ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ — НЕДБАЙЛИВІ МАМИ, ПОЖАЛІЙТЕ ДІТЕЙ!
10.08.2010 / Газета: Одесские известия / № 85(4067) / Тираж: 23655

Прес-конференція завідувачки епідвідділу облСЕС Людмили Красницької, головного лікаря Одеської інфекційної лікарні Світлани Лаврюкової та головного епідеміолога управління охорони здоров’я Одеської міськради Віктора Бакала була присвячена профілактиці гострих кишкових захворювань. Лише у липні інфекційна лікарня прийняла близько тисячі пацієнтів із характерними симптомами в різних їхніх комбінаціях: нудота, блювота, висока температура, болі у животі, рідке випорожнення, слабкість.

В Одесі із 680 захворілих 516 – діти віком до 4 років.

Людмила Красницька, говорячи про це, не могла стримати емоцій. Адже практично усіх малят прирекли на страждання їхні мами, які годували дітей на пляжі принесеними з дому печінковими котлетами, фаршированими яйцями, салатом олів'є. Або купували у торговців пиріжки з м'ясом, креветки, копчену рибу, хот-доги, бутерброди, чиї свіжість та якість готування – таємниця із таємниць.

– Зовсім маленькій дитині взагалі в таку спеку нічого робити на пляжі, – переконана Людмила Василівна. – Через півгодини вона вже перебуває у стані одержання теплового удару, і її імунітет стрімко падає. А їй ще дають продукти, які за такої температури починають дуже швидко псуватися. Та й кип'ячена вода без холодильника безпечна лише протягом 3-4 годин. Мами доходять навіть до того, що фрукти миють у морській воді, і вважають це за нормальне.

Світлана Лаврюкова звернула увагу на неприпустимість заковтування дітьми морської води. Через високу температуру та велику кількість людей, що купаються, вона перенасичена умовно патогенною флорою. Крім того, надавати допомогу маляті, якщо з'явилися перераховані вище симптоми, треба у перший же день, тому що дитячий організм дуже швидко втрачає воду. І самостійно, у домашніх умовах, впоратися із цим складно.

– Можна звернутися до будь-якого лікаря: педіатра, дільничного, викликати «швидку», приїхати безпосередньо до інфекційної лікарні, – підкреслила Світлана Яківна. – Головне – не втрачати дорогоцінного часу.

Віктор Бакал відзначив, що педіатри зараз провадять активну роз'яснювальну роботу на своїх ділянках із мамами, у яких є неповнолітні діти, щоб навчити їх поводитися розумно та не піддавати своїх чад ризику появи гострих кишкових захворювань. Нагадав, що найкраще готувати дитині їжу лишу на одну годівлю. Купуючи щось у магазині, звертати увагу на терміни зберігання. Так, це буде пов'язано із більшими турботами та навантаженням, але зате вбереже дитину від отруєнь, лікування та наступного не менш складного періоду відновлення.

Автор: Світлана КОМІСАРЕНКО


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту