ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Культурний аспект
CSR Ukraine та USAID Проєкт енергетичної безпеки розробили навчальні матеріали для залучення дівчат в енергетику
16:09 / 07.12.2020
CSR Ukraine та USAID Проєкт енергетичної безпеки розробили навчальні матеріали для залучення дівчат в енергетику
CSR Ukraine та USAID Проєкт енергетичної безпеки розробили навчальні матеріали для залучення дівчат в енергетику

CSR Ukraine, експертна організація Центр «Розвиток КСВ», презентувала буклет «Твоє майбутнє в електроенергетиці» і профорієнтаційні уроки для учнів та учениць 5-10 класів. Публікації розроблені в рамках грантової ініціативи «Дівчата в енергетиці», що реалізується за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ). Матеріали розміщено у відкритому доступі на порталі Career Hub. Медіапартнери проєкту: Гендер в Деталях, Mind.ua

Опитування близько 200 учнів та учениць з різних регіонів України, проведене Центром «Розвиток КСВ», показало, що понад 50% опитуваних знають про важливість та перспективи сфери енергетики, але тільки 2 дитини з 200 (всього 1%) хотіли б у майбутньому працювати в енергетиці. Хоча 84% опитаних вказали, що в енергетиці можуть працювати і чоловіки, і жінки.

Проєкт «Дівчата в енергетиці» має на меті подолати гендерні стереотипи при виборі майбутньої професії в енергетиці для дівчат та хлопців, а також підвищити впевненість дівчат щодо навчання та вибору успішної кар'єри в STEM. Для цього в рамках проєкту були створений буклет «Твоє майбутнє в електроенергетиці» та Методичні матеріали для проведення занять про енергетику у 5-10 класах.

Дін Вайт, керівник USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ): «Енергетику досі вважають чоловічою сферою. З допомогою буклету ми прагнемо спростувати цей стереотип. Тож відтепер і дівчата мають більше можливостей дізнатись про професії у сфері енергетики та обрати для себе майбутню спеціальність.»

Марина Саприкіна, керівниця Центр «Розвиток КСВ»: «Школярі/ки при виборі професії часто керуються стереотипами, оскільки у них відсутнє знання про різноманіття спеціальностей в енергетичному секторі. Особливо це стосується залученості дівчат у галузі STEM. Тільки 29,5% дівчат, серед 75% тих, хто цікавився технологіями чи наукою, продовжують вивчати їх в університетах. Саме тому ми реалізуємо проєкт, який має на меті залучити та мотивувати дівчат спробувати себе у галузі енергетики».

Матеріали проєкту можна завантажити на сайті Career Hub.

До підготовки буклету та матеріалів доєднались провідні українські енергетичні компанії: ДТЕК, Прикарпаттяобленерго, Укргідроенерго, Енергоатом, Львівобленерго. Компанії надали інформацію про професії та поділились історіями успіху фахівців та фахівчинь, які побудували кар’єру в енергетиці.

Данило Лавренов, директор з інформаційного супроводу НАЕК «Енергоатом»: «Підготовка майбутнього висококваліфікованого персоналу для атомних електростанцій та інших підрозділів компанії розпочинається зі школи, триває під час навчання у закладах вищої освіти та після працевлаштування. Ми усвідомлюємо надзвичайну важливість підвищення інтересу молоді до навчання за спеціальностями, яких потребує українська енергетика. Впевнений, що буклет стане справжнім путівником, який дасть відповіді на чимало запитань про сучасну енергетику та заохотить молодь до більш глибокого її пізнання, а когось спонукає обрати саме атомну енергетику справою свого життя.»

Андрій Борщ, директор департаменту з управління персоналом ПрАТ «Укргідроенерго»: «Ми прагнемо залучати молодь до роботи у сфері гідроенергетики, адже усвідомлюємо важливість формування кадрового резерву, який є запорукою майбутнього ефективного розвитку підприємства.Одним із напрямів у цьому питанні є регулярне проведення ознайомчих візитів на станції компанії для підростаючого покоління. Наші станції також відвідують студенти та студентки профільних вишів».

Не менш важливим є розвінчання міфів та стереотипів.

Наталія Герасимчук, заступниця директора з управління персоналом та тарифної політики ПрАТ «Львівобленерго»: «Часто про енергетиків згадують, коли відбуваються збої в електромережі. Від стабільної роботи енергетики залежить і буде залежати все більше галузей економіки. Саме тому професія енергетика не тільки актуальна, але й дуже важлива для українського суспільства».

Також представники та представниці компаній поділились власним досвідом про досягнення гендерної рівності в компаніях.

Олександр Кучеренко, директор зі сталого розвитку ДТЕК зазначає: «Сьогодні кожен відповідальний бізнес зобов'язаний руйнувати стереотипи про чисто «чоловічі» професії або сфери, а також про те, що чоловіки на керівних посадах ефективніші управлінці, аніж жінки. Одним з головних досягнень ДТЕК в питаннях забезпечення гендерного балансу і рівності є збільшення з 2013 року на 20% кількості жінок, які займають керівні посади».

Марія Гоголь, начальниця відділу обліку електроенергії АТ «Прикарпаттяобленерго»: «На нашому підприємстві працює приблизно 3 тисячі працівників, третина з них – жінки. Цікаво, що майже половина Ради директорів на підприємстві — також жінки. Разом з тим в енергетику продовжують приходити переважно чоловіки. А тому наш обов’язок – заохочувати дівчат до здобуття освіти у сфері точних наук, зацікавлювати їх енергетикою як прогресивною галуззю та надихати їх прикладами жіночого лідерства в енергокомпаніях».

Контактна інформація:

Чайка Дар’я, менеджерка з комунікацій Центр «Розвиток КСВ”, pr@csr-ukraine.org

_______

USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ) працює на зміцнення енергетичної безпеки України та перетворення енергетичного сектору країни в сучасну рушійну силу економічного зростання, орієнтовану на ринок та інтегровану в ЄС. Проєкт працює над вдосконаленням нормативно-правового середовища в енергетичному секторі та підвищенням надійності енергопостачання, створенням конкурентних ринків енергії, з метою підвищення прозорості, зменшення корупції та покращення добробуту громадян України. Діяльність USAID Проєкту енергетичної безпеки зосереджена на підтримці секторів електроенергії, природного газу, центрального теплопостачання та відновлюваної енергії, а також здійсненні міжсекторальних заходів, які сприяють гендерній рівності, екологічній і соціальній відповідальності. USAID ПЕБ також має на меті допомогти Україні покращити енергопостачання та зменшити наслідки російської агресії.

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об'єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту