ІА «Контекст Причорномор'я»
Херсон  >  Моніторинги
МИКОЛА КОСТЯК ПРО ПОЇЗДКУ ДО ІТАЛІЇ
31.03.2011 / Газета: Херсонський вісник / № 13 / Тираж: 10000

Розповідь голови Херсонської обласної державної адміністрації Миколи Костяка про підсумки візиту української делегації до італійської провінції Парма.

Миколо Михайловичу, чим Вас здивувала провінція Парма?

Парма — адміністративний центр італійської провінції Змілія- Романья, розташований на північному заході від Болоньї. Місто відоме виробництвом шинки і сиру, а також своєю прекрасною архітек­турою й околицями. Тугу 1601 році був заснований один з найстаріших у світі вищих навчальних закладів — Пармський університет.

Провінція, головним чином сільськогосподарська. Там поши­рене виноградарство, молочне тваринництво (виробництво сиру пармеджано (пармезан). Широко поширене виробництво деліка­тесів: пармська шинка, різні сор­ти салямі, елітні сорти вин, виро­щування трюфелів.

В історичному центрі, який мож­на легко обійти пішки, є цікавий і добре оснащений музей, що опо­відає про життя другої дружини Наполеона Марії-Луїзи, герцогині Пармської. Площа Дуомо, де зна­ходяться Кафедральний собор і баптистерій, побудовані з рожево­го мармуру «Веронська троянда» в кінці 12 століття. Це одне із найбільш визнаних середньовіч­них будівель в Італії.

У палаці Palazzo della Pilotta, побудованому в 1583 році, знахо­диться Академія образотворчих мистецтв, де виставлені роботи художників Пармської школи, а також Археологічний музей, На­ціональна галерея, театр Фарне- зе і музей Бодоні.

Під час мого візиту ми також побували у приміщенні мерії міста.

Це надзвичайно красива старо­винна будівля. Там президент со­юзу промисловців та підприємців Пармсько'іпровінції Чезаре Аззалі подарував мені книгу та розповів, що у провінції Парма є дуже бага­то підприємств, які могли б плідно співпрацювати з українськими партнерами, адже тут сконцент­ровані потужні виробництва, що дають 80 відсотків валового екс­порту Італії.

В рамках візиту ми побували на заводі С FT та відвідали тепличний комплекс компанії Seedling ТесИ.Також ми оглянули установ­ки для.прямої і непрямої стерилі­зації за технологією UHT молока, вершків, пудингів, десертів, асеп­тичних ємностей: ліній для готу­вання, пастеризації/стерилізації напоїв високої і низької кислот­ності, таких як нектари, фруктові соки, чай та ін.

За результатами зустрічі, перед­бачено можливість підписання. Протоколу про дружбу та взаємо­розуміння між Пармською про­вінцією та Херсонською областю.

Ви ознайомилися із вироб­ництвом та відпочинком в «італійському стилі». Які, на Вашу думку, потужності щодо виробництва та переробки сільськогосподарської про­дукції і можливості для роз­витку туризму має Херсонщи­на?

Сьогодні Херсонська область, з унікальними географічними та кліматичними умовами, не має достатніх можливостей для збері­гання, обробки та глибокої пере­робки овочів і фруктів. Агропромисловий комплекс області, маю­чи досить потужний науково-ви- робничий потенціал, зацікавлений у залученні італійських освітніх програм у регіон.

Херсонщина наділена і природ­ними ресурсами. Вона, як і Італія, має багато туристичних місць. У нашому регіоні є, що запропону­вати туристам. Це і «Водний лабі­ринт», де організовують походи різних категорій складності по річках Дніпро, Комка, Чайка, Інгу­лець; Азово-Сиваський національ­ний природний парк, бази зеле­ного туризму «Чумацька крини­ця »,и «Зелені хутори Таврії» та «Чайка».

Не можна залишити поза ува­гою біосферний заповідник Аска- нія-Нова ім.Ф.Е.Фальц-Фейна, де дикі тварини утримуються на волі або в напівневолі, та великий ма­льовничий ботанічний парк із чис­ленними штучними озерами, Чор­номорський біосферний заповід­ник. Набуває розвитку і кінний туризм у Таврії, полювання та ри­бальство.

На узбережжях Чорного й Азовського морів Херсонщини роз­ташовані понад 200 пансіонатів, будинків відпочинку і санаторіїв. Вони зосереджені, здебільшого, в Голопристанському (с. Залізний Порт) та Генічеському районах (Арабатська Стрілка)

Сьогодні потенціал курортних зон чорноморського узбережжя на території Херсонської області тільки починає розкриватися. Відкрите тепле море, прекрасні піщано-черепашкові пляжі, цілю­щий бруд солоних озер, достаток фруктів щороку сприяють збільшенню кількості туристів.

Що у найближчому май­бутньому можна очікувати від Вашої поїздки?

Делегація Херсонщини візьме участь у міжнародній виставці «□bus Tech-2011» у Пармі, що відбудеться в жовтні поточного року. Аграрну Херсонщину добре знають далеко за її межами, а участь у виставках такого рівня не тільки поширить популярність плодово-овочевої продукції, а й сприятиме збільшенню обсягів виробництва нашої екологічно чистої продукції.

Також під час проведених зуст­річей було розглянуто можливості обміну студентами і фахівцями, відвідування ними лекцій, можли­вості виробничої практики для кращих студентів на підприєм­ствах Парми.

За результатами зустрічі перед­бачається можливість підписання Протоколу про дружбу та взаємо­розуміння між Пармською про­вінцією та Херсонською областю.

Автор: ЮРІЙ АНІСІМОВ


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту