![]() |
|
![]() |
![]() |
Цінова ситуація на регіональному ринку продовольчих товарів у серпні характеризувалася відносною стабільністю споживчих цін на продовольчі товари, зокрема, на борошно пшеничне вищого гатунку, хліб з борошна пшеничного вищого, першого гатунків та із суміші борошна пшеничного та житнього, макаронні вироби, рис, яловичину, свинину, птицю, ковбасу варену 1 гатунку, яйця курячі та соняшникову олію.
– Під впливом сезонного чинника дещо – від 1 до 2,4% підвищилися середні роздрібні ціни на молоко жирністю 2,5%, сметану жирністю 20%, масло вершкове жирністю 72,5%, сир кисломолочний жирністю 9%, – розповідає начальник Держінспекції по контролю за цінами в Одеській області Лілія КРУКОВСЬКА. – Також на 1,7% подорожчав цукор (з 8,66 до 8,81 гривні за кілограм), що пов’язано із зростанням оптово-відпускних цін виробників.
– Ліліє Михайлівно, багато питань виникало щодо ціни на крупу гречану.
– Так, протягом серпня середня роздрібна ціна на гречану крупу зросла на 14,5% (з 8,69 до 9,95 гривні за кілограм). Це теж пов’язано із підвищенням оптово-відпускних цін виробниками з інших регіонів.
– Облдержадміністрацією було вжито певних заходів щодо стримання інфляційних процесів?
– З метою стабілізації цінової ситуації на соціально значимі товари облдержадміністрація видала розпорядження, яким знижено граничний рівень торговельної (постачально-збутової) надбавки на основні продовольчі товари (борошно, макаронні вироби, крупи, олія, молочна продукція, ковбаса варена 1 гатунку), м’ясо птиці з 15 до 12% до оптової ціни виробника (митної вартості).
– А чи дотримуються цих вимог підприємці?
– У серпні інспекція перевірила 47 суб’єктів господарювання. У 40 з них (85,1% перевірених) виявлені порушення. За матеріалами перевірок до порушників застосовані економічні санкції на суму 3 171,6 тисячі гривень (з них 2 114,4 тисячі гривень склали штрафи). На 25 посадових осіб, з вини яких скоєні порушення, накладені адміністративні штрафи на суму 4,5 тисячі гривень.
Зокрема, перевіркою ТОВ «Наташа» виявлено: у липні реалізовувався ваговий цукор-пісок за роздрібною ціною 8,55 гривні замість 8,12 гривні за кілограм. Торговельна надбавка склала 21,1% замість встановленого рівня 15% до оптово-відпускної ціни виробника 7,06 гривні (ТОВ «Поділля», Вінницька область). Це призвело до завищення роздрібної ціни на 0,43 гривні за кілограм. До порушника застосовані економічні санкції на суму 1,5 тисячі гривень.
ПП «Темб» реалізовувало борошно пшеничне вищого гатунку торговельної марки «Богуміла», фасоване в пакети по 2 кілограми, за роздрібною ціною 8,9 гривні замість 7,47 гривні за пакет. Торговельна надбавка склала 36,9% замість встановленого граничного рівня 12% до оптово-відпускної ціни виробника. До порушника застосовані економічні санкції на суму 900 гривень.
Порушникам видано приписи щодо термінового приведення рівнів оптових та роздрібних цін на продовольчі товари у відповідність до вимог чинного законодавства.
– Яких заходів вживатимуть для цінової стабілізації у сфері виробництва борошна та хліба масового вжитку?
– Облдержадміністрація ввела в дію розпорядження «Про закупівлю продовольчого зерна врожаю 2010 року». Цим документом передбачено для місцевих сільгоспвиробників дотування з обласного бюджету вартості зерна пшениці II та III класів у розмірі 300 гривень за тонну. Воно буде спрямоване основному оператору на ринку – ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів». Борошно, вироблене ДП «Куліндорівський КХП» відпускатиметься хлібопекарським підприємствам винятково для виробництва хліба масового вжитку.
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів «Про заходи щодо проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку», інспекція здійснює моніторинг цін на основні продовольчі товари, вивчає структуру та динаміку цін і тарифів, узагальнює дані. Ця інформація надається центральним та місцевим органам влади.
31 серпня відбулася нарада під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Наталі Чегодар за участю голів райдержадміністрацій та начальників районних управлінь економіки. Розглядалися проблемні питання щодо недопущення необґрунтованого підвищення цін на борошно та хліб.
Головам райдержадміністрацій запропоновано провести роботу з керівниками хлібопекарських підприємств щодо виробництва хліба масового вжитку за простою рецептурою, що дозволить знизити собівартість продукції на 8%. Спробувати укласти прямі договори з виробниками борошна, щоб виключити посередницькі структури з ланцюга борошно-хліб. Це призведе до економії собівартості борошна більш ніж на 12%.
Крім того, з метою забезпечення об’єктивності моніторингу цін на основні продовольчі товари наші співробітники провели семінар за участю начальників районних управлінь економіки. Ми дали роз’яснення та рекомендації щодо ретельнішого проведення моніторингу цін на основні продовольчі товари.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.005Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |