Місцевий елеватор не лише зберігає, а й вирощує вагомі врожаї
Микола Коноваленко — директор дочірнього підприємства ДАК «Хліб України» «Великолепетиський елеватор». Заслужений працівник сільського господарства України, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, кавалер ордена «За заслуги» третього ступеня. Хліборобська зоря керівника району особливо яскраво засяяла, коли очолив саме це підприємство. На елеваторі тоді, за визначенням співрозмовника, висіли одні збитки. Правда, залишалося ще основних засобів виробництва на 4 мільйони гривень. Наче й немало. Але ж елеватор (основні засоби) — не пам'ятник, а механізм, який мусить крутитися, і заробляти гроші.
Коноваленко з досвіду знав, що розкрутити ті заіржавлені коліщата за рік- другий не вдасться. Тому заздалегідь готувався до непростого і не сьогочасного виходу з кризи.
Через терни—до колоса
Чотири роки я наводив тут порядок, — уточнює Микола Миколайович. — Потім, пам'ятаєте, у 1999-му вийшов Указ Президента України про розпаювання землі. Колгоспи почали розвалюватися, і для нас настали нелегкі часи. Побачили, що через різке зменшення насамперед валових зборів зернових доведеться скорочувати штати. А цё ж 240 годувальників родин! Одного року ми практично нічого не заготовили, хоч елеватору нас невеликий—всього на 40 тисяч тонн збіжжя. Виручав вантажопотік. Але... Ситуація склалася так, що ми опинилися перед вибором: або брати землю в оренду, або скорочувати принаймні половину штату.
— І ви, дипломований агроном і колишній керівник господарства, вирішили знову пов'язати своє життя з хліборобством?
Саме так. Восени того ж року взяли в оренду 4,5 тисячі гектарів землі. Ризик був, звичайно, колосальний. На той час на елеваторі було всього-на-всього два трактори — Т-40 і ЮМЗ, два великовантажні та чотири легкові автомобілі... Вирішили розширювати технічний парк. Взяли перших чотири трактори. Нову техніку купували за кредити, частину ж її брали у колишніх колгоспах за борги.
Відновлювали, як кажуть, із колін і трактори, і борони, і культиватори. Всю землю пустили під пари: її потрібно було привести до тями.
-Земля дісталася, мабуть, запущена...
На окремих фотографіях «для історії» видно, як на полях повиростали дерева. Тоді ж нашими місцевими аматорами навіть фільм був знятий — «Здрастуй, земле цілинна!». Ми й справді почувалися цілинниками.
Ну і як?
Перший врожай одержали у 2001 році. І який! По 60 центнерів на круг на богарі (зрошення у нас немає). Такого ніхто не очікував. Випадковість? Не сказав би. Я мав чималий досвід роботи на землі, і жодна з проблем, яка виникала, не заганяла мене в глухий кут.
Одержавши високий результат, відчули силу, до нас прийшла впевненість, що земля може давати високі врожаї. Невдовзі до орендованих раніше площ приростили нові, довівши їх до 7 тисяч гектарів. Сформували колектив, мехзагони.
Диктатура технологій
Формула врожаю проста: підготовлений грунт — добірне насіння — добрива — хімзахист... Словом, погода погодою, а технології — голоеГнє.
Стовідсотково згоден! Із жорсткого їх дотримання ми й почали ставати на ноги. І коли мені іноді кажуть, що ці технології на елеваторі придумали, то це не зовсім так. Ми поставили за мету: впроваджувати у практику давно забуте старе. І відразу ж почали одержувати прекрасні результати.
Багато дали поїздки за кордон, де я придивлявся до чужого досвіду. Висновок один: ми робимо далеко не все, що треба робити. Десятки разів, виступаючи на різних форумах, я повторюю одне слово: «технології». Один француз якось говорив: якщо ти, українцю, бідний, у тебе не вистачає грошей на добрива, на те, інше, запам'ятай одну просту істину, яку можна знайти у шкільному підручнику з ботаніки: листовий апарат (листя рослини) є головним оригінатором як кількісного, так і якісного показника врожаю будь-якої культури — що яблуня, що абрикос, що пшениця — різниці немає. Ці слова змусили мене замислитися.
Ми вносимо у землю масу добрив. І що ж? Настає період, коли лист пшениці вражається, стає білим і перестає формувати врожай. І це при тому, що головний_ («флаговий») лист на'пшениці, який знаходиться біля самого колоса, формує до 45% урожаю. І його треба берегти від шкідників і хвороб. А що буває на практиці? Навесні одну обробку проти хвороб зробили і вважаємо, що цього достатньо. І не звертаємо уваги на те, що на упаковках цих препаратів написано: діє від 4 до 6 тижнів. Отож і виходить: у квітні посіви обробили, а 10 травня строк дії препаратів закінчився. Але ж у травні-червні йде формування врожаю! А захисту ніякого немає... І в цей період нападає безліч хвороб, листя починає сохнути... Не від нестачі вологи, зауважте, а від враження хворобами.
Коли я був у Франції, дивився посіви, побачив велике листя, то ще раз переконався: обробляти посіви проти хвороб слід двічі, не менше. Французи тричі обробляють. І перед жнивами така ситуація: колос дозрів, уже 12% вологість зерна, а стебло ще зелене. Зате на цих полях врожайність досягала понад 70 центнерів з гектара.
Один француз сказав: якщоу тебе навіть не вистачає на добрива, то захистити рослину від хвороб, зберегти листя ви просто зобов'язані! І я, виступаючи на різних зібраннях і семінарах, завжди про це кажу.
Але ж сучасні гербіциди і пестициди — дороге задоволення!
Так, дороге. Але ці технології дають 100% гарантований врожай. У врожайний рік ми (на богарі!) одержуємо за 60 центнерів зерна з гектара. І з того ж таки гектара ми своїх 7—7,5 тис. гривень одержуємо. Коли ж трапляється неврожай, то й тоді по 40 центнерів хліба одержуємо.
Ясно, що гроші треба рахувати, особливо коли їх обмаль. І економити, коли вони є.
Диктатура техніки
Чули, що на обласному семінарі ви демонстрували якийсь французький розкидач добрив...
Було таке. А чому французький? Бо в Україні таких не роблять, а я з задоволенням купив би.
Так от. Виїхали ми у поле, причепили його до трактора, розставили ящички, пробірки на всю ширину агрегата, щоб показати, що він на 95% ідеально розкидає добрива (вітчизняна техніка на 40). А сьогодні уже добрива коштують 3100 гривень за тонну. Якщо сипати на гектар по півтора центнера — це 450 гривень. Ці добрива пінцетом треба класти під кожну рослинку, а не нашим РУМом розкидати, а тим паче не літаком. Витрати на внесення добрив «французом» становлять 18—20 гривень на гектар, а нашим «кукурузником» — уп'ятеро дорожче. А якість — небо і земля!
Я поїхав до Німеччини, випадково потрапив на завод Атаїопе, де виготовляють ці розкидачі. Ми купили їх 6 штук. Взяли й інші агрофірми. А тепер задоволені: «Це диво! А ми розкидали такі гроші!..».
Ми пішли далі. Поставили при підживленні озимих по мерзлоталому грунту спеціальний пристрій для роботи вночі. Тепер не ходимо з палаючими факелами — їх замінили так звані автотреки. Тракторист виходить в поле, натискає на кнопку, комп'ютер через супутникову систему веде трактор.
Два таких автотреки є під «Кейси», які сіють вдень і вночі. Ці два посівних агрегати замінили півтора десятка старих. Загалом же сьогодні ми процентів на 80 ви-йшли на сучасний рівень землеробства.
До потужних тракторів маємо повний комплект обладнання. Зараз треба укомплектуватися комбайнами. У нас в оренді 6,8тис. гектарів землі. Можна б'уло більше, але скажу чесно: я спочатку боявся переходити на сучасну високопродуктивну техніку, бо що робити з людьми, яка їх замінить?
Нова техніка — це благо, якого ми, чесно кажуч и, боя л ися. Заходить зараз трактор і за добу культивує 180 гектарів. Один! У майбутньому (від цього нікуди не дінешся) земля не потребуватиме стільки робочих рук, як зараз. Землі потрібні не лише роботящі руки, а й світлі, освічені голови. От і до нас прийшла молодь, яку ми виховуємо і-довіряємо.
Скрута від... багатства
«Хліб — наше багатство!» — це гасло і'понині можна бачити на токах, на придорожніх щитах...
Так воно і є. Повні комори — багате господарство, багата держава. Торік ранніх зернових ми зібрали в середньому по 49 центнерів з гектара. Вал — Ц^тисяч тонн.
Перше місце по області?
Так. І цінова політика на зерно була нормальна. Доки не ввели квоти на імпорт зерна, заборони тощо.
Держава повинна чітко розуміти: такими непродуманими діями знищується власний товаровиробник. Якщо державі (урядовцям) здалося, що з хлібом виникнуть труднощі, вона повинна була закупити у держрезерви його необхідну кількість через свої структури, решта хай йде на ринок. Це ж нагода багатьом товаровиробникам країни стати на ноги!
Кажуть: буде нестача хліба у світі. Може?.. Тоді потрібно всіляко сприяти, аби господарства розвивалися. Потрібно розвивати переробну промисловість. Ось тут держава мала б допомогти відправляти за кордон не зерно, а борошно. Атак... Зерно не можемо продати, воно гниє, а техніки й добрив купити немає за що. Щороку виробляємо 12—13 тисяч тонн борошна. Стабільно, протягом багатьох років, постачаємо сировину нашим хлібозаводам: у Херсон, Каховку, Енергодар, Запоріжжя, Верхній Рогачик, Лепетиху...
Ми продаємо найдешевше борошно, мабуть, на всьому півдні України. І тут вступає в дію інспекція по цінах, керуючись постановами і розпорядженнями Кабміну України, облдержадміністрації, де ми повинні утримувати рентабельність вище 2,5%. Виходить, що борошно я повинен продавати задарма. Продам дорожче, інспекція накладе колосальні штрафи. Кому це потрібно? От і втрачаємо щомісяця у межах 150—200 тис. гривень, переробляючи зерно на борошно.
Владі хочеться показати: у нас дешевий хліб. Але чому ж його здешевлювати за рахунок праці бідних селян?! А як же закон про товаровиробника, в якому записано, що ніхто не має права регулювати ціну? У Законі записано: якщо хтось втручатиметься у цінову політику, проти нього буде порушено кримінальну справу. Парадокс: у мене найдешевше борошно і мене оштрафували на 240 тисяч. У якій країні таке може бути?!
Вірите, що вже у найближчому майбутньому жити аграріям стане краще?
Аякже без віри?..
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |