ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
На 46-й, винній, паралелі
17.09.2011 / Газета: Чорноморські новини / № 74(21234) / Тираж: 8525

Виявляється, на географічних картах світу можна з повною підставою позначити особливу широту — «винну». На 46-й паралелі розташовані відразу два центри натурального виноробства — українське Коблеве і французьке Божоле. І природно, що такий зв’язок, обумовлений самою географією, не міг залишитися не поміченим. Відтак 3 вересня на території ВАТ «Коблеве» за участю журналістів з усієї України, на ознаменування початку професійних і побратимських відносин між двома знаменитими центрами виноробства урочисто відкрили пам’ятну стелу на місці проходження 46-ї паралелі.

У церемонії взяли участь генеральний директор асоціації виноробів Божоле Inter Beaujolais Жан Буржад, відповідальний секретар макроекономічного сектору економічного відділу посольства Франції в Україні Аделін Дюран, голова правління ВАТ «Коблеве» Віра Козлівська, голова правління ПАТ «Радсад» Віталій Бабинін і генеральний директор ТОВ «Національні алкогольні традиції» Роман Вашколуп.

— Божоле і Коблеве об’єднує багато що, — почав свій виступ на урочистій церемонії Жан Буржад. — По-перше, обидва регіони є популярними у своїх країнах центрами натурального виноробства. По-друге, і Божоле, і Коблеве спеціалізуються на виробництві молодих (ординарних) вин. І, нарешті, дуже символічно те, що українське Коблеве і французьке Божоле розташовані на одній широті — 46-й паралелі. Мені сподобалися вина «Коблеве». Це божественне поєднання щедрості природи і професіоналізму виноробів.

Коблеве розташоване в унікальній природній зоні між Чорним морем і Тилігульським лиманом, що вважається однією з найчистіших європейських водойм і має статус водних угідь міжнародного значення. М’який теплий клімат і благодатні ґрунти створюють ідеальні умови для зростання виноградної лози. Ось чому коблевські виноградники — кращі в нашій країні за культурою ведення та обробітку, а саме Коблеве є одним з найвідоміших виноробних центрів в Україні.

Велику увагу винзавод «Коблеве» приділяє розвитку виробничої бази й використанню новітніх технологій. Зараз на його території зводиться новий цех розливу, що дозволить збільшити потужність у кілька разів. Для отримання нових знань і виноробних навичок підприємство звертається до міжнародного досвіду, залучаючи закордонних спеціалістів.

— Щоб створити по-справжньому якісне натуральне вино, сьогодні необхідні не тільки гарний виноград і сучасне устаткування для його переробки, — підкреслила Віра Козлівська. — Ми прекрасно розуміємо, що в умовах інтеграції і світового співробітництва професійні зв’язки мають величезне значення. Вони допомагають підніматися на нові щаблі у розвитку, вдосконалювати якість і пропонувати споживачам ту продукцію, яка за всіма параметрами перевершувала б пропозиції конкурентів.

Про високу якість продукції винзаводу «Коблеве» свідчать престижні нагороди міжнародних конкурсів — їх більше сотні. Торік ця торговельна марка була удостоїлася ексклюзивної нагороди «Лідер десятиліття» як головний бренд українського натурального виноробства. Цим спеціальним призом, що не має аналогів в Україні, експерти і споживачі відзначили єдиний алкогольний бренд з понад тисячі товарів-переможців конкурсу «Вибір року» за всю десятилітню історію цього авторитетного проекту. На думку ж дослідницької компанії TNS Ukraine, вже сім років поспіль споживачі називають коблевські вина № 1 в Україні. Підтвердженням може служити те, що цього року на дегустаційному конкурсі в рамках міжнародної виставки «Продекспо-2011» коблевський вермут «Палома» завоював найвищу нагороду — гран-прі.

Нині «Коблеве» — підприємство повного циклу виробництва: від вирощування винограду до розливу вина в пляшки. Сировинна база складає понад 2500 гектарів лози, і цього року планується висадити ще близько 120 гектарів. Таким чином, тут піклуються не тільки про потокове виробництво вина, а й закладають фундамент для збільшення майбутніх врожаїв. Саджанці в Коблеве привозять із знаменитих світових виноробних регіонів, у тому числі з Італії, Німеччини, Балканського півострова. Молодий виноградник висаджують за європейським принципом — 3333 саджанці на гектар (замість 2000 саджанців, як було прийнято раніше). Це дозволяє вирощувати виноград відмінної якості, не перевантажуючи кущ і не виснажуючи його кореневу систему. У Коблевому також розташоване найбільше в Україні виносховище — понад 15 мільйонів літрів — для одночасного зберігання виноматеріалів.

Керівництво ВАТ «Коблеве» впевнене, що курс на європейське співробітництво, взятий 3 вересня, дозволить підприємству вийти на новий етап розвитку і порадувати шанувальників натуральних вин розмаїттям цікавих новинок.

Автор: Олег ВЛАДИМИРСЬКИЙ


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту