ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
АПК: реалії, резерви, перспективи — За обопільної підтримки
05.05.2011 / Газета: Одесские известия / № 48(4175) / Тираж: 18386

Одинадцять років Володимир Воло­дівщук очолює ТОВ «Батьківщина». Він належить до когорти успішних керівників. Його господарство багатогалузеве, працює стабільно, має прибутки і в рослинництві, і в тваринництві. До речі, тут поєднують науку з практикою. Уже шостий рік ТОВ «Батьківщина» співпрацює із київським вченим-селекціонером Юрієм Вдовиченком, який дає рекомендації і стежить за селекцією м’ясного стада. Товариство входить до Асоціації виробників м’яса та м’ясопродуктів України. Нещодавно за підсумками 2010 року названо серед кращих за результатами міжнародного економічного рейтингу «Ліга кращих» з розведення великої рогатої худоби.

Як розповів директор, починав він як правонаступник КСП «Колос», з великими боргами – 800 тисяч гривень. Першого ж року вони були погашені за державної підтримки. Нині рентабельність виробництва складає від 20 до 50 відсотків. В обробітку ТОВ «Батьківщина» має понад дві тисячі гектарів землі. Зернові сіють на площі 1,5 тисячі гектарів. Стабільно отримують в середньому урожай збіжжя по 35 – 40 центнерів з гектара. Займаються вирощуванням зернових та технічних культур із застосуванням інтенсивних технологій. Для збереження родючості ґрунтів дотримуються сівозміни, внесення органічних та мінеральних добрив.

У ТОВ «Батьківщина» є потужний машинотракторний парк. На 80 відсотків він оновлений. Тут віддають перевагу білоруській техніці, хоча є й іншого виробництва. Володимир Володівщук більше схиляється до того, аби мати в повному обсязі сільськогосподарський інвентар. Наприклад, комбайн за сезон використовується кілька тижнів, то його можна й орендувати. Так в господарстві й роблять. До трьох своїх комбайнів на жнива наймають ще один-два. Як кажуть, за ціною не стануть, якщо інвентар на додачу ще й багатофункціональний. З останніх придбань – сівалка «Джон Дір 1590». Вона настільки вигідна у використанні, що планують придбати ще одну. Мають мульчитель (французького виробництва), який перемелює пожнивні рештки кукурудзиння, соняшнику тощо; це сприяє їх швидкому перегниванню, а також захищенню поля від висушування. Мають агрегат передпосівний (типу: Европак ) АП-6, ширина захвату якого шість метрів, оприскувач та багато іншого знаряддя. Варто сказати, що механізатори в господарстві широкого профілю і висококваліфіковані. Тому комплекс сезонних робіт виконується в короткі терміни і якісно.

Більшу частку прибутку у ТОВ «Батьків­щина» дає рослинництво. Із 1,9 мільйона гривень минулорічного прибутку, 1,8 – отримано за рахунок вирощеного на полі. З тваринництва, як бачимо, мають невеликий зиск. І все ж тут не нарікають, займаються відгодівлею великої рогатої худоби та свиней. Десь сім років тому почали займатися м’ясним скотарством, відмовившись від молочного через невідповідність цін на продукцію.

– Одразу почали співпрацювати із Зеленогірським племзаводом, що в Любашівському районі, – розповідає Володимир Володівщук. – До речі, це одне із кращих в Україні господарств з вирощування та відгодівлі племінних порід великої рогатої худоби. І наше товариство з 2009 року затверджено як племінний репродуктор щодо південної м’ясної породи.

Нині на тваринницькому комплексі утримується 400 голів великої рогатої худоби, з них 97 – племінних корів та 450 голів свиней. Бички та корови протягом 7 місяців на випасі. Звісно, дбають і про корми. У комбікормовому цеху виготовляють суміші за 5 – 8 рецептами із щонайменше п’яти компонентів зернових культур. Зрозуміло, поживність корму висока, тому й середньодобові прирости ваги тварин сягають: великої рогатої худоби – 890 грамів, свиней – 720 грамів. Реалізують продукцію здебільшого у ПП «Сегрос» (с. Ми­колаївка цього ж району).

– Яку підтримку тваринництву надає держава? – поцікавилась у директора.

– Два роки не отримували нічого, – каже Володимир Володівщук. – Тепер за програмою з підтримки тваринництва, до речі прийнятої за участі Асоціації виробників м’яса та м’ясопродуктів України, держава виплачує товариствам на утримання м’ясного поголів’я по 600 гривень на одну голову, племгосподарствам – 1000 гривень, племзаводам – 1800 гривень. Плюс за реалізацію м’яса свинини по 1 гривні на кілограм живої ваги і 1,5 гривні – великої рогатої худоби. А тепер порівняйте, як підтримують тваринництво в європейських країнах, де галузь дотується на 50 відсотків з державного бюджету. У Франції, наприклад, високо цінується розвиток тваринництва. Коли країна представляє на міжнародних виставках племінну худобу, то кожна порода корів має свій прапор. Звісно, там і будуть займатися цією галуззю. А в нас це на рівні хобі, якщо хочете. Ще скажу для прикладу підтримки аграріїв за кордоном: дотація в Євросоюзі на кожен гектар ріллі становить від 300 до 600 євро. Тому ми – українські сільгосптоваровиробники, – і вони, як кажуть, перебуваємо в різних вагових категоріях.

Та в ТОВ «Батьківщина» попри все тваринництвом будуть займатися. Насамперед тому, щоб не виснажувати землю, а підвищувати її родючість, означає мати органіку для удобрення полів. І також не останнє місце тут відведено працевлаштуванню людей. Директор цінує кожного працівника, бо без них немає успіху. І коли дякував їм через газету, то назвав і фахівців, і рядових, загалом тридцять чоловік із 50 зайнятих у господарстві. А свою розповідь про успіхи розпочав з того, що впродовж усіх років господарювання стабільно щомісяця виплачується заробітна плата. Розрахунок за оренду землі становить три відсотки, а не півтора, як прийнято. Всі витрати при виготовленні державних актів на право власності на землю товариство взяло на себе, люди й копійки не витрачали. Ось так, за обопільної підтримки й досягаються успіхи.

Тетяна СТОРЧАК, власкор «Одеських вістей», Ширяївський район

Автор: -


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.029
Перейти на повну версію сайту