Чутки про те, що цінної продовольчої культури в країні обмаль, роздуті спекулянтами і деякими ЗМІ
Хвилювання — даремні
Ми вкотре здивували решту цивілізованого світу. Не досягненнями у космосі і не новими родовищами нафти. Нашим невіглаством, якщо не сказати більше. Захід знову не розуміє: чому панікують українці? Гречка в Україні гречка, на Заході ж — гарний наповнювач (полова) подушок, які забезпечують здоровий сон.
Керівник агрофірми «Україна» Великолепетиського району Сергій Дяков теж переконаний:
У державі проблем із вирощуванням рослинницької продукції немає. Вона надумана! З гречкою в тому числі. Але з п'ять років нею ніхто не займався. Побачите, скільки цього року буде на ринку гречки!
Голова райради Дмитро Папуша, присутній при розмові, додає:
Тільки наш район виростив її торік майже 200 тонн. А наша потреба — утричі менша...
«Гречана» графа у держастаті області відсутня. А може, мало поширена.
У напівтемних коридорах облсільгосппроду швидше почуєш про політику, ніж про агротех- нологію вирощування цінної культури. А чиновники облдержадміністрації у ресторані краще заморську ікру замовлять, ніж гречану кашу. Може, й через це цінну культуру геть із поля зору випустили.
Була гречка, й... загула?
Ледве відбилися від чужоземного, часто вельми сумнівної якості, рису, як нове «нашестя» — гречка з... Китаю!
Гречка то китайська, а ціни ж наші, звісно, спекулятивні. І це при тому, що південна область, виявляється, сама може задовольнити свій же попит на цінну круп'яну культуру. У цьому впевнений і мій авторитетний співрозмовник, знаний у Європі херсонський учений-аграрій Михайло Черниш.
Питання вирощування гречки на Херсонщині порушувалося давно, і не один раз, — говорить Михайло Олександрович. — Та вся біда в тому, що дуже важко переламати насамперед психологію товаровиробника. А переламається вона тоді, коли з'явиться давно як не державна, то вже хоч би регіональна програма освоєння післяжнивних посівів в умовах півдня України.
А ця справа перспективна?
Навіть дуже!
Учений знає, про що говорить. І говорить не один рік, і не два. Саме на злободенну нині тему у Михайла Черниша і кандидатська дисертація захищена: «Вирощування гречки та проса в післяжнивних посівах в зрошуваних умовах Півдня України».
Михайле Олександровичу, про які ж реальні обсяги йдеться?
Реально вирощувати гречку можна на площі не менше п'яти тисяч гектарів. Навіть якщо не займатися агротехнікою цієї культури, з кожного гектара можна в середньому брати по 10 центнерів зерна. А п'ять тисяч тонн гречки — це на виході 3600 тонн крупи. Та й це не межа...
А що ж, питається, ще потрібно для того, аби розкрутити гречаний конвеєр? Втручання держави. Держава має. регулювати закупівельні ціни (хай і адміністративними методами), а також відновити закупівлю у свої засіки стратегічного для здоров'я своїх громадян продукту.
Саме на ці державні кроки і сподіваються не тільки Михайло Черниш, а й самі товаровиробники. А досвід... Досвід, виявляється, є!
У ГолопристансьКому районі колишні колгоспи імені Леніна і «Росія» саме вирощуванням гречки займалися дуже серйозно, — пригадує співрозмовник. — Культивували її Новотроїць- кий і Каховський райони. Бо вигідно. Досить двох-трьох поливів — і за два місяці збирай урожай. Принагідно скажу і кілька слів про просо. Це дуже цікава культура. Просо має високі поживні властивості. Агротехніку його вирощування ми глибоко вивчали у Херсонському аграрному університеті у 1987—1989 і 1992—1094 роках. У наших умовах можна одержувати з меліорованого гектара до 40 центнерів післяжнивного проса. Агротехніка і тут дуже проста, може, навіть примітивна:-одне диску- вання, культивація, прикочування і є результат.
— Просо, — нагадує науковець, — стратегічна культура. Армія на пшоні сиділа. Воно дуже корисне і калорійне.
Відродивши вирощування гречки і проСа, аграрії Півдня не одного-двох зайців убивають... Серед важливих складових землеробства — продовження строків використання ріллі.
За тим же сценарієм
Глава уряду Микола Азаров із самого початку гречаної істерії, спричиненої всюдисущими спекулянтами, на яких наче й управи немає, а також деякими ЗМІ (Херсонщини теж) заявив ще у серпні минулого року: «Сьогодні розкручується за звичним сценарієм ажіотаж навколо однієї з груп продовольчих товарів. У попередні роки це було борошно, потім цукор... Зараз такий ажіотаж створюється навколо гречки. Сценарій один і той самий...».
Дізнавшись про дефіцит гречки у сусідній Росії, західні ЗМІ твердять, що цей дефіцит «сколихнув багаторічні страхи нації, яка за один вік пережила дві світових війни і кілька хвиль повального голоду».
Пояснення схоже на іронію. Не більше.
А на ринку — своя реакція: гречка «температурить»! Надовго?
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.006Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |