ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
КРАСЕН ВЕРЕСЕНЬ... ЦІНАМИ
14.10.2010 / Газета: Чорноморські новини / № 106(21147) / Тираж: 8525

Такої інфляції, як нинішнього вересня, не було у цьому місяці починаючи з 1998 року

Як повідомляється в «Експрес-оцінці інфляції», оприлюдненій на сайті Національного банку України, різке зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) у вересні на рівні 2,9% було зумовлене, серед іншого, зростанням цін на сирі продукти на 7,2% за місяць, що становить 2 п.п. внеску в ІСЦ. Прискорення базової інфляції, показник якої у вересні становив 1,5%, додало 0,8 п.п. в ІСЦ. «Максимальний (з 1998-го) для цього місяця приріст ІСЦ зумовив прискорення річної інфляції споживчих цін до 10,5% (7,4% — з початку року)», — констатує Нацбанк.

Зростання цін на сирі продукти у вересні, перш за все, було обумовлено шоками на окремих товарних ринках. Основними чинниками виступали різке зростання цін на світових продовольчих ринках і погіршення інфляційних очікувань економічних агентів. Внесок сезонного чинника в зростання цін на сирі продукти становив лише 0,2 п.п.

Зміна небазової інфляції у вересні становила 4,5%, що становить 2,1 п.п. внеску в зміну ІСЦ.

Зміцнення курсу євро в умовах відносної стабільності курсу гривні до долара США стало головним чинником послаблення номінального ефективного обмінного курсу гривні, що сприяло зростанню вузького базового ІСЦ на 0,5% (хоча в річному вимірюванні продовжилося його уповільнення до 3,6%).

Крім того, зростання базової інфляції (до 1,5% у вересні, до 7,7% у річному вимірюванні) було спричинене підвищенням цін на алкогольні та тютюнові вироби внаслідок підняття акцизів, а також за рахунок зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки. Внесок цих двох чинників у зміну базового ІСЦ становило по 0,5 п.п.

Під впливом низького зовніш­нього попиту на продукцію металургії продовжилося уповільнення індексу цін виробників до 19,2% (у річному вимірюванні). Зростання цього показника у вересні на 0,1% було обумовлене, в основному, за рахунок зростання цін у харчовій промисловості.

Усі ці цифри видаються трохи зарозумілими і не надто, здавалося б, цікавими нам, обивателям, але… Насправді вони свідчать про процеси, які панують в економічній царині України. А для кожного з нас близькі і зрозумілі інші цифри, що фактично підтверджують ту ж тенденцію.

Найбільш уживані овочі та фрукти нинішнього вересня, порівняно з відповідним місяцем 2009-го, подорожчали на 62%.

За даними «АПК-Інформ»: овочі і фрукти», головною причиною «плодоовочевої інфляції» були овочі борщового набору і картопля, які виросли в ціні порівняно з вереснем 2009 року на 92%. Огірки і томати подорожчали на 76%, а основні фрукти — на 31%. За даними експертів, подорожчання призвело до того, що у вересні 2010-го споживання найдорожчих продуктів, перш за все фруктів і тепличних овочів, знизилося на 10 — 20%.

Тож цьогорічний вересень змусив українців серйозно переглянути сімейний бюджет, адже майже одночасно різко підскочили ціни на гречку і молочні продукти, за ними — й інші продукти: сир, яйця, «борщовий набір», яблука, банани. Подорожчали і хлібобулочні вироби, крім «соціальних» сортів хліба. За розрахунками газети «Сегодня», вартість продуктового кошика зросла за цей місяць аж на 222 гривні. Щоб не шокувати покупців, продавці дедалі частіше вказують ціни не за кілограм, а за сто грамів.

На жаль, вересневим подорожчанням справа, вочевидь, не обмежиться. Вже у жовтні експерти прогнозують новий виток зростання цін на продукти. Насамперед, це торкнеться молочної продукції (твердих сирів у тому числі), рису, борошна та олії. Утримаються на колишніх позиціях яйця, хліб і гречка. Не повинно подорожчати м’ясо. А от цукор навіть подешевшає. Тішить хіба той факт, що жовтневе підвищення цін, на думку спеціалістів, не буде по-вересневому різким.

І насамкінець трохи офіційної статистики. За даними Держкомстату, порівняно з вереснем 2009 року показник інфляції становить 10,5%, а порівняно з січнем — вереснем 2009-го — 9,3%.

Ціни на харчові продукти і безалкогольні напої у вересні цього року до вересня 2009-го зросли на 13,2%. Зокрема, на хліб і хлібопродукти — на 15,4% (на хліб — на 10,2%), макаронні вироби — на 7,6%, кондитерські вироби з борошна — на 12,4%, м‘ясо і м‘ясо­продукти — на 3%, рибу і рибопродукти — на 5,1%, молоко — на 32,7%, сир — на 30,4%, яйця — на 3,1%,, масло вершкове — на 38,2%, олію соняшникову — на 11,2%, на інші харчові тваринні жири — знизилися на 15,7%, фрукти — на 14,7%, овочі — на 32,2%, зокрема на картоплю — на 60,7%, цукор — на 43%, кондитерські вироби цукристі — на 19,8%, безалкогольні напої — на 7,4%.

Алкогольні напої і тютюнові вироби у вересні 2010-го до вересня 2009-го подорожчали на 21,8%, одяг і взуття — на 3,1%. Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива — у середньому на 16,6%. Вартість послуг охорони здоров’я також зросла на 7,4%, у сфері освіти — на 10,1%, зокрема дошкільна та початкова освіта подорожчала на 18,6%, середня — на 9,3%, вища — на 8,8%.

Навіть без зайвих коментарів та додаткового аналізу, кожен читач може легко порівняти ці цифри з добавкою, яку турботливий уряд з 1 жовтня гарантує усім українським пенсіонерам (див. інтерв’ю угорі).

Автор: Підготував Олег СОКІЛ.


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту