ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ЕКОНОМІКА. ІНВЕСТИЦІЇ. РИНОК — ТИТАН ВІТЧИЗНЯНОГО ВИРОБНИЦТВА
15.04.2010 / Газета: Одесские известия / № 40(4022) / Тираж: 23655

КРАЩЕ УСТАТКУВАННЯ, КРАЩІ ФАХІВЦІ

На територію ТОВ «Титан» неможливо проникнути сторонній особі – спеціалізована охорона. Але сьогодні зроблено виняток: за ініціативою Кілійської районної ради на м’ясо-молочному комбінаті відбудеться круглий стіл, на якому буде відкрита уся інформація з питань роботи цього гіганта харчової промисловості півдня Одещини.

На нас надівають білі халати, на ноги надівають бахили – спеціальні пластикові чохли на взуття. На вході до кожного цеху автоматичний санпропускник: кожному, хто заходить, машина автоматично дезінфікує руки та взуття, лише після цієї процедури прохід розблоковується. Чистота – ідеальна.

За устаткуванням, яке стоїть у цехах ТОВ «Титан», можна вивчати географію. Судіть самі. Сир «сулугуні» виробляється на болгарському та фасується на іспанськім устаткуванні. Масло «вологодське» виробляється на швейцарському устаткуванні. Млинці пече італійська машина, а котлети виготовляють англійські агрегати. М'ясо на ковбасний фарш подрібнює німецький куттер, причому, подрібнює в умовах вакууму, завдяки чому продукт зберігає своє природне забарвлення, поживні речовини, вітаміни, а відсутність процесу окислення продовжує терміни зберігання ковбас.

На комбінаті працює не лише краща іноземна техніка, але й фахівці фірм-виробників. От і сьогодні у коптило-варильному цеху ми зустрічаємо двох майстрів із Австрії – вони діляться досвідом із кілійськими технологами.

– Фахівці нашого підприємства теж їздять на навчання за кордон, на виставки, – розповідає начальник ковбасного цеху Наталя Ністор. – Я, наприклад, за рахунок підприємства проходила навчання у Данії та Австрії.

– На нашому комбінаті впроваджено систему управління якістю ISO 9001-2001, – розповідає інженер з питань якості Людмила Зап’янцева. – Також впроваджено систему мінімізації виробничих ризиків НАССР – «Hazard Analysis and Critical Control Points», що у перекладі з англійської «Аналіз ризиків та критичні точки контролю». Сучасний споживач став висувати вищі вимоги до безпеки продуктів харчування. Система НАССР забезпечує контроль на усіх етапах харчового ланцюга, будь-якій точці процесу виробництва, зберігання та реалізації продукції. Сьогодні впровадження систем НАССР вимагає законодавство країн Європи, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та інших країн світу. Кілійський ТОВ «Титан» впровадив цю систему одним із перших підприємств на Україні.

Працює комбінат у дві зміни. Протягом дня уся продукція складується у великих холодильних камерах. Із настанням ночі починається відвантаження продукції, і десятки машин з добре знайомим нам логотипом ТМ «Кілія» вирушають по містах і селах України.

Ігор КАПІТАН, генеральний директор ТОВ «Титан», кандидат економічних наук:

«УСЕ, ЩО ЗАРОБЛЯЄМО, ВКЛАДАЄМО У РОЗВИТОК ВИРОБНИЦТВА»

…Коли двогодинна екскурсія по підприємству дійшла до завершення, виникло запитання: чому дотепер ТОВ «Титан» було практично закрите для преси? Хіба що іноді проходила «суха» інформація про нагороди Кілійського комбінату, одержувані на міжнародних виставках.

– Ми вважаємо, що виробити якісну продукцію набагато важливіше та складніше, ніж займатися голослівним піаром, – говорить Ігор Борисович. – Підприємство пройшло важкий шлях становлення, ми працюємо, а не говоримо про роботу. Але сьогодні деякі політики, програвши вибори, використовуючи кишенькові газети, для того, щоб очорнити підприємство лише за те, що його керівник має інші політичні погляди. Зовсім нещодавно про підприємство було опубліковано дві статті, автор яких у своїх брехливих домислах очорнив діяльність підприємства та мою роботу. Сьогоднішній круглий стіл та показ підприємства незалежній пресі дав об'єктивну оцінку нашої діяльності, а покупці зроблять вибір самі. На сьогодні асортимент ковбас перевищив понад 130 найменувань, продукції з незбираного молока випускаємо близько 40 видів, понад 10 видів сирів та масла. Також ми випускаємо різноманітний асортимент напівфабрикатів і збираємося відкривати пивний цех, тому людям необхідно надавати більше інформації про підприємство.

ТОВ «Титан» було створено у 1998 році на базі Кілійського м'ясокомбінату та Кілійського маслозаводу. Я очолив підприємство, за яким значився борг у 500 тисяч гривень. Усі ці роки я відчував моральну підтримку керівництва району, а це, повірте, було дуже важливо для становлення нашого виробництва.

– Ігоре Борисовичу, як відомо, тваринницька галузь України перебуває у занепаді. З року в рік падають обсяги виробництва м'яса та молока – основної сировини, яку переробляє ТОВ «Титан». Яким чином у цих умовах підприємство виживало і виживає?

– Закупівля сировини – одне зі складних завдань. Зменшення обсягів виробництва в Україні м'яса та молока призвели до зростання закупівельних цін. Був період, коли ціни на свинину, наприклад, досягали 19 гривень за кілограм живої ваги. Не приховаю, півтора року ми змушені були перекривати виниклий дефіцит м'яса за рахунок постачань із Польщі та Німеччини. Підкреслю: ми імпортували лише охолоджену свинину у напівтушах від виробників, акредитованих Державним комітетом ветеринарної медицини. Зараз, коли в Україні ціни на м'ясо знизилися до 13 гривень, відпала необхідність у закупівлях імпортного. Наш комбінат має у своєму розпорядженні забійний цех, ми закуповуємо тварин у сільгосппідприємствах Одеської області. Якщо говорити про закупівлі молока, то ми співпрацюємо із 12-ма сільгосппідприємствами, відкрили 50 заготівельних пунктів в Одеській області та за її межами. Створені Татарбунарський і Березинський молочні цехи, що дозволяє нам акумулювати та зберігати від 30 до 50 тонн молока за день. Автоцистерна на 32 тонни довозить це молоко до Кілії, де воно й переробляється.

– Ігоре Борисовичу, Ваші «доброзичливці» розпускають чутки про те, що для виробництва ковбас використовується м'ясо австралійських кенгуру.

– Добре, що не приплели усю фауну Австралії та Африки – бегемотів, крокодилів. Це настільки неправдиве твердження, що його і коментувати не потрібно. Ми купуємо та переробляємо українську свинину і яловичину. Також ми уклали договори на постачання м'яса птиці із двома українськими торговельними марками – широко відомої «Наша Ряба» та «Гаврилівські курчата», яка працює у Київській області. На сьогодні в обсягах переробки м'ясного цеху 60% посідає свинина, 30% – яловичина і 10% – птиця.

– ТОВ «Титан» частину продукції постачає за кордон. Яка динаміка – обсяги цих постачань зростають чи зменшуються?

– На жаль, політичні події останніх років негативно вплинули на економічну співпрацю України та Росії. Після заборони ввезення українських сирів до Росії ми втратили значний ринок збуту. Сподіваюся, зусиллями нової влади колишні зв'язки будуть відновлені. Україна вступила до ВТО, однак негласна заборона на ввезення української продукції до країн Європи існує. Проте наше сухе молоко користується попитом у Болгарії та Польщі. Але здебільшого ми змушені працювати із країнами СНД. Наприклад, вже 7 років поспіль щотижня Кілія відвантажує м’ясо-молочну продукцію до Придністров’я, і жодного разу не було збою.

– Ми сьогодні побачили, скільки побудовано та обладнано нових цехів. Ігоре Борисовичу, скільки ж коштів щороку Ви спрямовуєте на розвиток виробництва?

– Усі. Усі, що ми заробляємо, вкладаємо в модернізацію та розширення виробництва. Нещодавно закуплена лінія для розливу продукції з незбираного молока у ПЕТ пляшки. Її продуктивність – 3 тисячі пляшок за годину. Ця лінія дозволить нам збільшити обсяг виробництва кисломолочних продуктів ще на 30% і увійти до десятки виробників даного товару в Україні. Також ми закупили нове обладнання, яке дозволить нам збільшити обсяг виробництва сирів, зокрема бринзи, чеддеру та сулугуні, які користуються великим попитом.

– Вас примушують безупинно розвиватися світові процеси глобалізації? Ви не хочете опинитися на узбіччі виробничого процесу?

– Я не вірю у те, що до Кілії приїде значний бізнесмен і поставить тут роботу краще, ніж це можемо зробити ми самі. А якщо й приїде – ласкаво просимо, але своїм місцем на ринку ми поступатися не збираємося.

ПРЯМА МОВА

Володимир БОДЕЛАН,

голова Кілійської районної ради:

– У 2009 році світова економіка переживала кризу, а в нашому районі обсяги промислового виробництва виросли у порівнянні із 2008 роком на 4,4%. І це при тому, що Кілійський суднобудівний та Вилківська ремонтно-експлуатаційна база флоту втратили обсяги робіт. Район «витягнули» два підприємства харчової промисловості – ТОВ «Титан» і ТОВ «Лад». І цього року завдяки цим підприємствам ми йдемо із випередженням показників минулого року на 2,4%.

На Кілійському м’ясо-молочному комбінаті впроваджені найефективніші міжнародні системи контролю якості продукції, завдяки яким ТОВ «Титан» посідає лідируючі позиції серед підприємств харчової промисловості Одеської області. Продукція ТОВ «Титан» може конкурувати із продукцією будь-якого аналогічного підприємства Європи. Нагороди національних та міжнародних конкурсів – тому підтвердження. Одна з останніх – диплом міжнародної виставки-ярмарку “Зелений тиждень» у Берліні. Досягти такого рівня було дуже нелегко. Кілійський м'ясокомбінат та Кілійський маслозавод були банкрутами, виробничі потужності фізично та морально застаріли, колективу необхідно було не лише модернізувати виробництво, але й навчатися роботі у нових економічних умовах.

Сьогодні комбінат переробляє сотні тонн м'яса та молока, забезпечуючи переробку продукції сільгоспвиробників Одеської області. Кілійські ковбаси, молочні продукти, напівфабрикати репрезентовані у супермаркетах Одеси, Києва, інших міст України. «Титан» експортує свою продукцію до Болгарії, Росії, Молдови, Казахстану, Туркменистану. Скажіть, за роки незалежності в Україні створено багато таких підприємств?.. Переконаний: ми зобов'язані будемо підтримувати вітчизняного виробника.

Андрій АБРАМЧЕНКО,

депутат Ізмаїльської міськради, гендиректор торговельної групи «Бриз»:

– З Ігорем Капітаном, який очолює ТОВ «Титан», ми разом починали працювати. У нього була ковбаса «Краківська», а в мене – одна маленька крамничка… Зараз у Кілії виробляють понад 130 найменувань ковбас, і увесь цей асортимент викладений на прилавках крамниць торговельної групи «Бриз».

В Ізмаїлі м’ясо-молочну продукцію репрезентують 22 виробники. Наша торговельна мережа зупинила свій вибір на продукції «Титану». Чому? Тому що торговельна марка «Кілія» – це висока якість, широкий асортимент та своєчасні поставки. Продукція із Кілії завозиться о шостій ранку, о восьмій її вже викладено на прилавки, а до вечора холодильники порожні – розкуповується усе. Тому наступного ранку «Титан» знову постачає свіжу продукцію. І у такому режимі ми співпрацюємо ось уже десять років.

Хочу підкреслити: ТОВ «Титан» відіграє важливу соціальну роль – будучи значним виробником та постачальником, це підприємство стримує зростання цін на основні продукти харчування у нашому краї. За Саратою ціни на ковбасу уже вищі.

ОФІЦІЙНО

Віталій ГОНЧАРОВ,

головний державний санітарний лікар Кілійського району:

– Коли я заступив на посаду, то серед пріоритетних об'єктів уваги СЕС виділив ТОВ «Титан», оскільки тут виробляють продукти харчування. Я чув багато позитивних відгуків про цей комбінат, але побачене перевершило усі мої сподівання. Комбінат обгороджено, розділений на зони, забезпечений під'їзними коліями, якісною водою, вентиляцією, санпропускниками, побутовими приміщеннями із сушарками, централізованою пральнею для прання спецодягу. Тут достатньо холодильного та іншого технологічного устаткування. Ми постійно провадимо санітарно-гігієнічний контроль, досліджуємо продукцію і жодного разу не зафіксували відхилень. Треба визнати: тут працює високопрофесійний колектив!

Дмитро ДІМОВ,

начальник управління ветеринарної медицини Кілійського району:

– На Кілійському м’ясо-молочному комбінаті, враховуючи специфіку цього виробництва, постійно працюють два державних ветеринарних лікарі. Один контролює якість сировини, що надходить, другий – якість готової продукції.

ТОВ «Титан» має дві власні акредитовані лабораторії, у яких працюють 10 фахівців. Одна відстежує на усіх етапах за хімічними та бактеріологічними показниками виробництво молочної продукції, друга – м'ясного виробництва. Оскільки продукція ТОВ «Титан» експортується за кордон, проби на аналіз систематично відбираються фахівцями обласних державних лабораторій, а також нашими іноземними колегами. При такому тотальному контролі випуск неякісної продукції неможливий.

Григорій КОЗЛОВ,

головний спеціаліст райвідділу екології та природних ресурсів:

– Наша служба – одна з тих, які постійно здійснюють контроль над діяльністю ТОВ «Титан». І можу із усією відповідальністю заявити: це підприємство має усі дозвільні документи, які вимагає законодавство.

Колись у Кілії диміло багато труб – і на суднобудівно-судноремонтному заводі, і на котельнях. Зараз у райцентрі залишилася одна «діюча» труба – працює «Титан». У березні поточного року пройшла чергова перевірка цього підприємства Державним управлінням екології та природних ресурсів в Одеській області. Взято на аналіз зразки викидів в атмосферу. Сьогодні вони – у межах припустимих норм.

Василь ГОНЧАРЕНКО,

завідувач відділу економіки Кілійської райдержадміністрації:

– ТОВ «Титан» – одне із бюджетоутворюючих підприємств нашого району. Тут працює понад п'ятсот фахівців. Жодного разу не було заборгованості із зарплати, перед бюджетом та соціальними фондами. За минулий, кризовий для економіки України рік, у ТОВ «Титан» обсяги виробництва зросли на 129%. За обсягами реалізації продукції це підприємство посідає перше місце в районі.

Я не пам'ятаю випадку, щоб до нашого відділу надійшла скарга на якість продукції або культуру обслуговування у торговельних точках ТОВ «Титан».

Краще устаткування, кращі фахівці

На територію ТОВ «Титан» неможливо проникнути сторонній особі – спеціалізована охорона. Але сьогодні зроблено виняток: за ініціативою Кілійської районної ради на м’ясо-молочному комбінаті відбудеться круглий стіл, на якому буде відкрита уся інформація з питань роботи цього гіганта харчової промисловості півдня Одещини.

На нас надівають білі халати, на ноги надівають бахили – спеціальні пластикові чохли на взуття. На вході до кожного цеху автоматичний санпропускник: кожному, хто заходить, машина автоматично дезінфікує руки та взуття, лише після цієї процедури прохід розблоковується. Чистота – ідеальна.

За устаткуванням, яке стоїть у цехах ТОВ «Титан», можна вивчати географію. Судіть самі. Сир «сулугуні» виробляється на болгарському та фасується на іспанськім устаткуванні. Масло «вологодське» виробляється на швейцарському устаткуванні. Млинці пече італійська машина, а котлети виготовляють англійські агрегати. М'ясо на ковбасний фарш подрібнює німецький куттер, причому, подрібнює в умовах вакууму, завдяки чому продукт зберігає своє природне забарвлення, поживні речовини, вітаміни, а відсутність процесу окислення продовжує терміни зберігання ковбас.

На комбінаті працює не лише краща іноземна техніка, але й фахівці фірм-виробників. От і сьогодні у коптило-варильному цеху ми зустрічаємо двох майстрів із Австрії – вони діляться досвідом із кілійськими технологами.

– Фахівці нашого підприємства теж їздять на навчання за кордон, на виставки, – розповідає начальник ковбасного цеху Наталя Ністор. – Я, наприклад, за рахунок підприємства проходила навчання у Данії та Австрії.

– На нашому комбінаті впроваджено систему управління якістю ISO 9001-2001, – розповідає інженер з питань якості Людмила Зап’янцева. – Також впроваджено систему мінімізації виробничих ризиків НАССР – «Hazard Analysis and Critical Control Points», що у перекладі з англійської «Аналіз ризиків та критичні точки контролю». Сучасний споживач став висувати вищі вимоги до безпеки продуктів харчування. Система НАССР забезпечує контроль на усіх етапах харчового ланцюга, будь-якій точці процесу виробництва, зберігання та реалізації продукції. Сьогодні впровадження систем НАССР вимагає законодавство країн Європи, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та інших країн світу. Кілійський ТОВ «Титан» впровадив цю систему одним із перших підприємств на Україні.

Працює комбінат у дві зміни. Протягом дня уся продукція складується у великих холодильних камерах. Із настанням ночі починається відвантаження продукції, і десятки машин з добре знайомим нам логотипом ТМ «Кілія» вирушають по містах і селах України.

Ігор КАПІТАН, генеральний директор ТОВ «Титан», кандидат економічних наук:

«Усе, що заробляємо, вкладаємо у розвиток виробництва»

…Коли двогодинна екскурсія по підприємству дійшла до завершення, виникло запитання: чому дотепер ТОВ «Титан» було практично закрите для преси? Хіба що іноді проходила «суха» інформація про нагороди Кілійського комбінату, одержувані на міжнародних виставках.

– Ми вважаємо, що виробити якісну продукцію набагато важливіше та складніше, ніж займатися голослівним піаром, – говорить Ігор Борисович. – Підприємство пройшло важкий шлях становлення, ми працюємо, а не говоримо про роботу. Але сьогодні деякі політики, програвши вибори, використовуючи кишенькові газети, для того, щоб очорнити підприємство лише за те, що його керівник має інші політичні погляди. Зовсім нещодавно про підприємство було опубліковано дві статті, автор яких у своїх брехливих домислах очорнив діяльність підприємства та мою роботу. Сьогоднішній круглий стіл та показ підприємства незалежній пресі дав об'єктивну оцінку нашої діяльності, а покупці зроблять вибір самі. На сьогодні асортимент ковбас перевищив понад 130 найменувань, продукції з незбираного молока випускаємо близько 40 видів, понад 10 видів сирів та масла. Також ми випускаємо різноманітний асортимент напівфабрикатів і збираємося відкривати пивний цех, тому людям необхідно надавати більше інформації про підприємство.

ТОВ «Титан» було створено у 1998 році на базі Кілійського м'ясокомбінату та Кілійського маслозаводу. Я очолив підприємство, за яким значився борг у 500 тисяч гривень. Усі ці роки я відчував моральну підтримку керівництва району, а це, повірте, було дуже важливо для становлення нашого виробництва.

– Ігоре Борисовичу, як відомо, тваринницька галузь України перебуває у занепаді. З року в рік падають обсяги виробництва м'яса та молока – основної сировини, яку переробляє ТОВ «Титан». Яким чином у цих умовах підприємство виживало і виживає?

– Закупівля сировини – одне зі складних завдань. Зменшення обсягів виробництва в Україні м'яса та молока призвели до зростання закупівельних цін. Був період, коли ціни на свинину, наприклад, досягали 19 гривень за кілограм живої ваги. Не приховаю, півтора року ми змушені були перекривати виниклий дефіцит м'яса за рахунок постачань із Польщі та Німеччини. Підкреслю: ми імпортували лише охолоджену свинину у напівтушах від виробників, акредитованих Державним комітетом ветеринарної медицини. Зараз, коли в Україні ціни на м'ясо знизилися до 13 гривень, відпала необхідність у закупівлях імпортного. Наш комбінат має у своєму розпорядженні забійний цех, ми закуповуємо тварин у сільгосппідприємствах Одеської області. Якщо говорити про закупівлі молока, то ми співпрацюємо із 12-ма сільгосппідприємствами, відкрили 50 заготівельних пунктів в Одеській області та за її межами. Створені Татарбунарський і Березинський молочні цехи, що дозволяє нам акумулювати та зберігати від 30 до 50 тонн молока за день. Автоцистерна на 32 тонни довозить це молоко до Кілії, де воно й переробляється.

– Ігоре Борисовичу, Ваші «доброзичливці» розпускають чутки про те, що для виробництва ковбас використовується м'ясо австралійських кенгуру.

– Добре, що не приплели усю фауну Австралії та Африки – бегемотів, крокодилів. Це настільки неправдиве твердження, що його і коментувати не потрібно. Ми купуємо та переробляємо українську свинину і яловичину. Також ми уклали договори на постачання м'яса птиці із двома українськими торговельними марками – широко відомої «Наша Ряба» та «Гаврилівські курчата», яка працює у Київській області. На сьогодні в обсягах переробки м'ясного цеху 60% посідає свинина, 30% – яловичина і 10% – птиця.

– ТОВ «Титан» частину продукції постачає за кордон. Яка динаміка – обсяги цих постачань зростають чи зменшуються?

– На жаль, політичні події останніх років негативно вплинули на економічну співпрацю України та Росії. Після заборони ввезення українських сирів до Росії ми втратили значний ринок збуту. Сподіваюся, зусиллями нової влади колишні зв'язки будуть відновлені. Україна вступила до ВТО, однак негласна заборона на ввезення української продукції до країн Європи існує. Проте наше сухе молоко користується попитом у Болгарії та Польщі. Але здебільшого ми змушені працювати із країнами СНД. Наприклад, вже 7 років поспіль щотижня Кілія відвантажує м’ясо-молочну продукцію до Придністров’я, і жодного разу не було збою.

– Ми сьогодні побачили, скільки побудовано та обладнано нових цехів. Ігоре Борисовичу, скільки ж коштів щороку Ви спрямовуєте на розвиток виробництва?

– Усі. Усі, що ми заробляємо, вкладаємо в модернізацію та розширення виробництва. Нещодавно закуплена лінія для розливу продукції з незбираного молока у ПЕТ пляшки. Її продуктивність – 3 тисячі пляшок за годину. Ця лінія дозволить нам збільшити обсяг виробництва кисломолочних продуктів ще на 30% і увійти до десятки виробників даного товару в Україні. Також ми закупили нове обладнання, яке дозволить нам збільшити обсяг виробництва сирів, зокрема бринзи, чеддеру та сулугуні, які користуються великим попитом.

– Вас примушують безупинно розвиватися світові процеси глобалізації? Ви не хочете опинитися на узбіччі виробничого процесу?

– Я не вірю у те, що до Кілії приїде значний бізнесмен і поставить тут роботу краще, ніж це можемо зробити ми самі. А якщо й приїде – ласкаво просимо, але своїм місцем на ринку ми поступатися не збираємося.

Автор: -


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.009
Перейти на повну версію сайту