![]() |
|
![]() |
![]() |
Молоко для багатих
Відпускні ціни на молоко в опті та роздробі за останній місяць різко виросли на 20% – 25%. У крупнотоварного виробника переробники закуповують уже по 4,1 грн/літр, у населення – по 2,4 – 3,0 грн. за літр залежно від якості молока. Закупівельні ціни перевищили аналогічні ціни в ЄС і США.
Регіон ЦІНА
UAH/т. Min, UAH/т. Max, UAH/т.
ЄС-27 3 124,8 грн 2 676,8 грн 3 321,0 грн
Україна 2 922,7 грн 2 000,0 грн 4 100,0 грн
США 2 872,0 грн 2 792,0 грн 2 896,0 грн
Роздріб не змусив себе довго чекати і ціна молока виросла на ті ж 20% – до 5,3 – 5,6 грн. за літр. Як відзначає начальник аналітичного відділу «ААА» Марія Колєснік, через місяць можна чекати підвищення цін на молоко ще на 10%. При цьому якість продукту сильно погіршується. Все частіше молоко з пакета просто «синього» кольору.
Експерти стверджують, що це наслідок регулювання галузі. Після прийняття наприкінці минулого року парламентом з подачі уряду досить одіозного Закону про перенаправлення переробникам молока ПДВ замість молочних ферм у бюджет (точніше в якийсь спецфонд), національний виробник молока втратив останню підтримку.
Не краще ситуація і із сирами з початку 2010 року вони подорожчали в середньому на 30% – 35% до 74,0 – 78,0 грн./кг, що вже перевищує роздрібні ціни в США і Канаді. При цьому наші виробники продовжують заощаджувати. Як відзначає провідний аналітик аналітичного департаменту компанії Pro-consultіng Олександр Соколов, багато українських операторів домагаються зниження собівартості за рахунок зміни рецептури. Використають більш дешеві інгредієнти, молочний жир заміняють продуктами рослинного походження, не витримують технології дозрівання сирів. Природно, що і коштує така продукція набагато дешевше.
Втім сир має тверду прив'язку попиту до ціни. Кілька років тому сировари також були змушені підняти ціни. Але оскільки сир не є продуктом першої необхідності, то і споживання його відразу різко впало. Тоді виробники просто повернули ціни на колишній рівень. Швидше за все ситуація повториться, і сир знову стане більше доступним.
Експерти вважають, що внутрішній ринок чекає досить різке зниження споживання, у процентному співвідношенні порівнянного з ростом цін на молоко і молочні продукти. Імовірно, українські переробники в 2010 році залишаться при аналогічному 2009 році виторгу, але при значно менших реалізованих обсягах.
Цукор – усе по 10 грн
Ціни на цукор в українському роздробі досягли 10 грн. Як бачимо, експеримент сахарщиков над споживачами виявився успішним. Виробники цукру вирішили в цьому році збільшити дефіцит з на внутрішньому ринку недовиробленням. Роздрібні ціни не змусили себе довго чекати.
Не вдасться врятуватися і імпортом. 260 тисяч тонн явно не вистачить для того, щоб перекрити дефіцит обсягом 400 тисяч тонн. Українські виробники цукру менш ніж за місяць повністю використали квоту на імпорт сирцю із Бразилії.
За словами директора аналітичного агентства «ААА» Сергія Наливки, Бразилія традиційно була найбільшим імпортером цукру-сирцю в Україну.
«З урахуванням вартості доставки ввозити сирець із Бразилії найвигідніше», – говорить аналітик. За словами Наливки, інші країни мають право на ввіз занадто малого обсягу. Його недостатньо для завантаження хоча б одного судна, що робить транспортування невигідним. Тому виробники просять уряд збільшити квоти на імпорт цукру в Україну.
Однак виробники, що подали заявки на ввіз сирцю, попереджають, що чекати падіння цін не варто. Так, собівартість виробленого в Україні цукру з імпортного сирцю складе близько 6400 грн/тонна. А вартість бурячного цукру зараз перебуває в діапазоні 6300 – 6400 грн/тонна. Отже, ввіз сирцю не приведе до зниження ціни.
«Зараз очевидно, що ситуація на ринку цукру патова – з урахуванням дефіциту продукту вже в І кварталі оптові ціни на цукор підвищаться до 8,4-8,5 тис. грн/т, а в роздробі – до 11 грн/кг»,– впевнений пан Наливка. Раніше експерти прогнозували, що до березня ціна на цукор в Україні виросте до 7-7,5 тис. грн/т.
Не занадто радує цінами і світовий ринок. Вони можуть збільшитися на цьому тижні через стурбованість ситуацією з поставками, темпи росту яких можуть відстати від підвищення попиту, повідомило агентство Bloomberg.
Шість із одинадцяти опитаних агентством трейдерів, брокерів і аналітиків прогнозують підвищення вартості цукру-сирцю і білого цукру і четверо – зниження. Ще один респондент не очікує істотної зміни цін на майбутньому тижні.
Вартість обох видів цукру за підсумками 2009 року злетіла більш ніж на 120%, оскільки збору врожаю в Бразилії і Індії перешкодила погана погода.
Україна з буряка врожаю 2009 року виробила, за попередніми даними, 1,27 млн. тонн цукру, що на 19,3% менше, ніж у попередньому сезоні цукроваріння, повідомили в Національній асоціації цукровиробників «Укрцукор».
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |