Це болюче питання, яке турбує ка- ховчан, було винесено на всебічне обговорення за «круглим столом», ініційованим редакцією газети «Каховська зоря». У серйозній розмові взяли участь керівники області, району і міста, солідних агропромислових фірм, ринків і райспоживтовариства.
Тон розмові задав голова райдержадміністрації Володимир Сторчак:
-Каховщина — овочевий край і може забезпечити своєю продукцією всю Україну. І тим більше соромно, що на ринку торгують в основному перекупники і ціни накручують, хто як може. Якщо відпускна ціна на яблука АТФ ім. Солодухіна становить 4,2 гривні,то на прилавку вони коштують 10-12 гривень. Морква і буряк з фермерського господарства «Зоря Каховщини» відпускаються по 2,1 гривні, а в продаж надходять теж за вдвічі вищою ціною. Ми вміємо вирощувати сільгосппродукцію і могли б реалізувати її за доступною, економічно обгрунтованою ціною. Але яким чином? Колись на ринку були колгоспні ларки, але вони відійшли в минуле разом з колгоспами.
-А тепер молоком і сиром торгують мешканці багатоповерхівок. Тільки гляньте на їхні білі ручки! Де і як вони вирощують свою продукцію? Хто здійснює за цим контроль? Дайте місце для торгівлі товаровиробникам, а не перекупникам. Якщо треба допомогти продукцією, ми готові це зробити. Достатньо й холодильників для її зберігання. Але хай і місто вживає заходи, налагоджує роботу по організації торгівлі, — продовжив тему директор ДПДГ «Каховське» Едуард Репілевський.
Заступник голови облдержадміністрації Олександр Гонтар подякував головному редактору газети «Каховська зоря» Володимиру Менисенку за те, що зібрав такий авторитетний актив. Тепер залишається повести роботу так, щоб люди відчули її результати та були сповнені вдячності. І розповів про дії, які вживає керівництво області для отримання росту цін:
-Створено робочу групу з участю представників силових структур і контролюючих органів, яка під моїм безпосереднім керівництвом вивчає ситуацію на продовольчому ринку і вживає необхідні заходи для її виправлення.
Найперше завдання — це насичення ринку продовольчими товарами як спосіб зниження цін. Товаровиробники повинні мати можливість реалізувати свою продукцію і мати для цього всі сприятливі умови.
Друге — контроль за цінами. Крім того, що є перелік продуктів першої необхідності, ціни на які перебувають під державним контролем, досліджуємо ланцюжок, який призводить до багатократного завищення цін на іншу продукцію.
В умовах, коли підскочили ціни на якісне продовольче зерно, ми уклали на півроку, до нового врожаю, договір з елеватором, щоб утримати ціни на борошно і хліб вищого сорту. Також в області буде й своя гречка: сіятимемо з розрахунку 3 кілограми на кожного жителя. Зокрема, ДПДГ «Асканійське» збільшить посівні площі під гречкою з 400 до 1400 гектарів.
Є серйозні претензії до споживчої кооперації: вона працює вкрай погано, занедбано місця заготівель і зберігання продукції, тому капуста й коштує до 10 гривень за кілограм.
Також ведемо роботу з керівниками торговельних підприємств, щоб закуповувати більше херсонську продукцію, а не везти масло з Чернігова,- а сири — із ІІІост- ки. У кожному продмаркеті має бути куточок «Наша продукція».
Перед нами постало складне завдання — стримати ціни, але при цьому не гнобити торгівлю і не зашкодити товаровиробнику, а для цього слід шукати золоту середину. Усе залежить від якості і кількості продукції. Тому особливу увагу приділяємо організації та проведенню ярмарків: до участі запрошуємо всіх! До речі, передаю вдячність від Київської мерії сільгоспвиробникам Херсонщини за те, що наситили продовольством ринки столиці: у кожному її районі є точки для торгівлі продукцією Херсонщини.
Головне — з розумінням ставитися до потреб всіх учасників ринку.
- У Каховці вдосталь місця для торгівлі сільськогосподарською продукцією. Я вдячний райдержадміністрації, сільгоспвиробникам, зокрема ДПДГ «Асканійське», за те, що кожної суботи проводили ярмарки,* завершив початковий обмін думками міський голова Олександр Карасевич. І зауважив, що в Каховці, на жаль, немає інспектора по цінах. На це О. Гонтар відповів, що згоден включити представників Каховки до складку обласної комісії з цін.
В.Менисенко зачитав учасникам «круглого столу» лист каховчанки О. Кизюн,
постійної читачки «Каховської зорі, опублікований на сторінках газети, де вона порушувала питання торгівлі в місті овочами.
-Вона має рацію, — зауважив керівник фермерського господарства «Зоря Каховщини», голова районної асоціації фермерів Леонід Кириченко. — Але який парадокс: у Новій Каховці маю два овочеві магазини, де продавав капусту по 5 гривень. Але її миттєво скуповували перекупники і продавали за вищою ціною. Я був змушений також підняти ціну. Ми можемо виростити достатню кількість овочів. Але скільки її потрібно, щоб не було перевиробництва? У 2008 році змушений був заорати 6 гектарів цибулі, бо на неї не було попиту. Ціну можна регулювати лише фірмовими магазинами і ларками, ярмарками, в яких я беру постійну участь. Дійсно, колись на Каховському ринку стояли в ряд овочеві ларки, і я не проти був побудувати оптовий ринок, але мені не дала на це дозволу міська влада. Та залишається проблема перекупників, і не нам її вирішувати...
Директор СП «Каховський центральний ринок» Віктор Коваленко про ярмарки іншої думки:
-Це ведмежа послуга населенню і нажива для перекупників, котрі задешево створюють запаси продукції, яку наступного дня перепродають за високою ціною і таким чином набивають собі кишеню. Потрібні не разові ярмарки, а систематична, щоденна торгівля сільгосппродукцією на ринку. Місця є! А крім того, є неофіційний наказ — н^ брати з фермерів плату за послуги. З іншого боку, селянину непросто відірватися від роботи, щоб стояти за прилавком, чим і користуються перекупники.
І не кожен фермер може займатися торгівлею, — продовжив начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Володимир Піун. — Але ж є споживча кооперація з її торговельною мережею і відпрацьованою системою заготівель. У районі вдосталь холодильників, обладнаних за останнім словом техніки, — укладайте договір на зберігання і торгуйте цілий рік. А фермери хай займаються вирощуванням продукції.
З ним цілком погодилася і голова правління Каховського райспоживтовариства Зінаїда Каркіна:
У Каховському районі система споживчої кооперації збережена, і вона перерахувала до бюджету минулого року два мільйони гривень. Зберегли виробничі цехи, закуповуємо у населення сировину для виробництва напівфабрикатів, квасимо капусту (закупили її у Л.Кириченка) і помідори, торгуємо власною продукцією. Активну участь (завжди у перших рядах) беремо у ярмарках.
Ситуація зрозуміла, — підбив підсумок голова районної ради Микола К-рупін. — Вироблена сільськогосподарська продукція у 3-4 рази дешевша, аніж має ціну на* ринку. Бо роль посередника захопили спекулянти. На мою думку, дирекція ринку має стати центром роздрібної торгівлі і взяти на себе роль посередника: замість того, щоб віддавати торговельні місця перекупникам, укладати договори з товаровиробниками і таким чином регулювати ціни.
-Але ж кожен перекупник має патент на підприємницьку діяльність, — зауважив директор ринку В.Коваленко.
Тут доречними будуть спостереження О.Ґонтаря: він відвідав Смілу, Кіровоград, Корсунь-Шевченківський. І в кожному з цих міст на ринках бачив торговельні ряди, де на рівних умовах вели торгівлю і перекупники, і фермери. Й у фермерів ціни були, звичайно ж, нижчі...
Але ж Каховщина втратила найголовніше — власний хліб, — кинув докір В.Менисенко. — Хто пече хліб для каховчан?
Учасники «круглого столу» жваво підхопили цю тему, адже в Каховському, Ка- ланчацькому, Іванівському районах хліб
найдорожчий. Бо завозять його з інших міст — Запоріжжя, Нікополя, Херсона, Бе- рислава. Транспортні витрати, звичайно ж, позначаються на вартості хлібної продукції. Потреба в хлібі для міста і району становить відповідно 13 і 10 тонн на добу. П'ять діючих пекарень не в змозі задовольнити ці потреби. Та й підприємці не хочуть себе переобтяжувати, їх цілком влаштовують існуючі обсяги виробництва, яких достатньо для надходження «свіжої копійки, прокоментував ситуацію перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Балабанов. А Каховський хлібозавод Каховського райспоживтовариства підприємство-гігант, розраховане на постачання хліба ще в два сусідні райони, було збитковим і не виправдало покладених на нього сподівань. Тому його продаж був єдино вірним кроком.
- Можна побудувати міні-завод і пекти власний хліб, поповнювати тим самим бюджет і створювати додаткові робочі місця. Само собою, знизилася б і ціна хліба. Ми поставили перед хлібовиробниками області жорстку вимогу: збільшити виробництво продукції з 20 тисяч до 70 тисяч тонн. Тому й у Каховці слід зібрати керівників хлібопекарень і дійти з ними згоди щодо того, аби забезпечити місто і район власною продукцією, — висловив свою точку зору О. Гонтар.
-А чому компанія «Чумак» не має в Каховці свого фірмового магазину? — посліду- вало таке запитання.
-Фірмовий магазин діє на території нашого підприємства, але має малі обсяги продажу. Ларьок у місті просто збанкрутіє, — відповів заступник директора компанії Олександр Таранішин. — ЗАТ «Чумак» здійснює продаж продукції по всій Україні. Ми — члени світового ринку, і саме ринок регулює ціну. Тому вважаю за потрібне не витіснити з ринку перекупників, а збільшити їх кількість, дати простір для конкуренції. Кожен повинен займатися своїм.
Його підтримав і Микола Федченко, директор ДП агрофірми ім. Солодухіна:
-Коли обсяги виробництва і продаж становлять тисячі тонн, то торгувати в ларку просто нереально.
Але керівників великих агропідпривмств теж турбують проблеми ціноутворення.
-Спочатку нас змушували до участі в ярмарках, потім у нас уже з'явилися навіть свої покупці. Але невдовзі нас витурили зі Свєт- ловського ринку...- поділилася наболілим Герой України генеральний директор ДПДГ «Асканійське» Віра Найдьонова. — Ми готові підтримати місто у скруті .і співпрацювати зі споживчою кооперацією. Але,хто підтримає нас? Раніше хоч можна було розраховувати на ш ефів — завод електрозварювального устаткування. А тепер ніякої підтримки ні від кого. Держава, навпаки, завозить яловичину з Бразилії, свинину — з Польщі... А ми рахуємо собівартість і... збитки.
Віктор Лісний, директор компанії «Фрі- дом Фарм-Бекон»:
-Хочу подякувати Вірі Опанасівні за те, що турбується про тваринництво. Виробник не може працювати собі у збиток, а перекупник ніколи не поділиться з ним ціною. Мало того, він або тисне: «Не збивай ціну!», або поширює чутки про те, що наша свинина (а половина тушок поставляється на ринки Херсонщини) неякісна. Та якраз наша продукція — екологічно чиста, бо тварин годуємо не відходами, а повноцінним збалансованим кормом, завдяки чому шестимісячне порося набирає 100-110 кілограмів ваги. Постійно поліпшуємо генетику, заводимо м'ясну породу з Угорщини й Ірландії. Але ситуація складається не на нашу користь: зростає зарплата, вартість кормів, електроенергії...
Собівартість одного кілограма продукції становить уже 16 гривень, а продаємо по 14 гривень — собі у збиток. Чи довго витримаємо? Довелося скоротити чисельність працівників, сам перейшов на пів-оклада. А я ж на цей рік заклав поголів'я на 3000 голів, взяв у лізинг устаткування. Якщо держава терміново не вживе заходи для стабілізації не тільки цін, а й виробництва, станеться біда.
Його підтримав директор компанії «Агро- Капітал» Іван Пентійський:
-Як знизити ціни, коли зерно подорожчало на 50%? Я не можу його купувати за такою ціною, а чим годувати птицю? При собівартості 5,3 гривні відпускна ціна на яйце становить 4,15. А магазин продає по 8 гривень!
М.Федченко:
-Треба, щоб держава повернулася лицем до товаровиробника, інакше нам не вижити. Чомусь м'ясо завозиться із-за кордону, але там виробник одержує від держави дотацію, а ми — ні! Але ж не можемо продавати наше м'ясо нижче собівартості... — І ковбаса з дешевої імпортної сировини чомусь так само дорога.
Від такої політики потерпають і сільські жителі.
«Село приречене», — такий висновок зробила Червоноперекопський сільський голова Галина Лобунько і пояснила:
-Ціни на м'ясо-молочну продукцію немає, і люди дорізають корів і свиней — основне джерело їхніх доходів.
-Дачі, надані жителям міста для самозабезпечення продуктами харчування, теж порожніють. Доводиться запрошувати голів садово-городніх товариств до розмови про те, що робити з покинутими ділянками, — констатував сумні реалії Любимівський селищний голова Михайло Мотрюк.
-Село гине, бо все «дешево», а споживач волає: «Дорого!». Де ж золота середина? — повернувся до початку розмови Л.Кириченко.
Залишилися без відповіді й інші питання. Де колишня мережа овочевих магазинів міськуправління торгівлі? Чому фермер тримає магазин не в Каховці, а в сусідньому місті?
Та головним залишається одне: як зупинити ціни?
Скажімо, заступник голови райдержадміністрації Галина Малииіенко бачить два способи: ярмаркова торгівля і примусове зменшення торговельних націнок. І навела приклад Одеси, де підписано меморандум про граничні ціни. А в Каховці досягнута домовленість про перелік з 60 медпрепаратів, націнка на які не перевищуватиме 10%.
Володимир Сторчак зазначив, що ціни на ринку поставити під контроль цілком можливо, навів приклад плідної співпраці райспоживтовариства з фермерським господарством «Труд». І висловив упевненість, що 2011 рік — рік реформ, без яких не обійтись, — принесе свої позитивні результати.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.008Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |