ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Культурний аспект
Національний День дівчат у технологіях вперше відбувся онлайн: віртуальні екскурсії до провідних STEM-компаній
17:09 / 25.11.2020

CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ” і UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення у рамках ініціативи #ДівчатаSTEM провели Національний День дівчат завдяки фінансовій підтримці уряду Швеції. Партнером заходу виступило Міністерство цифрової трансформації України.

В Україні в технологіях працюють близько 25% жінок, але якщо обирати технологічні спеціальності, то цифра буде нижче. Часто серед студентів таких факультетів — дівчат до 10%. Наприклад, за даними povaha.org.ua у Харківському національному університеті радіоелектроніки на двох факультетах (комп’ютерних наук та комп’ютерної інженерії) навчається приблизно 11-12% дівчат.

“Роль уряду дуже важлива у здійсненні цих змін, і наш досвід може слугувати гарним прикладом. У 2017 році уряд Швеції ухвалив національну цифрову стратегію задля становлення провідною державою в галузі цифрових компетенцій. Важливими елементами стратегії є включення у програму початкової школи програмування та критичного підходу до цифрових джерел інформації, а також діджиталізація державних іспитів. І ми вже бачимо перший результат, коли учні та учениці початкових класів отримують позитивний досвід у STEM-технологіях та вже починають кодувати”, — говорить посол Швеції в Україні Тобіас Тиберґ.

“Середньостатистична європейська дівчинка втрачає інтерес до технологій і науки у віці 15 років — це саме той вік, коли дівчата обирають професію. Тому так важливо якомога раніше залучати дівчаток до навчання, показувати їм рольові моделі, надихаючих жінок, які вже працюють в цій галузі, щоб у них було більше сприйняття кар'єри в STEM, як такої, в якій вони можуть реалізуватися”, — говорить Наталія Кошовська, програмна аналітикиня Фонду ООН у галузі народонаселення.

Щоб збільшити кількість дівчат в технологіях, було засновано Національний день дівчат в технологіях. Цього року цей день відбувався онлайн. 20 компаній та організацій провели віртуальні екскурсії для дівчат та познайомили зі своїми жінками.

“Мета заходу — показати роботу в технологічних компаніях очима жінок-співробітниць цих компаній і надихнути дівчат обирати кар’єру в технологіях. Понад 1000 дівчат зі 127 міст України взяли участь у Національному Дні дівчат і познайомились з технологічними компаніями в Україні. Більше того, самі компанії вирішили організовувати подібні зустрічі з дівчатами частіше”, — зазначає Марина Саприкіна, керівниця Центру “Розвиток КСВ”.

Заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан розповіла про стратегічні цілі Мінцифри та бренд цифрової держави Дія: «Це екосистема п’яти різних проєктів. Застосунок Дія, портал Дія, проєкти Дія City, Дія.Бізнес, Дія.Цифрова освіта».

«Кожен з нас має потенціал до науки, технологій, інженерії та математики (STEM). Головне — свідомо обрати напрямок, в якому хочеться розвиватися, керуючись власним бажанням, а не гендерними стереотипами. Цей захід допоміг підтримати молодих дівчат, які хочуть досягати вершин та будувати успішну кар’єру в науково-технічній сфері», — зазначає заступниця Міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська.

Організатори і філіали “Дівчата STEM” провели опитування серед дівчат-учасниць. Виявилось, що кількість дівчат, які стали розглядати наукові та технологічні професії у якості майбутньої кар'єри, після Дня дівчат у технологіях зросла на 28%, а кількість дівчат, які визначились з вибором професії після заходу, зросла на 51%.

Серед організацій і компаній-учасниць цьогорічного Національного Дня дівчат у технологіях: Arterium, SoftServe Inc., Wix, Intellias, Snap Inc., AgriChain, Syngenta, Luxoft, EY, Прикарпаттяобленерго, Ferrexpo, ІТ-Інтегратор, Metinvest Digital, Райффайзен Банк Аваль, Серв'є Україна (Servier), Corteva Agriscience, ELEKS, Камоцці, Украгазвидобування (Група Нафтогаз), Міністерство цифрової трансформації.

Подивитися запис заходу можна за посиланням: https://youtu.be/w0SFWza7cLs

Контактна особа: Юлія Шкуліпа, 093 092 24 81, stem@csr-ukraine.org

***

*STEM – це акронім, який означає науку (Science), технології (Technology), інженерію (Engineering) та математику (Mathematics).

_________

Національний День Дівчат в технологіях— це щорічна подія, під час якої дівчата мають змогу відвідати STEM-компанії, познайомитися з їхньою діяльністю та побачити, як дівчатам і жінкам будувати свою кар’єру у сферах STEM. Захід проводиться вже три роки поспіль, однак цього року вперше відбувся онлайн. Вперше було проведено у 2018 році за сприяння CSR Ukraine, експертної організації Центр “Розвиток КСВ” спільно з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення. Два роки поспіль захід проходив по всіх областях України. Великі та малі компанії проводили практичні заняття, екскурсії, семінари, вікторини, конкурси, майданчики для спілкування серед дівчат, які навчаються в середній школі.

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSREurope (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення– є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків у виховання дітей. З 2015 року спільно з Міністерством соціальної політики України впроваджується кампанія «Щастя в 4 руки». Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: www.ukraine.unfpa.org. Стежте за діяльністю UNFPA у Twitter та Facebook.

#ДівчатаSTEM – це програма, спрямована на подолання гендерних стереотипів серед молоді. Щороку Центр “Розвиток КСВ” обирає ТОП-20 Надихаючих жінок у STEM, які менторять дівчат 14-24 років з усієї України протягом трьох місяців. Програма реалізується за підтримки компанії SAP. Менторки дівчат – це унікальна спільнота ТОП-20 надихаючих жінок в Україні, які зробили успішну кар’єру в науково-технічній сфері. Серед них — топ-менеджерки технологічних компаній, жінки-науковці, представниці Міністерств, ЗВО і громадських організацій. За два роки вже 40 дівчат пройшли програму менторства, реалізували та залучили понад 2000 молодих людей до Програми, і отримали квиток до світу STEM. Детальніше про проєкти в рамках ініціативи — https://www.facebook.com/divchataSTEM


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту