Цими днями аграрії області завершують жнива. Більшість великих сільгоспвиробників їх вже закінчили й підраховують прибутки, коту Генічеському районі збір хліба у розпалі. Кліматичні особливості району традиційно дозволили розпочати косовицю лише на початку липня.
За інформацією начальника управління агропромислового розвитку Генічеської РДА Олександра Коробкова, станом на 13 липня ранніх зернових у районі скошено 33 817 га (56% від плану), намолочено 106 тис. тонн зерна. Середня врожайність — 31,4 ц/га.
Аби пересвідчитися, як іде битва за хліб у приморському районі, кореспондент «Нового дня» побував у селі Фрунзе.
З директором одного з найбільших тут сільськогосподарських підприємств TOB «Дніпро» Олександром Кістячком зустрічаємося не в за- тишному кабінеті, а в полі. Як справжній господар він особисто стежить за ходом жнив.
— Ми почали косовицю, певно, найпізніше — 8 липня, — розповів Олександр Дмитрович. — Специфіка регіону така: поруч море, а через це довго стояв вологий та важкий колос. Плануємо завершити збір врожаю протягом 10 днів. Загальна площа підприємства 13 204 га, з них під пшеницю виділено 4 275 га, а під ячмінь — 1 825 га. Сьогодні на збиранні врожаю трудяться понад сто робітників: 20 комбайнерів та помічників комбайнерів, водії, механізатори, інженери та технічні працівники, А загалом у TOB «Щніпро» 420 працівників. Усі вони оформлені офіційно.
Як і минулого року, жнива на полях цього сільгосппідприємства проводить один комплексний механізований загін: на поле виходять 10 комбайнів, гуртом молотять, після чого переїжджають в іншу загінку. Усі комбайни високопродуктивні та відповідають сучасним нормам. Як і 9 «важких» та 15 «легких» тракторів вони належать підприємству. За словами Олександра Кістячка, аби провести косовицю вчасно і з мінімальними втратами, сільгоспвиробники повинні мати власну техніку.
Наявність своїх комбайнів, тракторів та вантажівок дозволила нам розпочати жнива, тільки-но стабілізувалися погодні умови, — продовжує співрозмовник. — Ми не орендуємо комбайни, тож не чекаємо, доки вони десь скосять й приїдуть до нас. Відповідно косовиця йде згідно з планом. Природних катаклізмів немає. А перші показники дозволяють робити оптимістичні прогнози. На тих полях, де на сьогодні зібрали, врожайність —42 ц/га. Такого результату вдалося досягнути через те, що пшеницю, як завжди, посіяли на пару. Як результат — на виході отримуємо зерно 4-го та 3-го класів.
За радянських часів було популярним соцзмагання... Як нині стимулюєте жниварів краще працювати, чим заохочуєте?
У них відносно непогана зарплата, — відповідає Олександр Дмитрович. — Думаю, це головний стимул. Одержують більше, ніж минулого року. Беруть і грошима, і зерном. Також на підприємстві для механізаторів та комбайнерів безкоштовне харчування. У кожному комбайні є холодильні камери, тож перед тим, як випустити їх у поле, видаємо працівникам мінеральну воду. Схема заохочення у мене така': всі працюють однією бригадою. Між собою змагань немає. Намолотили тисячу тонн разом, отримали преміальних по 50 гривень. Якщо намолотили більше, а за цим під час зважування стежать комп'ютери, за кожну наступну тонну доплачую на 60% більше, ніж за договором.
П'ять років тому TOB «Дніпро» придбало контрольний пакет акцій Гені- чеського хлібозаводу. Тож сьогодні керівництво та робітники як ніхто зацікавлені вчасно зібрати хороший врожай без втрат.
— У нас на підприємстві замкнений цикл: самі оремо землю, сіємо, збираємо врожай, мелемо борошно й печемо хліб, — зауважує Олександр Кістячок. — Наявність вирощеного нами зерна, власного млина та хлібозаводу дозволяє підприємству нести стовідсоткову відповідальність за якість продукції, а також боротися з конкурентами, диктувати цінову політику. На заводі виготовляємо понад 70 видів продукції: 10 видів хліба, 15 — булочних виробів й десятки найменувань кондитерських виробів. Хлібом наш завод забезпечує Генічеський та Новотроїцький райони.
ВІД РЕДАКЦІЇ. Станом на 20 липня сільгоспвиробники Генічеського району підійшли до завершення жнив. У районі скошено 59 256 га, намолочено 186 150 тонн. Середня врожайність — 31,4 ц/га. За словами начальника управління агропромислового розвитку РДА Олександра Коробкова, результатами косовиці задоволені і керівники району, і хлібороби. Втім, аби одержати прибутки, сільгоспвиробникам мало виростити й зібрати врожай. Його потрібно ще вдало реалізувати та розрахуватися з власниками паїв. А з цим, прогнозує Олександр Коробков, проблем не повинно виникнути.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.005Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |