Перед сільгоспвиробниками району стоїть завдання на 8240 гектарів збільшити, у порівнянні з минулим роком, посівні площі під озимою пшеницею, що дозволить додатково отримати у 2012 році 170-180 тисяч тонн продовольчого зерна.
Хліб — наша основна валюта
У зерновому балансі України провідне місце належить . пшениці. Це — найважливіша продовольча культура, причому не лише для українців. За загальними площами посівів пшениця міцно утримує лідируюче місце в світі.
Озима пшениця є основним продуктом харчування у 43 країнах світу з населенням понад один мільярд чоловік. Причому, даний вибір — не випадковий. У хімічний склад ч зерна пшениці входять усі необхідні для харчування елементи: білки, вуглеводи, жири, вітаміни, ферменти та мінеральні речовини. Хліб — це життя, не дарма ж у багатьох країнах його вважають святим.
Для сільгоспвиробників нашого району пшениця давно стала основною валютою. За рахунок зібраного хліба гасять банківські кредити, запасаються пально-мастильними матеріалами, добривами, засобами захисту рослин для осінньої та весняної сівби, розраховуються з орендодавцями, оновлюють машинно-тракторні парки господарств, ведуть будівництво. Гроші, виручені за реалізовану пшеницю, становлять левову частку доходів практично всіх господарств, незалежно від форми власності.
Україну з пшеницею пов'язують тисячоліття. Вчені стверджують: саме на території нашої держави була започаткована перша хліборобська цивілізація. Високий рівень розвитку землеробства тут був ще у VI тисячолітті до нашої ери! З тих пір українські землеробські технології поширювались по всьому світу, а Україна на віки залишилася землеробською державою.
Природа створила на півдні Херсонщині унікальні умови для вирощування хліба, яких не має жодний інший регіон України. Новотроїцький район здавна мав славу хлібного. А дніпровська вода, що прийшла в наші степи разом з мережею каналів, значно зменшила ризик втрати врожаю через посуху. У поточному році хлібороби району зібрали найбільший за роки незалежності України урожай ранніх зернових — 230 тис. тонн зерна. Кожен гектар посівів забезпечив у середньому 38,5 центнера зерна, а для правофлангових господарств району 50-центнерні врожаї вже стали нормою. Частка озимої пшениці у загальному обсязі зібраного зерна становить 157,3 тисячі тонн або 68 відсотків. Безперечно, позитивно позначилися на розвитку посівів та формуванні зерна сприятливі погодні умови, але вирішальне значення все ж відіграли висока технологічна дисципліна, належний догляд за посівами, професіоналізм і добросовісність хліборобів.
Хліб — це наш достаток і наша доля. З ним ми здорові, щасливі і багаті. Рішення зробити у 2012 році ставку на озиму пшеницю, суттєво розширивши її посівні площі — виважене, продумане, ефективне і важливе для району в цілому, кожного господарства і кожного нашого мешканця.
Петро ЗБАРОВСЬКИЙ, голова районної державної адміністрації.
Що сіяти, як сіяти, коли сіяти?
У пору сівби озимої пшениці варто ще раз згадати усі нюанси її ефективної агротехніки.
Попередники. Через слабку кореневу систему, високу чутливість до якості підготовки та фітосанітарного стану ґрунту, озима пшениця дуже вимоглива до попередників. В умовах тривалої теплої осені, як цьогорічна, на посівах (особливо розміщених по стерньових попередниках) створюються сприятливі умови для розвитку грибкових захворювань, борошнистої роси, кореневих гнилей тощо. Усе це призводить до недобору урожаю та погіршення якості зерна. Тому використання стерньових попередників треба максимально обмежити.
Найкращим попередником у посушливих умовах нашого регіону, який дозволяє накопичити достатню кількість продуктивної вологи в ґрунті для одержання дружних сходів озимини (а саме це є одним із вирішальних факторів майбутнього врожаю), є чистий пар. Існує два види чистих парів: чорний та ранній. Основний обробіток ґрунту під чорний пар починають восени, відразу після збирання попередньої культури. Упродовж весни-літа його підтримують у чистому від бур'янів стані. Таких парів у нас в районі 25 тисяч гектарів.
Ранній пар обробляють весною, таких площ — 8,5 тис. га. Загалом під хлібні посіви маємо 33,5 тис. га парів, що становить 22,2% від ріллі та 68% у структурі озимих на зерно. Рештою попередників повинні бути гірчиця, ріпак, силосна кукурудза та соя, тобто культури, які рано збирають.
Сортовий склад. Аграрії району постійно експериментують з підбором сортів озимої пшениці. У минулому році на полях району вирощували 24
сорти пшениць. Найбільші площі були відведені під «одеську 267», «дріаду», «зіру», «землячку», «овідій», «вдалу», «ноту», «смуглянку» та «віту». Намітилася тенденція до збільшення посівних площ «Краснодарської 99».
Науковці Інституту землеробства південного регіону рекомендують сільгоспвиробникам висівати не більше двох- трьох сортів озимої пшениці, які районовані та перспективні, доповнюють один одного за біологічними і господарськими ознаками.
Насіння має бути доведеним до високих посівних кондицій, перевірене в насіннєвій лабораторії і оброблене протруйниками. Оптимальний варіант — заробляти в грунт насіння першої репродукції, та в будь-якому разі репродукція його повинна бути не нижча 2-ої.
Строки сівби. Науковці стверджують: оптимальними строками сівби для Новотроїцького району по непарових попередниках є 15-25 вересня. По чорних парах та на зрошенні заробляти насіння краще на 5-7 днів пізніше. При загрозі втратити вологу в верхньому шарі ґрунту, сівбу доцільно розпочинати на 2-4 дні раніше вказаного строку після невеликих опадів. Якщо продуктивного дощу в указані строки не буде, посівний шар грунту залишатиметься сухим, з посівом краще зачекати до 25-30 вересня. Однак сіяти все одно варто, навіть у сухий грунт, оскільки ймовірність опадів у жовтні досить висока.
При визначенні оптимальних строків сівби слід врахову- і вати особливості сорту. Розпочинають сівбу пластичними сортами, які восени повільно розвиваються і гальмують ріст та розвиток при скороченні тривалості дня: «одеська», «одеська 162», «одеська 267», «вікторія одеська», «землячка».
При сівбі в кінці оптимальних та пізні строки необхідно використовувати сорти, які мають добрі компенсаційні властивості, формують велику кількість продуктивних стебел, скоростиглі: «знахідка одеська», «селянка», «обрій», «вдала».
Норми висіву. Оптимальна норма висіву озимої пшениці по чорному пару становить 4,0- 4,5 млн. насінин на гектар (68 штук на погонний метр), по непарових попередниках і на зрошенні — 5 млн. (76 шт. на метр). При сівбі в сухий ґрунт та в пізні строки норму висіву збільшують на 15-20%.
Насіння озимої пшениці зазвичай заробляють на глибину 5-6 см. Якщо верхній шар грунту сухий, а глибше є волога, глибину заробки збільшують до 7-8 см. При сівбі в сухий ґрунт пізніше оптимальних строків глибину заробки насіння зменшують до 3-4 см.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.005Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |