![]() |
|
![]() |
![]() |
Наслідки нинішнього грибного сезону виявилися цього року для багатьох любителів лісової гастрономії особливо згубними. Якщо 2009 року в Одеській області було зареєстровано 9 випадків отруєння грибами та жодного летального результату, то цього року грибами отруїлося вже 39 чоловік. Двох із них врятувати не вдалося.
Як повідомляє Одеське міське управління МНС, цього року отруєння дикоростучими грибами часто мали груповий, так званий сімейний характер. Наприклад, ніхто із трьох чоловік сім’ї із села Тростянець Великомихайлівського району не зміг відрізнити печериці від блідої поганки. 27 липня усі вони потрапили до районної лікарні з ознаками сильного харчового отруєння, де 39-річна мати померла.
Двадцятого жовтня вранці до міської клінічної лікарні м. Южного було госпіталізовано 5 чоловік. Напередодні ввечері сім’я із 4-х чоловік: 36-річний чоловік, 33-річна дружина, 14-річний син, 50-річна бабуся та 19-річна дівчина, знайома їхньої сім’ї, повечеряли грибами, зібраними біля м. Цюрупінська Херсонської області та схожими на «зеленушки». До ранку всім стало погано, і вони викликали «швидку допомогу». Потерпілих у терміновому порядку госпіталізували до місцевої лікарні. Через сильне отруєння токсичним продуктом хлопчика відправили до Києва, до спеціалізованої клініки. Лікарі боролися за життя підлітка, але, на жаль, врятувати його не вдалося.
24 жовтня до Березівської районної лікарні доставили 22-річну дівчину, мещканку с. Новоселівки, яка отруїлася грибами. Напередодні ввечері гурманка повечеряла «дарами лісу», зібраними в лісосмузі, біля автошляху.
Останній випадок відбувся під закриття грибної пори, 3 листопада. 30-річний житель Котовська скуштував маринованих грибочків. І опинився у Котовській ЦРЛ.
На території України трапляються близько 80 видів грибів, небезпечних для здоров’я людини, із них 20 небезпечні для життя. Але – смачні! І це спонукує ризикувати.
Статистика отруєнь грибами свідчить, що основною їхньою причиною є непоінформованість людей. Традиційно Одещина – край степовий, посушливий (за винятком північних районів області). І дикоростучі гриби, які на сторінках книжок зображені як їстівні, у південному кліматі перетворюються на небезпечних мутантів, зовні схожих на оригінал. Тому степові гриби ховають у собі особливу загрозу.
В Одеській області найпоширеніші печериці. За їхнього збирання треба звертати увагу на колір пластинок знизу шапки. Якщо вони білого кольору, то такі гриби збирати не можна, тому що це характерна ознака блідої поганки. У їстівних печериць пластинки мають бути рожевого кольору.
Взагалі отруєння найчастіше відбуваються після вживання пластинчастих неїстівних грибів, які помилково сприймають за опеньки, сироїжки або печериці. Нерідко причиною трагедії стає вживання в їжу блідої поганки: більш ніж у 90% випадків цей «делікатес» викликає летальний результат.
Восени також з’являються гриби, які належать до групи нейротропних, що вражають центральну нервову систему. Інша група – гепатонефротропні, які вражають печінку і нирки. Та й саме збирання грибів поблизу автомобільних та залізничних магістралей, промислових підприємств, сховищ отрутохімікатів, смітників також призводить до отруєнь. Набагато надійніші гриби, вирощені у штучних умовах. Найбезпечніше купувати їх не на руках у бабусь, а в магазинах, теплицях. Не варто довіряти народним прикметам на зразок потемніння цибулини або срібної ложки у відварі із грибами, що нібито вказує на їхню неїстівність. І взагалі – будьте пильні.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.013Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |