![]() |
|
![]() |
![]() |
В Одесі відбувся науково-практичний семінар на тему «Безпека харчової продукції в Україні», у якому взяли участь керівники та провідні фахівці підприємств харчової і переробної промисловості. Захід організований Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) за підтримки Міністерства економіки України, Одеської державної облдержадміністрації та обласної ради.
На семінарі обговорювалися проблеми впровадження в Україні сучасної системи контролю харчової безпеки. Hazard Analysis Critical Control Points – НАССР.
Дана система – одна із найефективніших у сучасному світі. Як заявила керівник проекту Сара Окман, її впровадження відкриває дорогу харчовій продукції на ринки інших країн, серед них і Європи, куди ми так прагнемо. Наприклад, у сусідній Росії ухвалено рішення щодо обов'язковості НАССР, тому що там розуміють, що в чужий монастир, тобто ринок, зі своїм статутом не йдуть.
В Україні число підприємств, які прийняли цю систему, поки що незначне; за різними оцінками, близько 100. А в Одеській області, за словами фахівця щодо забезпечення безпеки харчових продуктів Юрія Зваженка, їх усього п'ять. Процес затримується тим, що впровадження може виявитися витратним для підприємства. Переважно, її почали застосовувати компанії, орієнтовані на експорт. Однак, прагнучи влитися до світового та європейського простору (а Україна вже є членом СОТ), українські бізнесмені повинні обирати між прибутковістю та безпекою продукції.
На думку експертів, для того, щоб дана система активніше впроваджувалася в Україні, необхідна державна система підтримок та заохочень. Зокрема, хоча б скоротити число перевірок на підприємствах, що впровадили НАССР.
У необхідності гармонізації системи стандартів переконаний і генеральний директор державного підприємства «Одесастандартметрологія» Віктор Царюк. Адже відповідність продукції міжнародним вимогам – це можливість переміщувати товари з однієї країни до іншої.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.006Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |