І що ж це за хліб такий?!» — якось довелося почути в одному з магазинів Новотроїцького. Обернувшись, побачила: старенька бабуся, тримаючи в руці й розглядаючи щойно придбаний буханець, не може стримати своїх емоцій. Жінка обурюється тим, що хліб черствий, темний на вигляд, ще й горілий. І правда, коштує він нині недешево, а якість далеко не завжди відповідає стандартам. Як же правильно вибрати якісний хліб?
Як відомо, саме основні продукти харчування, які людина споживає постійно, найбільше впливають на її здоров'я та тривалість життя. Найпопулярнішим із них для більшості українців є хліб. Він — усьому голова! Так уже повелося із давніх давен. Людина може відмовитися від багатьох продуктів, але від хліба — ніколи, особливо якісного та свіжеспеченого. Продукція пекарень не лише насичує організм калоріями, а й є джерелом необхідних вітамінів і амінокислот. Щоправда, останнім часом можна почути чимало нарікань на якість хлібобулочних виробів. Продукт, який наші прабабусі діставали з печі, і той, що ми сьогодні купуємо, дуже різняться. Що ж робити, якщо хліб, який продається на наших ринках та у магазинах, викликає у вас сумніви? Наскільки якісну продукцію новотройчани споживають щодня? Відповіді на ці питання шукала кореспондент «Трудової слави»...
ПРОДУКТ № 1
Асортимент хлібобулочних виробів, які реалізуються на території Новотроїцького, достатньо великий: яких хочеш розмірів, ваги, рецептури та будь- якої форми. За інформацією управління економіки районної державної адміністрації, це продукція переважно місцевих виробників (ДП «Новотроїцький елеватор», ПОСП «Агрофірма «Мир», СК ім. Леніна, ПП «Тапанчук С. М.»), але її також завозять й з інших міст (Мелітополя, Нової Каховки й іноді — Генічеського району). Проблем нині з хлібом ми не маємо — його можна придбати в багатьох продуктових магазинах, кіосках або ж прямо із спеціально облаштованих машин на продовольчих ринках.
Інша справа, чи «продукт №1» якісний, екологічно чистий та безпечний для споживання? Здається, нічого особливого: борошно, вода, дріжджі, сіль. Але не лише від одного рецепту залежить приготування смачного хліба. У сучасній хлібопекарській справі на його якість також впливають умови виробництва і те, що іще кладуть в тісто виробники. Найнебезпечнішими для нас фахівці вважають хімічні добавки, які додають для подовження терміну реалізації, збільшення об'єму (хліб стає пухкий, ніби «накачаний» повітрям), покращання смаку та вигляду. їх використовують чимало пекарень України. Тож, купуючи хліб, ми навіть не замислюємося, що окрім користі, він може завдати організму й шкоди, а написане на етикетці не завжди відповідає дійсності...
ЯКИЙ ХЛІБ ЇМО?
«Трудова слава», щоб з'ясувати, який же хліб но- вотройчанам до вподоби найбільше, провела опитування людей на вулицях райцентру. Виявилось, як кажуть у відомому вислові: «На вкус и цвет — товари- щей нет!» Незважаючи на деякі відмінності в хлібобулочних виробах, свої «фаворити» серед їх виробників у наших споживачів таки є.
Як свідчить опитування, новотройчани купують будь-який хліб, який до нас привозять. Найбільшим попитом, звісно, користуються білі, смачні, з приємним ароматом, свіжі, великі й рівномірно випечені буханці, їх з прилавків «розмітають» за лічені години. Утім, купують і хліб з сірого борошна, недосолений та іноді навіть недопечений, як кажуть у народі, глевкий. Кому що подобається. Щоправда, й ціна на наші вподобання також впливає. Дехто з жителів райцентру, які мають великі родини, навіть якщо й надають перевагу одному якомусь виробові, зазвичай купують іншии — той, що подешевше. Він, на їхню думку, не такий смачний, ніж той, що на 50 копійок чи на гривню дорожчий, проте вигідніший — вдома на столі затримується довше. Є серед опитаних й такі, що справжнім хлібом визнають продукцію якогось одного виробника, навіть якщо він виготовлений не з борошна вищого ґатунку й зовсім не приваблює своїм зовнішнім виглядом.
Частенько купують і хвалять смакові властивості так званого «чорного» хліба. От тільки щодо його якості виникають певні сумніви. Дехто вважає, що задля такого насиченого чорного забарвлення виробники, окрім житнього борошна, при виготовленні даної продукції використовують ще й барвники та хімічні сполуки. А вони, як відомо, шкідливо впливають на організм. Нарікають мешканці райцентру й на картопляну паличку, якою, на їх думку, заражена чи не половина хлібобулочних виробів, представлених на новотроїцьких прилавках.
Та все ж за своїми смаковими вподобаннями лідерами хлібопекарської промисловості у нас в райцентрі вважають продукцію виробництва ТОВ «Світанок» або «світанків- ський» (він на території райцентру не реалізується, але в домівках новторойчан іноді з'являється) та ПОСП «Агрофірма «Мир», відомий як «горностаївський».
ЗРОБЛЕНО НА СОВІСТЬ
Кажуть, що кожна господиня варить неповторний борщ, хоча всі використовують однаковий рецепт, а отже — традиційний набір необхідних продуктів. Мабуть, така ж закономірність поширюється й на мистецтво випікання хліба. Так це чи ні — спробуємо розглянути на прикладі двох вище згаданих провідних за смаковими властивостями хлібопекарських підприємств району.
Секрет смачного хліба, що випікають у ТОВ «Світанок», запевняють його пекарі, дуже простий. І полягає він у тому, що тут роками не змінюють рецептуру, дотримуються тієї, яку запровадили ще за часів колгоспу, задовго до широкого впровадження різних харчових та смакових добавок. Тож, куштуючи цей білий, запашний, духмяний хліб, ловиш себе на думці, що він пахне дитинством...
- Я категорично проти «хімії» у хлібі, — каже голова правління ТОВ «Світанок» Сергій Максименко. — Адже цей хліб їдять мої діти, моя сім'я, люди, які працюють у господарстві, мої земляки... Я — прибічник здорової натуральної їжі. А це, насамперед, стосується хліба.
Тут у тісто кладуть звичайні компоненти: хлібопекарське борошно вищого ґатунку, воду, сіль, дріжджі — їх, до речі, виготовляють самі з хмелю, купленого на Черкащині. За добу в «Світанку» виготовляють майже дві тонни хліба, буханці — півтора- та трикілограмові. Його реалізують у магазинах Сиваського та Одрадівки.
Не поступається йому й хліб виробництва ПОСП «Агрофірма «Мир». Його директор Іван Доценко також вважає, що достойно конкурувати на ринку подібної продукції сьогодні можна й без усіляких хімічних добавок.
- Ми — підприємство зі своєю історією, традиціями, міцним колективом фахівців. Усе це бережемо і використовуємо давно, будь-що змінювати в своїй техно- логії виробництва поки не плануємо, — запевняє Іван Іванович. — За виготовлену нами продукцію відповідаємо. А тому різноманітні добавки, хімічного складу яких ніхто достеменно не знає, в тісто не додаємо. Та й не потребуємо цього. Наш хліб й без них досить швидко розкуповується. До речі, не лише в районі, а й за його межами. Ми вдячні людям, які купують «горнос- таївський» хліб, адже таким чином вони підтримують місцевого виробника. А це сьогодні немаловажно.
У пекарні агрофірми «Мир» працює 9 чоловік: 5 пекарів й обслуговуючий персонал» За добу ними виготовляється близько тонни хлібобулочних виробів: одно-, дво- та трикілогра- мові буханці, а також булки і пиріжки.
Пекарі цих.двох підприємств вкладають у виробництво хліба всю свою майстерність'і душу, принаймні таке враження склалося після відвідування їх виробничих приміщень. Свідчить про це також «зовнішність» та смак виготовленої продукції. Якісного й смачного хліба не випечеш, якщо не будуть добротними основні його складові: це — аксіома, кажуть фахівці хлібопекарської справи.
ЯКИМ ЖЕ СТАНДАРТАМ ПОВИНЕН ВІДПОВІДАТИ ЯКІСНИМ ХЛІБ?
Для того, щоб з'ясувати чи насправді якісний увесь хліб, який реалізують у торговельних точках райцентру, ми звернулися до державного закладу «Новотроїцька санепідстанція».
Там розповіли, що вся хлібобулочна продукція, яка виготовляється місцевими виробниками (тобто у Новотроїцькому районі), обов'язково кожного кварталу тестується й перевіряється на якість. Оскільки вони для цього не мають власних лабораторій, то укладають спеціальні договори з районною СЕС, яка й слідкує за тим, що ми споживаємо щодня.
Так, минулого року її фахівцями було досліджено 32 проби хліба та хлібобулочних виробів, з початку цього — вже 11. Працівники Новотроїцької районної са- непідстанції перевіряли взяті зразки на фізико-хімічні (вологість, кислотність, пористість тощо) та мікробіологічні показники, а ще на вміст солей важких металів. Результати досліджень показали — всі зразки даної продукції відповідають вимогам нормативної документації. Єдине зауваження — порушення санітарних норм, що траплялися торік.
- У 2010-му нами було винесено 4 постанови про заборону реалізації хліба та хлібобулочних виробів у підприємствах торгівлі смт. Новотроїцьке з ТОВ «Мелітопольський хлібоком- бінат», так як їхня продукція доставлялась без документів, що підтверджують якість хліба, не паспортизованим автотранспортом, експедиторами без медичного огляду, — констатує Валерій Живець. — Постачання продукції з даного підприємства на територію району відновилося після того, як були усунені усі виявлені порушення...
На прохання редакції в лабораторіях санепідстанції зробили органолептичний аналіз й житнього хліба «Гетьманськ^Мелпопальського хлібозаводу. Експертиза показала, що в пористості, вологості, зовнішньому вигляді, стані м'якуша та у складі даного продукту порушень стандартів якості не виявлено. Хоча незначна, на думку Валерія Вікторовича, похибка від допустимих норм все ж присутня. У даному зразку хліба на момент тестування було виявлено порушення кислотності, що не створює загрози для споживачів, хоча й свідчить про певні порушення при його виготовленні. Та незважаючи на це, фахівці районної СЕС заспокоюють: у весь хліб, який продають в Новотроїцькому, «хімію» не додають зовсім.
ПОПЕРЕДЖЕНИЙ — ЗНАЧИТЬ ОЗБРОЄНИЙ
Та все ж, закликають фахівці, будьте пильні! Пам'ятайте, хліб повинен бути рівним, без тріщин і надривів. Він має добре різатися і залишати на столі якомога менше крихт. Якісний продукт має природній колір. Для житніх сортів — темно-коричневий, хліб пшеничний і булочні вироби — з золотавою скоринкою. Крім цього, зверніть увагу, чи немає на хлібі чорного нагару. Він, як відомо, містить канцерогени, що можуть стати причиною різних захворювань.
Якісний хліб повинен бути рівномірно пружним і пористим. Натисніть на булку. Чим швидше вона розрівняється, тим продукт якісніший. Знайте, якщо кірка хліба відшаровується — це явна ознака того, що його місили з неякісного тіста, та .ще й випікали у надто гарячій духовці. Звичайно, не тільки зовнішній вигляд підкаже, як не помилитися у своєму виборі.
Його запах і смак — це теж важливо. Хороший, свіжоспечений хліб має ні з чим незрівнянний аромат. Щоправда, на думку дієтологів, такий хліб, незважаючи на свій приголомшливий смак, шкідливий для здоров'я. Злегка зчерстві- лий краще засвоюєтеся організмом. А от якщо відчули або розсмакували кислинку, значить, тісто перестояло. Прісний смак — свідчить про протилежне, а затхлий — про те, що зерно, з якого виготовили борошно, було несвіжим.
Поза сумнівом, купуючи хліб, варто звертати увагу й на етикетку. На ній обов'язково має бути зазначений виробник і термін реалізації продукту. У більшості хлібобулочних виробів — це 24 години, в упаковці — 48.
І наостанок кілька слів про користь цього поважного продукту. Хліб — це джерело мінеральних речовин (кальцію, фосфору, заліза і т. д.). У нього є як прибічники, які вважають, що хліб потрібно вживати, так і недоброзичливці, які стверджують, що він шкідливий. Одностайні медики і споживачі в одному — житній хліб корисніший за пшеничний. Як показують дослідження зарубіжних лікарів, від нього не гладшають. Також перевагу варто віддавати продукту з борошна грубого помолу.
З'їдаючи щодня шматочок корисного хліба, ви навряд чи вилікуєтесь від грипу або застуди, а ось забезпечите собі гарний настрі — точно. Вчені довели, ц .в хлібі багато триптофану — амінокислоти, яка і стимулює вироблення гормону радості.
Тож, здоров'я вам, бадьорості і невичерпної енергії!
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.005Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |