![]() |
|
![]() |
![]() |
Нинішнього березня за той самий набір овочів та фруктів ми платили на 43% більше, ніж на початку весни 2010-го. При цьому буквально за останній місяць (березень порівняно з лютим цього року) «плодоовочева інфляція» в Україні склала 13%.
За оцінками експертів проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», ріст вартості був обумовлений збільшенням цін на традиційні овочі, попит на які з початком посту збільшився. А от очікуваного зростання пропозиції не сталося, більше того: якісна продукція до середини березня активно експортувалася на російський ринок, що створювало додаткову напругу на внутрішньому ринку України. Як результат — за місяць традиційні овочі подорожчали відразу на 17,1%.
Фрукти «відстали» від овочів не дуже, «підстрибнувши» у ціні на 13,4%. Тут роль «першої скрипки» випала яблукам, дефіцит яких відчувався практично в усіх країнах Європи, й особливо в Росії. Зниження запасів українських яблук створювало передумови для їх подорожчання.
Експерти підкреслюють, що зростання цін останнього березневого тижня відбувалося саме за рахунок борщового набору. «Минулого року в цей час ціни на традиційні овочі борщового набору показали тенденцію до зниження, оскільки виробники, які мали запаси в необладнаних сховищах, змогли отримати до них доступ і збільшили поставки продукції на ринок. Однак у поточному році зростання цін є безпрецедентним — ніколи ще пізня капуста не коштувала оптом 10 гривень за кілограм, тим більше в березні», — зазначає керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Андрій Ярмак.
На його думку, у квітні ціни на основний набір овочів можуть знову вирости. «На жаль, помітного зниження вартості плодоовочевого кошика українському споживачеві слід чекати не раніше другої половини травня», — припускає експерт.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.013Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |