З кожним десятиріччям кількість хворих на цукровий діабет подвоюється. В Україні, за офіційною статистикою, хворіє на цю недугу близько 6% населення, втім, реальна кількість — щонайменше удвічі більша за рахунок невиявле- них випадків захворювання. Оскільки діабет нерідко діагностується на вже запущених стадіях, наші читачі в листах до редакціїпросять розповісти про його особливості: типи, методи профілактики та лікування, харчування. З таким проханням ми звернулися до лікаря-терапевта клінічної лікарні Су- воровського району м. Херсона Миколи ГАЙДАРЖІ.
Миколо Федоровичу, діабет зараз не є рідкістю навіть у підлітковому віці. Чи означає це, що людина мусить кардинально переглянути свій спосіб життя?
—Зараз узагалі відмовляються від формулювання «хворий на цукровий діабет». Насправді на часі говорити про життя з діабетом — порушенням обміну речовин внаслідок відсутності або неправильної дії інсуліну (біоактив- ної речовини, гормону, який виробляється підшлунковою залозою), що призводить до підвищення рівня цукру в крові.
Як проявляється хвороба, адже вона поділяється на кілька типів?
Основні симптоми: загальна слабкість, сухістЕ, у роті та шкіри, слизової оболонки, відчуття спраги, часте сечовипускання. Перший тип (тяжкий) виникає у ранньому, навіть дитячому віці. Здебільшого він обумовлений спадковістю, рідше — стресовими ситуаціями, неправильним харчуванням, надмірним споживанням продуктів, багатих вуглеводами (солодощів, меду), При цьому без інсуліну хворому не обійтися. На другий тип захворювання страждають люди старшого та похилого віку. Також даються взнаки спадковість, ожиріння, неправильне харчування зі зловживанням вуглеводами. В такому разі інсулін застосовується значно рідше. При уважному ставленні до свого здоров'я виявити порушення, своєчасно обстежитися і почати лікування у ендокринолога або терапевта означає позбавитися діабету ще на ранніх стадіях.
При першому типі діабету інсулінотерапія — єдиний метод лікування?
До 1921 року, до винаходу інсуліну, цукровий діабет вважався вироком для хворого. Сьогодні інсулінотерапія є доступним високоефективним методом лікування. Вид інсуліну, в залежності від тривалості дії їх кілька, та дозу препарату призначає лікар, а вже безпосередньо ін'єкції більшість пацієнтів роблять собі самі або їхні близькі.
Чимало діабетиків спочатку з пересторогою ставляться до ін'єкційного інсуліну.
Так, тому хочу дещо порадити початківцям. Перші ін'єкції слід довірити фахівцям, вислухавши відповідні консультації щодо подальшого самостійного введення інсуліну. Адже якщо цей підшкірний укол зробити надто поверхнево, то засвоєння препарату може бути непередбачуваним, а місце уколу — болючим. Тож лише з часом напрацьовується правильна техніка введення і обираються най^ зручніші для ін'єкції місця (їх потрібно міняти): живіт, стегна, плечі. Інсулінозалежні люди мають дотримуватися відповідного способу життя.
—Тяжкі стани внаслідок неправильного або несвоєчасного введення інсуліну іноді застають хворого в громадських місцях. Стороннім може здатися, що людина напідпитку, а насправді їй потрібна невідкладна допомога.
Гіпоглікемія, коматозний стан іноді настають у хворого в транспорті, на ринку чи просто на вулиці. Спровокувати їх можуть передозування інсуліну, цукрознижуючих препаратів, недоїдання, ниркова недостатність, фізична перевтома, деякі ліки, алкоголь тощо. Проявляються ці стани підвищеним потовиділенням, тремтінням в тілі та кінцівках, надмірною слабкістю, втратою зосередженості, порушенням зору та посиленим серцебиттям. Такій людині потрібна термінова допомога: якщо вона за кермом — допомогти зупинити автомобіль, вдома — відвести від балкона чи розігрітої плити, убезпечити від падіння. Щоб підняти рівень глюкози в крові, достатньо дати хворому кілька шматочків цукру, цукерку або солодкої води. Якщо симптоми за кілька хвилин не зникають, необхідно викликати «швидку». Хворому важливо правильно розподіляти прийом їжі впродовж дня і завжди носити при собі картку діабетика.
Не менш тяжкими, а іноді й незворотними, є ускладнення при цукровому діабеті.
Слід пам'ятати, що головна їх причина — запущені стани, тривале підвищення рівня цукру в крові без відповідного лікування, від чого потерпають судини та нервова система. У таких хворих часто трапляються інфаркти та інсульти, знижується гострота зору, що веде до сліпоти. Виникає діабетичне ураження нижніх кінцівок, при мікротравмах з'являються виразки, що призводить до гангрени та ампутації.
— Дотримуючись дієти, на що слід звертати увагу діабетику: чим себе балувати, а що категорично виключити з меню?
—Правила здорового збалансованого харчування дозволяють уникнути хвороби. Діабетику, як виняток з правил, можна з'їсти і цукерку, і шматочок шоколадки, але за рахунок, скажімо, неспо- житих хліба, картоплі, круп'яних виробів. Натомість овочі та фрукти мають бути неодмінними скла- довими раціону. Рекомендую вживати їх щоденно, оскільки вони містять мало вуглеводів, низькокалорійні та дуже корисні. З круп краще віддати перевагу гречаній, вівсяній та перловій, хліб — житній та з висівками, можна сухарі та нежирне печиво. М'ясо можна вживати щоденно, однак нежирних сортів і бажано варене (курка, кролик, яловичина). Риба та молочні продукти теж мають бути нежирними. Яйця — 1—2 на день. Із жирів можна дозволити собі тваринне масло — 25— ЗО г на день, 70 г рослинної олії у різних стравах. Діабетикам можна пити і каву, і чай. Головне — не зловживати і слідкувати за своїм станом. А ще пам'ятати, що діабет не терґіить самолікування і нетрадиційних методів зцілення.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.006Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |