![]() |
|
![]() |
![]() |
Одеський технічний коледж при Одеській національній академії харчових технологій – це вищий навчальний заклад 2го рівня акредитації, у якому з випускників дев’ятих та одинадцятих класів готують молодших фахівців і бакалаврів. Конкурс на бюджетне відділення деяких найпопулярніших факультетів досягає 6 чоловік на місце.
Одесити старшого покоління пам’ятають цей навчальний заклад як технікум харчової промисловості, заснований ще у 1930 році. На самому початку дев’яностих технікум одержав статус коледжу. Зміни зачепили не лише статус, але й кількість спеціальностей, за якими провадилася підготовка. На сьогоднішній день у коледжі навчається понад 2000 студентів. З 1978 року Одеський технічний коледж очолює заслужений вчитель України, відмінник освіти України, педагог за покликанням та талановитий організатор, ініціатор впровадження до навчального процесу нових технологій навчання, голова Ради директорів вузів 12го рівня акредитації Одеської області Анатолій Володимирович Коваленко:
– В області 35 навчальних закладів з підготовки молодших фахівців. Сюди відносяться технікуми, коледжі та училища морехідні, медичні та культури. Серед них п’ять приватних. Відбувається зміна керівництва, змінюються статуси, але суть наших відносин залишається попередньою: ми живемо великою дружною сім’єю, підтримуючи один одного, – говорить Анатолій Володимирович. – 23 навчальних заклади розташовані в Одесі та 12 – в нашій області.
– Наскільки популярні сьогодні в молоді подібні навчальні заклади?
– На сьогоднішній день загальна кількість студентів становить приблизно 35 тисяч. Двадцять п’ять тисяч навчається на денній формі. Популярність коледжів і технікумів з кожним роком зростає. Незважаючи на демографічний спад, ми не відчуваємо проблем з абітурієнтами.
– А завдяки чому це відбувається?
– Цього року держава для навчальних закладів 12 рівня виділила 76 тисяч бюджетних місць. Це досить багато. Підлітки приходять сюди 1415річними. Одержуючи повну середню освіту, паралельно вони опановують одну з обраних професій. Через ранню профорієнтацію у юнаків та дівчат є шанс знайти себе в житті. Вже у перші місяці навчання провадимо для студентів зустріч з нашими колишніми випускниками, з ветеранами праці, з фахівцями підприємств, а також організовуємо відвідування базових підприємств, щоб діти могли якомога раніше одержати повне уявлення про майбутню професію... Коли наші випускники одержують спеціальність молодших фахівців, вони можуть продовжувати навчатися на бакалавра, працюючи. Вступаючи до академії або до університету, молодь йде туди усвідомлено, за покликанням. Крім того, ми розв’язуємо й серйозну соціальну проблему. Адже не всі діти мають можливість навчатися в 1011 класі, а потім вступати до академії, де контрактна вартість набагато вища. І найголовніше, сьогодні в нас забезпечені бази практики, тому що ми працюємо з багатьма підприємствами легкої та харчової промисловості. Тому проблем із працевлаштуванням у наших випускників немає.
– Які зміни можуть відбутися із ухваленням нового закону про вищу освіту, який сьогодні перебуває на розгляді у Верховній Раді?
– Усі вищі навчальні заклади 12 рівня акредитації одержать єдину назву та єдиний статус – «професійний коледж» (тобто не буде вже ні технікумів, ні училищ) і тісну інтеграцію з вузами 34 рівня, а також наші випускники будуть навчатися за скороченим терміном навчання в університеті або академії.
– Які професії можна опанувати у вашому навчальному закладі?
– Почну з одного з найдавніших відділень коледжу – технологічного. Там готують фахівців хлібопекарського, кондитерського та макаронного виробництва, а також виробництва харчових концентратів. Навчаючись у відділенні легкої промисловості та економіки, студенти одержують кваліфікацію молодшого фахівця у галузі економіки і товарознавства. До речі, що стосується легкої промисловості… У 1997 році Одеський технікум легкої промисловості розформували, але спеціальності та матеріальна база цього технікуму були передані нашому коледжу. Так у нас виникли такі спеціальності, як швейне та взуттєве виробництво. Нещодавно з’явилася дуже популярна в абітурієнтів спеціальність – «модельєрконструктор». Існує в нас і електроннохолодильне відділення, де готують молодших фахівців холодильнокомпресорних машин та установок, а також молодших фахівців з обслуговування комп’ютерних та інтелектуальних систем і мереж.
– Не секрет, що дипломований фахівець та посправжньому культурна й освічена людина не завжди те саме. Якщо виходити із цих міркувань, кого Ви все ж таки готуєте?
– Наше головне завдання – підготувати молоде покоління до гідного життя. А для цього діти повинні бути всебічно розвинені, а не лише розбиратися в тонкощах своєї спеціальності. При коледжі є клуб, працюють різні гуртки, спортивні секції. Тому студентське життя дуже насичене, і в дітей є можливість займатися спортом, брати участь у художній самодіяльності, тобто ставати різнобічно розвиненими особистостями, а не просто, нехай навіть висококласними, але «вузькими» фахівцями.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.009Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |