ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Актуальні теми
Особливості роботи нотаріатів в умовах карантину
14:46 / 04.11.2021
Особливості роботи нотаріатів в умовах карантину

Наразі одне із нагальних питань для громадян — як отримати спадщину під час карантину, якщо строки для її отримання збігають. Як діяти та куди звернутися спадкоємцям для оформлення свого спадкового права. У зв’язку із встановленням урядом на всій території України карантину задля запобігання поширенню коронавірусу COVID-19, пандемію якого вже оголошено ВООЗ у всьому світі з метою убезпечення від масового поширення вірусної інфекції, було обмежено міжміський рух пасажирських перевезень, але це не є перешкодою для громадян використати свої спадкові права та вчасно звернутися до нотаріуса. Отже, як діяти задля оформлення спадщини:

По – перше, подати заяву про прийняття спадщини протягом 6 місяців з моменту її відкриття (тобто з моменту смерті особи або на момент оголошення її померлою). В умовах карантину це можливо двома шляхами:

1. Заява про прийняття спадщини спадкоємцем подається особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини;

2. Заява про прийняття спадщини надсилається нотаріусу поштою, підпис спадкоємця на якій засвідчено нотаріусом. Тобто, якщо місцем відкриття спадщини є одна область а фактично Ви мешкаєте у іншій області, під час карантину Ви маєте право засвідчити заяву про прийняття спадщини у будь – якого нотаріуса за своїм місцем мешкання, а вже посвідчену заяву надіслати до нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

Важливо. У випадку коли спадкоємець подає заяви особисто, днем прийняття спадщини буде день подання такої заяви нотаріусу. До заяви про прийняття спадщини, яка надсилається поштою застосовується правила ч.2 ст.255 Цивільного кодексу України: заява, здана до установи зв’язку до закінчення останнього дня строку, вважається такою, що здана своєчасно, хоча нотаріусу вона надійшла після спливу строку.

Кому не потрібно протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини подавати заяву про прийняття спадщини:

• Спадкоємцю, який постійно проживав разом із померлою особою на час відкриття спадщини, і який буде вважаться таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6 місяців він не заявив про відмову від неї;

• Малолітнім, неповнолітнім, недієздатним особам, а також особам, цивільна дієздатність якої обмежена.

Для кого строк для прийняття спадщини не обмежується 6 місяцями з моменту ії відкриття.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття (ст.1270 Цивільного кодексу України). Тобто, якщо ви спадкоємець за законом 2 черги, то сплив строку для прийняття вами спадщини буде 9 місяців після відкриття спадщини.

По – друге, отримати свідоцтво про право на спадщину після спливу строку для прийняття спадщини:

• Свідоцтво про право на спадщину видається за заявою спадкоємців, які прийняли спадщину, кожному з них окремо із визначенням прізвища, імені, по – батькові та часток у спадщини інших спадкоємців.

• Строк для звернення спадкоємця за отриманням свідоцтва про право на спадщину законодавством не обмежено.

Важливо. При видачі свідоцтва про право на спадщину за законом або за заповітом нотаріус перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав до закликання до спадкоємства (за законом або заповітом) та склад спадкового майна. На підтвердження цих обставин від спадкоємців обов’язково вимагаються відповідні документи, наприклад, свідоцтво про смерть, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, рішення суду про встановлення факту родинних відносин, правовстановлюючі документи на спадкове майно, тощо. При спадкуванні за заповітом перевіряють наявність заповіту. При видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом оригінал заповіту, поданий спадкоємцем, залишається у справах нотаріуса.

На випадок, якщо строк для прийняття спадщини пропущений, спадкоємець, який з поважних причин пропустив строк прийняття спадщини, може звернутися до суду з позовною заявою про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, однак, чи буде введення карантину поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини – питання риторичне з огляду на те, що наразі як державні, так і приватні нотаріуси продовжують працювати із введенням деяких обмежень у роботі, серед яких поки що немає прямого обмеження у вчиненні нотаріальних дій.

Якщо у Вас виникли якісь питання виходячи зі змісту даної статті або інші, що потребують юридичної консультації, звертайтесь у телефонному режимі до Київської державної нотаріальної контори у місті Одеса.

Олена Савицька, завідувач Київської нотаріальної контори у місті Одесі


Коментарі

Немає коментарів
Контрольний код:
 
введіть, будь ласка, літери, які ви бачите зліва
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail:
Коментар: *

© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014
Перейти на повну версію сайту