ІА «Контекст Причорномор'я»
Херсон  >  Моніторинги
Золота пора
12.09.2011 / Газета: Високе поле / № 36 / Тираж: 800

Ось вона, золота пора, коли усього вдосталь, а приємна прохолода перших осінніх днів іще не віщує суворої зими з її незручностями, вимогами до тепла, харчів та даху над головою. Осінь — це час подбати про день завтрашній.

Для аграріїв району це гаряча пора завершення збору врожаю, закладання основи на рік наступний. Зараз у господарствах набирає хід збирання соняшнику та сівба озимих. За інформацією управління агропромрозвитку, на середину тижня було скошено 1,2тис. гасоняшникуз 17,4 тис., що належить до збирання. Першими почали косовицю СТОВ «Нива», де на 7 вересня було зібрано соняшник на 90 га, TOB «Дніпрянка» -512, «Шестір- ня-Агро» — 420, «Світоч» — 130, «Високопільське» — 46. Урожайність коливається від 7,8 ц/га у «Світочі» до 20,8 ц/га. у «Дніпрянці». Середня урожайність соняшнику по району — 16,7 ц/га.

Крім соняшнику, наразі завершується збирання проса. Скошено 723 га. з належних до збирання 793. Ще чекає у полі свого часу зернова кукурудза. Її належить зібрати на 1700 га. Головним чином це невеликі площі на присадибних ділянках та землях особистих селянських господарств.

Відсутність дощів дещо стримує осінню посівну, хоча готовність до цієї кампанії, за словами начальника управління агропромрозвитку Миколи Жовтобрюха, висока. Забезпеченість міндобри- вами — 104%, паливом — 100%, засипано 100% посівного матеріалу, причому придбано близько 150 т насіння озимої пшениці та озимого ячменю еліти та і репродукції у насінницьких господарствах області.

Цього року аграрії району намітили посіяти 25 тис. га. озимих, з яких 20 тис. озима пшениця та 4 тис. — ячмінь. Завдання надзвичайно високе, по- Йаяк таких площ озиминою раніше в районі не засівали. До того ж відсутність дощів і брак продуктивної вологи стримує темпи осінньої посівної.

На сьогодні лише завершено сівбу озимого ріпаку на площі 976 га. — 69,7% до прогнозу. І це один з кращих показників в області. Через брак вологи в інших районах сівбу цієї культури забезпечено від 7 до 17%.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту