![]() |
|
![]() |
![]() |
Ми звикли до того, що ціну на товар чи послугу в нас давно формує не виробник і не покупець, орієнтуючись на свої грошові спроможності, а спритний посередник та реалізатор. Ми звикли до цінових ляпасів, адже ніяк не можемо впливати на ситуацію, бо привчені: не подобається — не купуй!
Щоб хоч якось захистити небагатого покупця (бо їсти хочуть усі!), сьогодні в Україні законодавчо встановлені максимально допустимі торговельні націнки (від 12 до 15 відсотків) на продукти харчування 16 видів. Це — щоб вони були доступними більшості. У цьому переліку: соціальні види хліба, борошно, крупи, цукор, яйця, молоко, варена ковбаса та олія. Перелік невеличкий, здавалося б, необтяжливий для тих, хто торгує тисячами видів товарів, однак і цим часто ігнорують.
Про цінову ситуацію на продовольчому ринку йшлося на прес-конференції начальника Державної інспекції з контролю за цінами в Одеській області Лілії Круковської. Як поінформувала чиновниця, з початку нинішнього року фахівці інспекції перевірили відпускні ціни на товари з вищезгаданого переліку на 60 підприємствах торгівлі. Порушення виявили на 54. Траплялося, що замість належних 12 — 15 на соціально значущі товари встановлювалася торговельна надбавка 40 і більше відсотків. До підприємств-порушників застосовувалися економічні санкції: штраф у розмірі потрійної суми незаконно отриманого прибутку (щоправда, інспекторам вдається відстежити реалізацію за досить короткий час), до їх керівників — адміністративний штраф у сумі 170 гривень. Всього за цей час з порушників стягнуто 77,7 тисячі гривень.
Втім, такими штрафами нікого не залякаєш, підкреслювала начальник обласної інспекції. Про це, до речі, говориться на кожній прес-конференції, впродовж багатьох років. Складається враження, що не лише ми, покупці, не можемо ніяк вплинути на загребущих «ціноутворювачів», не можуть цього зробити і фахівці самої інспекції.
Повідала головний ціновий інспектор і про те, що нині та по скільки. Люди зараз постують, тож трохи впало в ціні м’ясо: від 2,9 до 11,4 відсотка. Однак дуже скоро, ближче до Великодня, воно подорожчає. Зрозуміло, що одночасно зі здешевленням м’яса піднялися ціни на овочі та фрукти, а буряки та яблука — поза переліком соціально значущих продуктів харчування.
Останнім часом, йшлося на прес-конференції, оскаженіли ціни на молоко (а відповідно й на всю продукцію з нього). До 9 лютого декларуванню підлягали лише чотири види молочної продукції, в тому числі молоко із вмістом жиру до 2 відсотків. При підвищенні ціни на нього більш як на 1 відсоток підприємству необхідно було документально підтвердити виробничу необхідність застосування такого кроку й отримати спеціальний дозвіл. Логічно, що виробники, аби уникати зайвих клопотів та мати додаткову вигоду, хутчіш переходили на виробництво молока із жирністю 2,5 відсотка та вище, адже така продукція вже не потрапляла під декларування. Щоб надалі уникати подібних хитрощів з боку виробників, Кабмін прийняв спеціальну постанову, згідно з якою декларуватимуться ціни на всі види молока, незалежно від вмісту жиру.
Крім молока, декларуванню відтепер підлягають ціни на гречку (промайнула інформація, що запаси такої крупи, яка цього року стала для нас дефіцитом, закуплені в Китаї і вже добираються до наших кордонів, зокрема до Одеси). Підприємства ж гуртової торгівлі зобов’язуються вказувати в первинних документах на товар розмір надбавки на нього.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.007Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |