ІА «Контекст Причорномор'я»
Херсон  >  Моніторинги
Дієта не лише за медичними показниками...
12.04.2011 / Газета: Слава праці / № 14 / Тираж: 1880

Розглядаючи на ко­легії при голові районної державної адміністрації питання «Про роботу відділу освіти щодо організації якісного та безпечного харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах району», доповідач — на­чальник відділу освіти Машинська О. І. та про­мовці, директори деяких шкіл — намагалися висвітлити увесь спектр проблем, які стоять на заваді повній реалізації цього питання.

І, як не крути, а на пер­ше місце виступали фінан­сові проблеми, адже гаряче харчування у їдальнях шкіл, організовано не лише за бю­джетні кошти, а й за батьків­ські, хоча бюджетних коштів виділяється з року в рік де­далі більше. Скажімо, ниніш­нього року на організацію харчування учнів початкових класів та дітей пільгових ка­тегорій передбачено 969750 гривень бюджетних коштів. За останні три роки сума їх зросла на 16 відсотків.

Але у школах намага­ються запропонувати їжу не лише тим категоріям, які передбачені чинним за­конодавством , тому нині харчується 80 відсотків від загальної кількості учнів, або на 15% більше, ніж у попе­редньому навчальному році. З них 62 відсотки мають га­ряче харчування (на 16% більше, ніж торік). У десяти навчальних закладах функціонують буфети. Звичайно ж, стовідсотково забезпечу­ються обідами діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, з малозабезпе­чених сімей.

Харчування за батьків­ські кошти організовано у 13 школах району. У семи школах (Олександрівська, Новоолександрівська, Хор- лівська, Роздольненська, Олексіївська, Гаврилівська, Новокиївська) понад 80% ді­тей охоплено гарячим харчу­ванням.

Та все ж, обмежене фінансування не дозволяє за­безпечувати ту калорійність страв, якої вимагають чинні нормативні акти. Тому кис­ломолочними продуктами школярі забезпечені на 97%, рибою — на 92%, яйцями — на 43%, овочами — на 80%, фруктами — на 62%, а зага­лом калорійність шкільних обідів при нормі 800 ккал сягає 650-670 ккал. А забез­печити дієтичне харчування дітям за наслідками погли­бленого медичного огляду взагалі неможливо.

Нестача коштів диктує і розрахункову вартість обі­дів. Якщо у межах області у 2011 році передбачено вар­тість обіду для дітей віком від 6 до 10 років — 7,25 грн., а для старших — 8,59 грн., то насправді у нашому районі ці показники, відповідно, 5,50 та 6,50 грн.

За таких умов продукти з високою харчовою цінністю часто замінюються продуктами з меншою біологічною цінністю (борошно, мака­ронні вироби). Як наслідок, харчовий раціон дітей не повністю збалансований за кількістю жирів, білків та вуг­леводів і не відповідає фізіо­логічним потребам дітей різ­них вікових груп. Та й ціни на продукти дедалі зростають.

Доповідач зазначала та­кож проблему застарілого технологічного обладнання шкільних їдалень, яке потре­бує значної затрати елек­троенергії (а це теж кошти). І хоча нинішнього року вдало­ся замінити деякі громіздкі холодильники на сучасні, встановити бойлери, духо­ві шафи , все ж проблему не розв'язано повністю.

Загалом, як зазначалося' на колегії, відділ освіти тіс­но співпрацює із санітарно- епідеміологічною службою, медичними працівниками ФАПів та амбулаторій. Чітко налагоджений контроль за роботою шкільних їдалень та їх персоналу.

У подальшому проблема організації якісного та без­печного харчування школя­рів дещо спроститься, адже з 1 квітня 2011 року, відпо­відно до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лю­того ц.р. запроваджується одноразовий режим харчу­вання (сніданок) для учнів денних загальноосвітніх шкіл з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів з малоза­безпечених сімей, учнів 1-4 класів.

У прийнятому колегі­єю розпорядженні також рекомендовано виконува­ти постанову Кабміну від 04.06.2003 р. у частині ком­пенсації продуктами харчу­вання учням, які здобувають освіту за вечірньою формою навчання. Також слід внести зміни у примірне двотиж­неве меню та затвердити у санстанції й довести зміни у режимі харчування учнів до всіх учасників навчально- виховного процесу.

А на виконання постано­ви Кабміну від 22 листопада 2004 р. «Про затвердження норм харчування у навчаль­них та оздоровчих закладах» фінансовому управлінню за підсумками виконання бюджету за перше півріччя 2011 року надати пропозиції щодо можливості збільшен­ня видатків на поліпшення дитячого харчування.

Автор: Г.ЄРМИШКО


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту