У народі кажуть: курчат рахують восени. Та щоб дійсно полічити наявність звичної для всіх селянських підсобних господарств птиці, декому з самого початку складного, так би мовити, «історичного» Процесу яйце — курка, доводиться добре попотіти, у прямому й переносному сенсі цього слова. Коли надворі ще зима, в інкубаційному приміщенні Велико- олександрівського птахівничого СТОВ спекотно — 37-38 градусів. За словами директора СТОВ Володимира Робертовича Калнауса, основний масштаб роботи припадає на період із лютого по серпень-вересень, у залежності від попиту населення на молодняк каченят.
Приміром, цього року заплановано інкубувати 350 тисяч штук яєць різної домашньої птиці, з яких отримати приблизно 250 тисяч голів. У 2010 році було проінкубова- но 264 тисячі штук яєць, в результаті чого на світ з'явилося 173 тисячі голів молодняка. Тільки за два місяці з початку нинішнього року, зауважує Володимир Робер- тович, вже вдалося вивести 25 тисяч голів жовторотої птиці: це і бройлери кросу «Коб 500», і каченята англійської м'ясної породи «Черрі Веллі», і м'ясо-яєчні курчата «Еліта тетра», і гусенята породи «Ліндовська» тощо. Тобто, для різних потреб вибагливого покупця.
Після того, як курчата чи каченята вилізли із своїх яєць, їх одразу переводять в інше, не таке спекотне, але не менш комфортне приміщення. І буквально з перших хвилин їхнього життя тут дбають про імунітет. З метою профілактики різних хвороб, птиці, зазичай, проводять щеплення, наприклад, цього року голландською вакциною, яка ефективно протидіє різним видам захворювань. Також, зазначає В.Калнаус, важливою умовою у профілактиці інфекційних заражень є виведення молодняка із якісних яєць, яким перед початком інкубації обов'язково необхідно проводити дезінфекцію. А от санітарно- профілактичної процедури дотримуються безпосередньо в інкубаторії перед початком і після закінчення інкубації яєць, тобто один раз на місяць.
Але головна запорука успіху у будь-якій справі, наголошує Володимир Робертович, залежить від добросовісних, люблячих свою справу людей. Саме такої вдачі жінку й представив нам директор.
Віра Павлівна Лихожон, завідуюча інкубаційного цеху. Через її вмілі й турботливі руки щоденно проходять сотні яєць. Уявіть собі, скільки їх вона мала змогу побачити за більше як тридцять років праці в інкубаторі. Про її високий професіоналізм, відповідальність та добропорядність під час виконання своїх безпосередніх обов'язків можна розказувати не одну годину, але найпершою умовою ефективної діяльності, звичайно ж, є любов до своєї роботи. Тому такого кваліфікованого, професіонального працівника в птахівничому СТОВ і цінують, і поважають.
Разом із Вірою Павлівною в інкубаційному цеху працюють одна помічниця та чотири електрики, котрі цілодобово ведуть спостереження за 21 інкубацій ною машиною, у яких і «висиджу ються» яйця. Го ловним завдан ням цих працівників є по стійний контроль за таким важливим температур ним режимом та вологістю в інкубаторі, порушення норм яких може призвести до негативних наслідків. Тому тут, зазначає директор СТОВ, працюють лише відповідальні люди, які ніколи не підведуть.
Не важко зрозуміти, що роботи у працівників цеху на сьогодні більш, ніж достатньо, хоча й виконується вона не галасливо, швидше на впаки. Адже процес інкубації пташиних яєць як у природі та і в штучних умовах, можна сказати, є інтимним, що не витримує зайвих очей. Зате потім, кожен, тримаючи в руках м'якеньке золотаве диво, може милуватися «витвором» природи і результатом праці людських рук.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.005Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |