ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Подорожчання харчів: ООН занепокоєна
15.01.2011 / Газета: Чорноморські новини / № 4-5(21174-21175) / Тираж: 8525

В Організації Об’єднаних Націй не на жарт стурбовані: харчі стають дедалі дорожчими.

Причина нинішнього стрибка цін полягає в обмежених обсягах на світовому ринку зернових. Подорожчання настало після того, як Росія через поганий врожай зупинила експорт пшениці. Піднялися ціни й на цукор — подібного не спостерігалося вже тридцять років. Більше доводиться платити й за м’ясо. Лише подорожчання молочних продуктів не переступає шокову межу.

Як повідомляє Харчова й сільськогосподарська організація при ООН (FAO), грудневий індекс сільськогосподарських товарів піднявся зі 174 до 215 пунктів, тобто — на цілих 23 відсотки. Таким чином, цей показник залишив позаду рекордне подорожчання продуктів харчування 2008 року, коли в деяких країнах, як, наприклад, у Перу, навіть мали місце народні заворушення. Після короткої фази стагнації 2009-го ціни на харчі знову зростають.

Експерти побоюються, що через прогресуючу зміну клімату слід і в майбутньому очікувати нових неврожаїв, а отже, й подальшого зростання цін на основні продукти харчування. Як наголошують в ООН, подорожчання харчів передусім відчують люди в країнах, що розвиваються.

Коментуючи грудневий індекс сільськогосподарських товарів FAO, науковий співробітник Гамбурзького інституту світової економіки Леон Лешус вказав на ще один фактор подорожчання харчів — пожвавлення світової кон’юнктури. «Особливо Китай потребує для своєї економіки, яка бурхливо розвивається, сировину». Експерт очікує подальшого подорожчання сировини й цього року, що, в свою чергу, позначиться і на цінах на харчі.

Автор: -


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.007
Перейти на повну версію сайту