СТАРТ плинові золота степів через місцеву гавань даний тоді, коли Херсону було лишень чотири роки: 1782 року царський уряд Росії видав указ про вільний експорт зерна і лісу. І почалося!
Зерно і Херсон — поняття нерозривні. Херсонський комбінат хлібопродуктів — один із тих китів, на яких тримається економіка обласного центру. Збудоване у 1932 році на правому березі Дніпра, підприємство нині є одним із найбільших операторів зернового ринку не лише на півдні України.
Сьогодні комбінат не тільки переробляє найбільше багатство краю — пшеницю, яка є одним із важливих і експортних пунктів, а й накопичує і перевалює до десяти видів сільськогосподарської продукції.
Денно і нощно, без свят і вихідних через стратегічне для держави підприємство Україна експортує продовольчу і фуражну пшеницю, ячмінь, насіння соняшнику, рапсу, гірчиці, льону, проса, вівса, жита, шроту, гранульованих висівок...
Унікальність комбінату у тому, що він спроможний приймати і відправляти вантажі автомобільним, залізничним і водним видами транспорту. Назвемо лише одну цифру: річний обсяг перевалки елеватора підприємства складає близько 800 тисяч тонн продукції! Причому тут же, на місці, зерно доводиться до експортних кондицій. На херсонському хлібокомбінаті, до речі, сер- тифікованому Держінспекцією з контролю за якістю сільгосппродукції, доставлене збіжжя перевірять, очистять, висушать...
На комбінат можна доставляти урожай сучасними великовантажними автопоїздами. Оперативно обробити їх — не проблема. А от судна...
Ми сьогодні обробляємо судна будь-якого типу водотоннажністю до ЗО тисяч тонн, — говорить директор АТ «Херсонський хлібо- комбінат» Олександр Сабелко. — Це, ясна річ, значно здешевлює перевалку вантажів і фрахт самих суден.
У силосних місткостях комбінату можна одночасно зберігати до 100 тисяч тонн зерна. Орієнтуючись на потреби, комбінат планує збільшити ці місткості ще на 40 тисяч тонн.
Олександре Михайловичу, як мовиться — не хлібом єдиним...
На території нашого підприємства розташований термінал «Херсонес» місткістю 20 тисяч тонн. Завдяки цьому терміналу, який з'явився порівняно недавно, накопичується і відправляється на експорт суднами вантажопідйомністю до 10 тисяч тонн соняшникова олія.
Від «Херсонеса» — до млина. Саме його продукції під торговою маркою «Херсонський комбінат хлібопродуктів» віддають перевагу відвідувачі маркетів і супермаркетів.
Млин збудований у 1949 році, — пояснює Олександр Сабелко. — Другою датою його народження стали 1980-ті роки. Відбулася повна реконструкція млина. Встановлене сучасне технологічне обладнання, виготовлене за ліцензією відомої швейцарської фірми «Бюлер». За процесами стежать комп'ютери. Тож якість вони гарантують!
І скільки ж щодоби одержуєте борошна?
Продуктивність млина — 405 тонн продукції на добу.
Комбінат ні зовнішнім виглядом, ні його унікальним обладнанням провідних американських, швей царських, італійських та інших фірм не може не захоплювати. Де, на якому ще підприємстві побачиш такий технічний прогрес і таку оснащеність!
І слід віддати належне керівникові АТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» Олександрові Са- белку, котрий став до керма підприємства у непростий час. А головне, може, і не в технічній революції, яка відбувається у непростих економічних умовах, а в тому, що люди, причетні до святого на Землі, хліба, не втрачають оптимізму. Не втрачають і діють!
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.019Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |