ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Культурний аспект
До Радіодиктанту національної єдності в ОННБ цьогоріч долучаться студенти і викладачі вишів та митці
12:21 / 26.10.2023

Одеська національна наукова бібліотека 27 жовтня об 11-й годині спільно з партнером – Суспільне Одеса – приєднається до Радіодиктанту національної єдності, який приурочено до Дня української писемності та мови і відтепер відзначатиметься саме цього дня.

Разом із фахівцями бібліотеки диктант писатимуть в облаштованому укритті ОННБ викладачі й студенти провідних вишів Одеси та артисти Одеського академічного українського музично-драматичного театру імені В. Василька.

Авторкою цьогорічного Радіодиктанту під назвою «Дороги України» стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. До методичної роботи над Радіодиктантом також долучилася мовознавець, доктор філологічних наук Лариса Масенко.

Читати текст Радіодиктанту — 2023 буде відомий актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі «Довбуш».

Всеукраїнський Радіодиктант національної єдності започаткувала команда Українського радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він став найбільшим щорічним україномовним флешмобом, місія якого – не стільки перевірити знання мови, скільки об'єднати українців світу. Попри повномасштабну війну Росії проти України – загрози обстрілів і бомбардування, вимкнення світла тощо його писали у 2022 році понад пів мільйона людей на шести континентах, навіть науковці на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. На перевірку тексту радіодиктанту на Українське Радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського Радіо отримала листи з усіх куточків України, зокрема, із тимчасово окупованих територій, а також із понад двадцяти іноземних країн.

Долучитися до Радіодиктанту національної єдності можна й онлайн.

Суспільне Мовлення транслюватиме диктант:

· на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура;

· наживо в ефірі телеканалу Суспільне Культура;

· на YouTube-каналі Українського Радіо;

· на Facebook-сторінках Суспільного.

Текст Радіодиктанту національної єдності оприлюднять у понеділок, 30 жовтня, об 11:00 на сайті Українського Радіо та Суспільного Культура.

Диктанти на перевірку надсилають на e-mail rd@suspilne.media. Паперові листи — за адресою: Київ, 01001, вул. Хрещатик, 26, не пізніше 29-го жовтня.

Учасників Радіодиктанту національної єдності в Одеській національній науковій бібліотеці привітають артисти Українського музично-драматичного театру імені В. Василька.

http://odnb.odessa.ua/view_post.php?id=4394


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту