Дослідне господарство «Асканійське» впроваджує культури, орієнтовані на ринок
Нинішня весна прибула у таврійські степи із запізненням. Механізатори «Асканійського» вийшли на посівну лише в середині березня. За кілька днів посіяли ячмінь, льон, іншу яровину, яка для більшості господарств регіону вважається мало не екзотичною.
Головний агроном відомого на всю Україну господарства, а також завідуючий лабораторії агротехнологій Асканійської дослідної станції кандидат сільськогосподарських наук Віктор Нижеголенко, обводячи поглядом степи, згадує минулу зиму незлим тихим словом:
Дуже багато озимини пропало. Одного озимого ріпаку 600 гектарів списали — практично 95 процентів вимерзло. Перезимував наче непогано, але снігу не було, морози стояли на позначці мінус 18. Щодо озимого ячменю, то перезимувало його відсотків 65—70. Посівну закінчили за тиждень. Площі під ріпаком пересіяли зерновими — ячменем і технічним льоном...
«Прописалася» у «Аска- нійському» і така вигідна, затребувана ринком культура, як сафлор. Уперше її посіяли десь роки зо три тому, а нині під сафлором зайнято уже 150 гектарів. У перспективі буде ще більше. Чому така увага саме до цієї культури?
Це альтернатива насамперед соняшнику, — говорить Віктор Нижеголенко. — Вона більш посухостійка, а за економічними показниками практично така ж вигідна, як соняшник. При цьому сафлор не так виснажує землю, є непоганим попередником,тому й «розкручуємо» його.
Півтора десятка років тому саме в «Асканійському» почали сіяти льон. Спочатку ця культура займала всього де- сятигектарну площу — для проби. Експеримент перевершив усі сподівання, і нині льон користується у господарстві такими ж «правами», як і пшениця.
Це теж дуже перспективна олійна культура, — наголошує головний агроном.
Вона має великий попит, особливо за кордоном. Торік за тонну насіння давали до 4,5 тисячі гривень. Урожайність льону 15—20 центнерів, а стабільна — десять. Льон рано збирають, це прекрасний попередник під озиму пшеницю. Це знову ж таки альтернатива соняшнику. Його просто обробляти проти бур'янів. Словом, є прекрасна альтернатива іншим традиційним культурам.
А як же бути з хлібом? Деякі господарники все менше і менше сіють тієї ж пшениці. Невже невигідно?
По правді? Пшениця дуже вигідна хіба що зерно- трейдерам,а господарствам не дуже. Тому й у структурі посівних площ вона подекуди становить усього 15 — 20 процентів. А що натомість? Соняшник! По 3—4 роки поспіль на одному місці. Відбувається вбивство землі, за яке держава мала б суворо питати.
У «Асканійському» від хліба не відмовляються. От і нині зерновий клин у структурі становить близько 40 відсотків — майже 3 тисячі гектарів. Господарство традиційно збирає по 10—12 тонн збіжжя. Минулий рік, правда, підвів — змогли взяти «лише» 8,5 тисячі тонн збіжжя. Як буде нині — побачимо. Але самі хлібороби сподіваються, що рік нинішній буде вдалішим.
— Запаси вологи у грунті непогані — 160—180 міліметрів у метровому шарі,— зауважує Віктор Нижеголенко. — Вистачає і поживи...
Мова не лише про мінеральні добрива. «Асканійське» — одне із небагатьох господарств області, землю удобрюють гноєм. І вивозять його щороку на поля понад 100 тисяч тонн. Ось такий резерв! Плюс багаторічні трави.
Головний агроном додає і таке:
— За рахунок підбору культур ми забезпечуємо природне збагачення грунту добривами. От і нині під багаторічними травами зайнято близько 1000 гектарів. А це і корми, і добрива...
А як із новими культурами?
Про них теж не забувають. Як-не-як, а господарство ж — дослідне! От і пайза на його полях з'явилася. Що за культура? Про неї — наступним разом.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |