ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Культурний аспект
Масштабна співпраця IT-бізнесу й держави: в 50 університетах з'явиться курс, що навчить 60 тисяч студентів створювати цифрові продукти
17:31 / 14.12.2021

Протягом 2022 року в більш ніж 50 українських університетах буде впроваджено навчальний курс «Створення й розвиток IT-продуктів» — освітню програму з IT-підприємництва для студентів державних закладів вищої освіти (ЗВО).

Це перший етап масштабної освітньої ініціативи, яку розробили в Product IT Foundation for Education (PFE) — громадській організації, створеній IT-компанією Genesis та представниками фонду Horizon Capital і Київської школи економіки. Партнерами проєкту стали Міністерство освіти і науки (МОН) та Міністерство цифрової трансформації України (Мінцифра). Про старт курсу Голова PFE та методолог бізнес-навчання Ілля Бачурін повідомив на пресконференції, що відбулася 14 грудня в UNIT.City. На події були присутні співзасновники PFE, представники Міністерств, бізнесу, ректори університетів та студентські лідери.

PFE навчить основ продуктового IT 60 тисяч українських студентів протягом наступних п'яти років. За приблизними підрахунками організації, одна людина в продуктовому IT генерує в 76 разів більше доходу, ніж середньостатистична працезайнята особа в Україні. Навіть якщо 1% студентів, які опанують курс, почнуть кар'єру в продуктових компаніях або заснують власний стартап, це згенерує мільярди гривень в економіку через додаткову вартість цифрових продуктів.

Як зазначив віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на пресконференції, ринок IT в Україні постійно зростає. «Зʼявляються нові компанії, масштабуються наявні — це хороші тенденції. До того ж Мінцифра створює додаткові стимули від держави, щоби збільшити частку IT у ВВП країни до 10%. Незабаром ми запускаємо проєкти Дія Сity та Фонд Фондів. Але в таких умовах темпи та якість підготовки ІТ-спеціалістів не задовольняють попит. Разом з МОН ми вже працюємо над реформою IT-освіти та вдячні всьому соціально відповідальному IT-бізнесу, який співпрацює з нами заради спільної мети», — підкреслив він.

PFE пропонуватиме пройти навчальну програму студентам других-третіх курсів — як технічних, так і нетехнічних спеціальностей. Вона має надихнути молодь, дати уявлення про те, як функціонує IT-бізнес, та підготувати компетентні кадри для українського IT-ринку в цілому. Студентам запропонують практичні заняття, лекції, microlearning-блоки, бізнес-симуляції, роботу над реальними кейсами компаній. Найкращі студенти отримають менторську підтримку від провідних фахівців продуктового IT.

«Наша місія — розвиток IT-підприємництва в Україні через модернізацію освітніх підходів. Ми не конкуруємо з державними ЗВО, а бачимо перспективу в кооперації з ними задля вдосконалення практичної складової навчання. Таким чином студенти з усієї країни матимуть доступ до сучасних освітніх практик», — зазначив Голова PFE Ілля Бачурін.

На пілотному етапі до курсу отримають доступ студенти Київського національного економічного університету, Національного авіаційного університету, Київського національного університету будівництва і архітектури, Національного університету «Чернігівська політехніка», Одеської юридичної академії та факультету інформатики (ФІОТ) Київського політехнічного інституту. З вересня курс планують розширити на більш ніж 50 ЗВО по всій країні. Допомагати з онлайн-адаптацією курсу буде студія онлайн-освіти EdEra.

«Міністерство працює над тим, щоб університетська освіта давала ті знання й навички, які відповідають запитам ринку праці, щоб доступ до актуальних освітніх програм мали студенти не лише з міст-мільйонників, а й з регіонів. Ми віримо, що курс, створений практиками, стане джерелом прикладних знань», — зазначив міністр освіти України Сергій Шкарлет. «Презентований сьогодні курс передбачає масштабну колаборацію університетів і бізнесу в ІТ-освіті. З боку Міністерства забезпечимо PFE підтримкою та сприятимемо впровадженню курсу в навчальні програми університетів», — запевнив він.

Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов наголосив, що отримати якісну ІТ-освіту в Україні часто неможливо, якщо це не топовий виш. «Ми в Київській школі економіки хочемо це змінити. Завдяки пілотному проєкту Product IT Foundation for Education (PFE), вже наступного року студенти 50 вишів отримають доступ до якісної ІТ освіти. А це 20% від усіх університетів в Україні. Для мене це цікавий підхід до вирішення освітніх проблем. Якщо стандартна ідея — створити новий освітній продукт чи організацію і залучити талановитих студентів до нас, то концепція Product IT Foundation — йти до студента в університети, що вже існують. Обидва підходи працюють. Обидва потрібні», — зазначив він.

Головним ініціатором створення PFE та драйвером проєкту став співзасновник і СЕО Genesis Володимир Многолєтній.

«За 12 років ми в Genesis створили десятки продуктів для користувачів у всьому світі. Зібрали сотні успішних кейсів, а також робили помилки. Ми хочемо ділитися цим досвідом та експертизою зі студентами. В останні п’ять років постійно інвестуємо в модернізацію української академічної освіти й власні навчальні програми, бо віримо, що лише співпраця бізнесу та освітніх інститутів може прискорити розвиток IT-ринку та економіки країни», — наголосив він.

_______________________________

Про PFE

Product IT Foundation for Education (PFE) — громадська організація, створена компанією Genesis, представниками фонду Horizon Capital та Київської школи економіки. Очолює PFE методолог бізнес-навчання Ілля Бачурін. Фундація створена задля розвитку IT-освіти та впровадження найкращих практик сучасного бізнес-навчання в українську систему академічної освіти.

Стратегічні цілі PFE:

• імплементувати найкращі практики бізнес-навчання у всіх українських ЗВО;

• вплинути на розвиток IT-екосистеми, яка заохочуватиме молодих фахівців залишатися в Україні та створювати IT-продукти і власні бізнеси;

• сформувати мережу партнерств для подальшого підвищення рівня ІТ-освіти в Україні.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту