Нечуваний галас, здійнятий навколо продуктів, що містять генно-модифіковані організми і ризиків споживання їх, викликає не лише суспільне занепокоєння, а й інтерес. Адже практично щодня, хочемо того чи ні, ми споживаємо хлібобулочні, кондитерські, м'ясні та молочні вироби, крупи, овочі та фрукти, які містять ГМО, навіть якщо на зеленому маркуванні вказано протилежне. Херсонщина як зона ризикованого землеробства однією з перших в Україні почала вирощувати ГМ-рослини і, за оцінками експертів, залишається одним із лідерів у їх виробництві.
Перші трансгенні продукти були розроблені в США корпорацією, яка нині контролює 80% світового ринку виробництва ГМО. 1993 року продукти з ГМ-компонентами з'явилися в продажу. Найпершим повністю генетично модифікованим, схваленим для комерційного використання, став помідор, у якого було «відключено» ген, що відповідав за дозрівання. Реакція громадян на продукти з генетично модифікованими складовими різна. Скажімо, 75% американців сприймають застосування біотехнологій як великий прогрес, 44% європейців — як серйозний ризик. 62% американців і 22% європейців свідомо налаштовані купувати генетично модифіковані продукти, які називають «їжею Франкенштейна».
ГМ-рослини і продукти з них завдяки застосованим змінам характеризуються поліпшеною якістю та поживною цінністю. Скажімо, трансгенні картопля і кукурудза містять більше крохмалю і менше води, ніж звичайні. Модифікований рис, який є основним продуктом у багатьох країнах, містить більше бета-каротину і заліза, що запобігає тяжким захворюванням серед населення. Генетики передбачають, що, споживаючи ГМ-продукти, легше дотримуватися здорової дієти, бо це продукти з вищим вмістом вітамінів, мінречовин, незамінних ненасичених жирних кислот. Найпоширеніші — соя, кукурудза, картопля, пшениця, буряк, полуниця, овочі. Експерти підрахували, що в Україні трансгенним насінням засівається майже мільйон гектарів щорічно. Це від 75% всієї сої, 15—20% кукурудзи, до 20% картоплі. Виробники у програші не залишаються. Завдяки посиленню властивостей деяких культур (стійкість до шкідників, посухи, більша врожайність, економія на протруювачах і добривах) значно знижуються витрати на їх вирощування. Відповідно нижча ціна і вища конкурентоспроможність.
Нещодавно, перебуваючи з колегами-журнапістами в гостях у чеському колгоспі, що у передмісті Праги, були вражені, наскільки буденно спокійно ставляться до використання продукції генної інженерії місцеві аграрії. Більшість посівних площтут не перший рік зайнята саме ГМ-рослинами. Втім, здебільшого вони використовуються на годівлю худоби, рідше — подаються до столу. Худобі В1-кукурудза не просто до смаку. У вигляді силосу чи зерна вона, не уражена шкідниками, краще зберігається і має унікальні поживні властивості. Тож і здоров'ям місцеві дорідні корівки так і пашать. До того ж, виробництво таких кормів не обтяжує гаманець колгоспників. Вони суттєво економлять на засобах захисту, протруювачах, добривах та зрошенні і мають набагато більшу врожайність.
Колгосп «Моржина», де ми побували, — найкрупніше в Чехії господарство, котре вирощує ГМ-кукурудзут Місцеві жителі повернулися до колективного господарювання на своїх уже приватних землі після руйнування соціалістичного ладу в країні. Втім, ефективність колгоспної системи, на відміну від України, де вона повністю збанкрутувала, доведена часом — у них немає жодного неприбуткового господарства. Селяни гуртом наймають на роботу ефективних менеджерів і отримують зиск від плодів спільної праці. Більше того, колгоспи дедалі укрупнюються. «Моржина» господарює на 7 тисячах гектарів, близько півтисячі з яких засіяні трансґенною кукурудзою. Згідно з по-європейсько- му суворим чеським законодавством, господарству дозволено вирощувати до 80% біотехнологічних культур, решту площ потрібно засівати традиційними сортами. Головний агроном Стефан Чижек аргументує переваги генно-інженерних рослин тим, що звичайні сорти потерпають від шкідника- метелика, який знищує врожай, заражає зерно. Протруювачі, якими обробляють посіви, накопичуються в землі і є шкідливими для людини та тварин, які споживають корм. И-кукурудза, яку вони вирощують, зареєстрована в Євросоюзі, є більш стійкою і врожайною — понад 35 тонн з гектара зеленої маси. Тож немає потреби «роздувати» площі, адже вирощених кормів цілком вистачає на утримання 2,5 тисячі голів ВРХ. До того ж, від споживання якісних кормів рідше хворіє худоба, даючи якісну м'ясо-молочну продукцію. На підтвердження журналістів повезли в поле, де продемонстрували ще незібраний врожай. Кукурудзяні стебла і насправді вражали неймовірною висотою (понад 3 м) та дорідністю, бездоганним листям та початками...
На питання, чи схвалюють у цілому в країні вирощування продукції з ГМО, селяни відповіли, що вони довіряють урядові, який схвалив таку аграрну політику, і бачать у цьому більше вигоди, аніж надуманих ризиків. До того ж, вчені не просто продукують такий насіннєвий матеріал, а ретельно вивчають його властивості. Вони переконані, що в основі страхів лежить незнання та упередженість. Держава повинна надавати громадянам правдиву та науково обгрунтовану картину того, що потрапляє до споживчого кошика громадян. Проблема застосування ГМО насправді неактуальна для чехів, адже в них маркують, на відміну від українських виробників, тільки ті товари, що «містять ГМО», а не навпаки, і проблем з реалізацією таких продуктів, як запевняють місцеві жителі, жодних.
Кожне господарство звітує, які обсяги площ засіяні ГМ-рослинами і куди реалізована вирощена продукція. Українцям ще багато чому належить повчитися, напівлегально застосовуючи ГМ-технології. Вітчизняні вчені мають гідні напрацювання у цій сфері, підтверджені багаторічним досвідом та дослідженнями. Вони тісно співпрацюють із зарубіжними колегами і навіть діляться власними винаходами. Натомість чітка, державна політика в аграрній сфері, яка наповну використовує нові біотехнології, відсутня або достатньо завуальована страхами та догмами...
А тим часом генетична інженерія набуває все більшої ваги на світовому ринку. Текстильна промисловість постачає на нього вироби з трансгенної шкіри та бавовни. У медицині ГМ-інсулін та ГМ-інтерферон рятують мільйони життів. Перспективним напрямом може стати й хірургія генів, заміна мутантних нормальними в лікуванні онкологічних та спадкових захворювань. Щодо використання транс- генів у харчовій промисловості, то за останні 8—10 років площа, засіяна ГМ- рослинами, збільшилася у 40 разів. Лише з ГМ-сої у світі виробляють понад 400 продуктів харчування: дитяче, варені ковбаси, сири, фарш, соєве м'ясо та молоко. Тож що приховувати і чи не пізно сперечатися?
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.005Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |