ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Актуальні теми
Снеки для немовлят. Як міжнародні компанії прикривають гуманними аргументами свій бізнес у РФ
16:04 / 15.04.2022
Снеки для немовлят. Як міжнародні компанії прикривають гуманними аргументами свій бізнес у РФ

Російський ринок продовжує залишатися надто спокусливим для транснаціональних корпорацій. Тож санкції мають бити не лише по країні-агресору
Російський ринок продовжує залишатися надто спокусливим для транснаціональних корпорацій. Тож санкції мають бити не лише по країні-агресору.
Станом на сьогодні визначено чотири типи поведінки міжнародних компаній з різних секторів економіки, які не бажають припиняти свій бізнес на російській території після 24 лютого, і навіть всупереч свідченням про звірства рашистів у Бучі та інших українських містах.

Як уже писала ДС, поряд з компаніями, які в перші ж дні вторгнення оголосили про свій повний вихід із ринку країни-агресора, зупинили бізнес-операції, почали згортати виробництво та іншу активність, є й такі, які або взагалі не мають наміру, або не поспішають цього робити. Їхні стратегії можна розділити на три типи.

Перші відкрито висловили намір не лише не зупиняти свій бізнес, а й продовжити активно його розвивати в Росії. І як видно з конфліктів Metro та Leroy Merlin з їхніми українськими підрозділами, ці компанії, швидше, підуть з українського ринку, ніж з російського. Сподіватимемося, що законодавчі ініціативи щодо підвищення ставок податків для таких рублелюбів допоможуть їм це зробити якнайшвидше. Ну а українському суспільству треба сприяти такому результату, не відвідуючи магазини цих мереж та перевіряючи імпортні товари на присутність цього бренду на ринку країни-терориста. Наприклад, через телеграм-бот @BoycottRussiaBot.

Але цей, як писали радянські пропагандисти, «звірячий оскал капіталу», принаймні, відвертий, хоч і дуже неприємний. Ухиляння деяких компаній, які намагаються зберегти обличчя, але при цьому залишитися на російському ринку, іноді виглядають просто цинічно. Як, наприклад, лінія поведінки McDonald's, який на початку березня призупинив на 3 місяці роботу своїх закладів у Росії, але зберігає на цей період приміщення та зарплати працівникам. Очевидно, сподіваючись потім повернутися до business as usual.

Третю (досить схожу з другою) лінію поведінки обрали компанії, які оголосили про скорочення або зупинення інвестицій на російському ринку. Це, наприклад, зупинка реклами, капітальних вкладень, імпорт технологій, відкриті нові бізнес-напрямки і т.д. Але при цьому компанії заявили, що продовжуватимуть свою бізнес-діяльність на російському ринку з поточними ресурсами. Таке дворушництво демонструють глобальні гіганти на кшталт Bayer і Syngenta, але цілком комфортно в амплуа і вашим, і нашим» почувається і менший бізнес.

Яскравий приклад такої поведінки – бренд Vici, власнику якого ДС присвятила нещодавно окреме дослідження.

Але найпідступнішу стратегію обрала четверта група компанії, яка заявила про підтримку українців і навіть про скорочення або зупинення бізнесу в РФ у частині активів. Але при цьому продовжують активно інвестувати та розвивати паралельні бізнеси в країні-агресорі, продовжуючи справно сплачувати їй податки та активно постачати кошти російській військовій машині. Яскравим прикладом тут є компанія PepsiCo, що не дивно: вона зайшла ще на радянський ринок у 1970-х і не виходила з нього навіть тоді, коли Кремль розв'язав війну в Афганістані.

8 березня гендиректор PepsiCo Рамон Лагуарта розіслав усім, хто пов'язаний з компанією, e-mail, який потім опинився і в розділі офіційних прес-релізів компанії (до речі, єдиним на даний момент), в якому він називає події, що відбуваються в Україні «жахливими» і «трагічною війною», оголошує пріоритетом безпеку всіх українських колег, говорить про співпрацю з Червоним Хрестом та іншими благодійними організаціями, жертвування біженцям 4 млн. дол. Там же він оголосив і про «непросте» рішення «про припинення продажів Pepsi-Cola і наших глобальних брендів напоїв у Росії, включаючи 7Up та Mirinda». Рамон Лагуарта також анонсував призупинення капіталовкладень та всієї рекламної діяльності в країні-терористі, але продовжив свою думку таким чином: «Як компанія з виробництва продуктів харчування та напоїв, зараз ми повинні як ніколи залишатися вірними гуманітарному аспекту нашого бізнесу. Це означає, що ми зобов'язані продовжувати пропонувати інші наші продукти в Росії, включаючи товари першої необхідності, такі як молоко та інші молочні продукти, дитячі суміші та дитяче харчування». У такому рішенні простежується етична сторона — турбота про дітей, наприклад. Але це виглядає зовсім не ідеально, якщо дослідити структуру бізнесу компанії глибше.

PepsiCo — один із найбільших у світі виробників продуктів харчування та напоїв із річним обсягом продажів понад $67 млрд. Крім «обличчя компанії — підрозділу Pepsi-Cola, що займається напоями, — іншими ключовими напрямками її бізнесу є Frito-Lay (закуски), Quaker (зернові продукти та каші), Tropicana (соки) та Gatorade (спортивні напої). Вони представлені майже у всіх країнах світу та виробляють безліч продуктів харчування та напоїв. 23 бренди компанії мають щорічні роздрібні продажі понад мільярд доларів. І до цих брендів-мільярдників, як їх називають у компанії, входять також добре знайомі багатьом бренди снеків: Lay's, Cheetos, Doritos, які чудово почуваються на російському ринку, а також досить активний донедавна на ринку України бренд сухариків Хрусteam.

Якщо поглянути на бізнес PepsiCo в країні-терористі, то стане майже зрозуміло, чому керівник компанії скромно не згадав про рішення щодо брендів снекового сегмента. Згідно зі звітом компанії за 2021 рік, що є у відкритому доступі, російський ринок входить до топ-5 міжнародних ринків для PepsiCo, які приносять близько 40% її глобальної виручки. Цікаво й те, що бізнес продуктів харчування, у тому числі й снековий бізнес, приносить у Європі, до якої, за незрозумілими причинами, відносять і Росію, близько 45% виручки. При цьому, чистий виторг російських підрозділів PepsiCo, згідно з тим самим звітом, склав близько $3,4 млрд. І майже половину з цієї суми – близько $1,5 млрд – їй принесли виробництво та збут продуктів, у тому числі й снеків.

Ці показники пояснюють, чому гендиректор PepsiCo був такий скромний на початку березня, що забув згадати про долю саме снекових брендів Lay's, Cheetos, Doritos, Хрусteam, які виробляються у місті Кашира Московської області. Адже зазвичай компанія ними дуже пишалася.

Можливо, Рамон Лагуарта відніс ці бренди до товарів першої необхідності або категорії дитячого харчування. Адже соціальні мережі такого бренду, як Lay's, наприклад, як і раніше, не дають чіткої відповіді, що він йде з російського ринку, а навпаки – дають зрозуміти, що зазначені бренди продовжують продаватися та сплачувати податки Кремлю. Ще одним доказом «першої необхідності снеків від PepsiCo для росіян є той факт, що, незважаючи на офіційну заяву компанії про припинення рекламної діяльності в РФ, у російських супермаркетах активно продовжується спільне просування трьох брендів: Lay's, Cheetos та Doritos. Ймовірно, така «перша потреба» пов'язана з тим, що, жуючи чипси Lay`s перед телевізором, росіяни краще засвоюють локшину бренду «Соловйов, Кисельов&Cкабеєва».

Як показало дослідження наших колег з Економічної правди, податки, що сплачуються за рік у російський бюджет компанією PepsiCo, дозволяють їй отримати 6750 бойових броньованих машин типу «Тигр». Відповідно, якщо на російському ринку залишаться вироблені нею продукти (а це, як ми вище показували – майже половина її бізнесу в країні-агресорі), Кремль зможе оплатити близько трьох тисяч броневиків. Так що компанії не вдасться створити ілюзію прощання з російським ринком, просто вивівши свій іменний бренд – Pepsi. Набагато чесніше заявити, що вона продовжить вести бізнес у країні, що зневажає всі норми моралі та міжнародного права. І тоді можна навіть не намагатися записати чипси у продукти харчування для російських немовлят.

Українським законодавцям, тим часом, варто ретельніше вивчати поточну політику топових бізнесів щодо присутності на російському ринку. Уважніше, наприклад, розглядати компанії та бренди для внесення їх до законопроекту №7219, який зобов'яже платити військові збори тих, хто продовжує працювати на території РФ. Нехай навіть прикриваючись любов'ю до дітей і турботою про їхнє харчування.

І, як ми вже писали раніше, ставлення до таких компаній в Україні не повинно обмежуватись лише підвищеною ставкою податків. Доречне і маркування їхньої продукції в магазинах стікерами «Ведемо бізнес у Росії, відлучення від держзакупівель, заборона реклами тощо.

При цьому потрібно враховувати не тільки те, чи є компанія на російському ринку на момент введення заходів. Потрібно також враховувати час і рівень виходу з нього, якщо такий відбудеться. Адже було б абсолютно несправедливо ставити поряд компанії, які пішли з Росії у відповідь на агресію проти України, і ті, які почали йти з російського ринку після того, як присутність на ньому стала зовсім непристойною.

…А тим часом PepsiCo працює над лінійкою напоїв спеціально для Росії. Тамтешні ЗМІ повідомляють, що вже презентовано вісім видів напою New Cola: наприклад, зі смаком апельсину та лимону з лаймом, що значаться під брендом Fruitz. Також йдеться про можливість розширення асортименту місцевого бренду «Русский дар» за рахунок лимонадів із різними смаками. PepsiCo цю інформацію поки що не коментує, але якщо це правда, то компанія, вочевидь, взагалі не залишає РФ. Не виключено, що це вкид.

Руслан Весел

Джерело


Коментарі

Немає коментарів
Контрольний код:
 
введіть, будь ласка, літери, які ви бачите зліва
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail:
Коментар: *

© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.021
Перейти на повну версію сайту