Розглядаючи на колегії при голові районної державної адміністрації питання «Про роботу відділу освіти щодо організації якісного та безпечного харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах району», доповідач — начальник відділу освіти Машинська О. І. та промовці, директори деяких шкіл — намагалися висвітлити увесь спектр проблем, які стоять на заваді повній реалізації цього питання.
І, як не крути, а на перше місце виступали фінансові проблеми, адже гаряче харчування у їдальнях шкіл, організовано не лише за бюджетні кошти, а й за батьківські, хоча бюджетних коштів виділяється з року в рік дедалі більше. Скажімо, нинішнього року на організацію харчування учнів початкових класів та дітей пільгових категорій передбачено 969750 гривень бюджетних коштів. За останні три роки сума їх зросла на 16 відсотків.
Але у школах намагаються запропонувати їжу не лише тим категоріям, які передбачені чинним законодавством , тому нині харчується 80 відсотків від загальної кількості учнів, або на 15% більше, ніж у попередньому навчальному році. З них 62 відсотки мають гаряче харчування (на 16% більше, ніж торік). У десяти навчальних закладах функціонують буфети. Звичайно ж, стовідсотково забезпечуються обідами діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, з малозабезпечених сімей.
Харчування за батьківські кошти організовано у 13 школах району. У семи школах (Олександрівська, Новоолександрівська, Хор- лівська, Роздольненська, Олексіївська, Гаврилівська, Новокиївська) понад 80% дітей охоплено гарячим харчуванням.
Та все ж, обмежене фінансування не дозволяє забезпечувати ту калорійність страв, якої вимагають чинні нормативні акти. Тому кисломолочними продуктами школярі забезпечені на 97%, рибою — на 92%, яйцями — на 43%, овочами — на 80%, фруктами — на 62%, а загалом калорійність шкільних обідів при нормі 800 ккал сягає 650-670 ккал. А забезпечити дієтичне харчування дітям за наслідками поглибленого медичного огляду взагалі неможливо.
Нестача коштів диктує і розрахункову вартість обідів. Якщо у межах області у 2011 році передбачено вартість обіду для дітей віком від 6 до 10 років — 7,25 грн., а для старших — 8,59 грн., то насправді у нашому районі ці показники, відповідно, 5,50 та 6,50 грн.
За таких умов продукти з високою харчовою цінністю часто замінюються продуктами з меншою біологічною цінністю (борошно, макаронні вироби). Як наслідок, харчовий раціон дітей не повністю збалансований за кількістю жирів, білків та вуглеводів і не відповідає фізіологічним потребам дітей різних вікових груп. Та й ціни на продукти дедалі зростають.
Доповідач зазначала також проблему застарілого технологічного обладнання шкільних їдалень, яке потребує значної затрати електроенергії (а це теж кошти). І хоча нинішнього року вдалося замінити деякі громіздкі холодильники на сучасні, встановити бойлери, духові шафи , все ж проблему не розв'язано повністю.
Загалом, як зазначалося' на колегії, відділ освіти тісно співпрацює із санітарно- епідеміологічною службою, медичними працівниками ФАПів та амбулаторій. Чітко налагоджений контроль за роботою шкільних їдалень та їх персоналу.
У подальшому проблема організації якісного та безпечного харчування школярів дещо спроститься, адже з 1 квітня 2011 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого ц.р. запроваджується одноразовий режим харчування (сніданок) для учнів денних загальноосвітніх шкіл з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів з малозабезпечених сімей, учнів 1-4 класів.
У прийнятому колегією розпорядженні також рекомендовано виконувати постанову Кабміну від 04.06.2003 р. у частині компенсації продуктами харчування учням, які здобувають освіту за вечірньою формою навчання. Також слід внести зміни у примірне двотижневе меню та затвердити у санстанції й довести зміни у режимі харчування учнів до всіх учасників навчально- виховного процесу.
А на виконання постанови Кабміну від 22 листопада 2004 р. «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» фінансовому управлінню за підсумками виконання бюджету за перше півріччя 2011 року надати пропозиції щодо можливості збільшення видатків на поліпшення дитячого харчування.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |