримується кількатисяч- не поголів'я корів на ГМ-кормах, вражають доггіянутістю, автоматизованістю процесів — від годівлі худоби до очищення тваринницьких приміщень. На кожній з них у зміну працює лише 2 доярки, 2 скотарі (вони ж і механізатори) та оператор. Щогодини відбувається автоматичне очищення корівників від гною, тож чистотою та затишком вони суттєво відрізняються від наших вітчизняних. 8-тисячний надій на корову на рік — тут звичний показник. Обладнання обійшлося селянам у 300 тисяч евро, третину суми сплатив ЄС.
Виробництво молока і в них теж є збитковим, адже ціна, яку правлять за сировину переробники, не покриває фактичних витрат. Тож збитки ферм покривають доходи рослинницької галузі, яка наразі переживає піднесення за рахунок новітніх технологій. Євростандарти в чеських селах не просто прижилися, а й дають зиск під контролем держави. Кожне господарство звітує, які обсяги площ засіяні ГМ-рослинами і куди реалізована вирощена продукція. Українцям ще багато чому належить повчитися, напівлегально застосовуючи ГМ-технології. Хоч вітчизняні вчені мають гідні напрацюва^ня у цій сфері, підтверджені багаторічним досвідом та дослідженнями. Вони тісно співпрацюють із зарубіжними колегами і навіть діляться власними винаходами. Натомість чітка державна політика в аграрній сфері, яка наповну використовує нові біотехно- логії, відсутня або достатньо завуальована страхам и та догмам и...
А тим часом генна інженерія набуває все більшої ваги на світовому ринку. Текстильна промисловість постачає на нього вироби з трансгенної шкіри та бавовни. У медицині ГМ-інсулін та ГМ-інтерферон рятують мільйони життів. Перспективним напрямом може стати й хірургія генів, заміна мутантних нормальними в лікуванні онкологічних та спадкових захворювань. Щодо використання трансгенів у харчовій промисловості, то за останні 8-10 років площа, засіяна ГМ- рослинами, збільшилася у 40 разів. Лише з ГМ-сої у світі виробляють понад 400 продуктів харчування: дитяче, варені ковбаси, сири, фарш, соєве м'ясо та молоко. Тож що приховувати і чи не пізно сперечатися?
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.007Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |